Preparats, llestos, rua!

Les comparses de Mataró, a punt per a la Gran Rua de Carnestoltes

  • Neus Masnou // Foto: Daniel Ferrer
  • Divendres, 01 Març 2019 00:00

Especials 2017/2019, especials, carnestoltes

L’últim dissabte abans de la Gran Rua de Carnestoltes, el Centre Cívic de Molins és ple de gent de totes les edats. Van amunt i avall, comenten els últims detalls de les seves disfresses i practiquen passos de ball. L’Associació de Veïns de Molins està donant un esprint final a la seva proposta de la rua d’aquest any, per seguir amb el llistó alt després de la victòria de l’any anterior amb la seva disfressa inspirada en el Rei Lleó. I no són els únics: La majoria de comparses mataronines passen mesos preparant les seves propostes i disfresses.

Al Centre Cívic de Molins acumulen en un moble elevat un total de set xecs de premis, un recordatori de les victòries del concurs de comparses que han acumulat al llarg del temps. Ara farà 20 anys de la seva primera participació i es troben, en l’últim dissabte abans de la rua, fent l’esprint final perquè tot vagi sobre rodes el dia de la desfilada.

La de Molins és una de les múltiples comparses fa mesos que estan preparant les disfresses que aquest dissabte 2 de març animaran la rua de Carnestoltes. Moltes ja van posar fil a l’agulla cap a l’inici del curs escolar i ara ja només els queden els últims detalls abans del gran dia.

Especials 2017/2019, especials, carnestoltes

Noves tecnologies

Un dels principals ajudants en l’organització de les comparses és, sense dubte, la tecnologia. Mitjançant els grups de Whatsapp resulta més senzill contactar amb tots els membres de la comparsa i prendre les decisions. L’Encarna Sánchez, de l’Associació de veïns de Molins, explica que la seva colla fa servir el Whatsapp per a enviar-se els dissenys, votar què es prefereix i fins i tot per compartir vídeos per facilitar l’aprenentatge de la coreografia. Després de quatre anys sense participar, explica que “ha estat fàcil tornar a reunir tota la colla” gràcies a aquesta tecnologia. La colla està formada per l’Associació de veïns, el grup de Batucada i l’esplai, a través del telèfon mòbil.

Feina i més feina

Totes les comparses com aquesta, que planegen fer un vestuari propi, requereixen de persones amb experiència en costura i confecció. En el cas de Molins són la Maria Rodríguez Caparrós i la Toni Juan. Expliquen que elles s’encarreguen íntegrament del disseny i de la confecció de les disfresses; una feina que, en cert moment, va suposar haver de cosir més de 200 vestits.

Les persones que confeccionen, en qualsevol de les comparses, necessàriament han de treballar cada dia per tal d’acabar la feina a temps, mentre que les colles solen reunir-se només els caps de setmana. És una feina dura i de llarga durada i, de fet, la Mari i la Toni expliquen que en cert moment van necessitar un descans, motiu pel qual l’associació va estar-se quatre anys sense participar, fins que l’any passat van fer el seu retorn triomfal. Sigui com sigui, les confeccionistes expliquen que gaudeixen molt de fer-ho i que “guanyar, tot i que no és el més important, és una recompensa que demostra que la feina ha valgut la pena”.

Especials 2017/2019, especials, carnestoltes

Les novetats d’enguany

Les novetats de la rua d’aquest any consisteixen en una barreja entre el que es pretenia fer originàriament i les propostes que les diferents comparses que formen l’Associació de Carnestoltes van escriure a l’Ajuntament de forma conjunta. Segons expliquen les associacions, van enviar una carta on es va proposar –entre altres coses– la novetat d’enguany d’incloure un premi per a les comparses familiars. També s’ha pogut dur a terme la proposta de començar al Nou Parc Central, per tal de fer-la més inclusiva als barris. Per altra banda, hi ha propostes que han quedat en l'aire, com la d’allargar la festa fent un sopar popular al Parc Central un cop finalitzada la rua.

Una de les demandes més importants que incloïa la carta era en relació amb els premis que s’ofereixen. Des de Cultura es va informar a les comparses que el repartiment dels premis tal com es feia fins al moment perillava i, segons expliquen des de les entitats, és gràcies a les demandes de les comparses que els premis es repartiran tal com es farà. Pels guanyadors s’ofereix un xec de 500 euros pel primer guanyador de comparsa gran, i 300 euros pel segon, així com dos premis de 200 euros, un per la millor comparsa familiar i un altre de premi especial del jurat.

Una festa de comparses

Innegablement, la festa de Carnestoltes de Mataró troba el seu punt àlgid en la Gran Rua. L’esdeveniment aplega pràcticament tota la ciutat i milers de mataronins es traslladen al centre de la ciutat per a veure-ho. Tot i això, és una festa que principalment gestionen les mateixes comparses que hi desfilen. Membres de la colla de Molins, una de les més premiades i multitudinàries, es queixen que des de l’Ajuntament “no s’incentiva suficient”, tot i ser una celebració “tan important i amb tant seguiment”. L’Encarna Sánchez, membre d’aquesta comparsa, explica que l’associació “ha estat a punt de no participar aquest any” i assegura que “per la Rua de Carnestoltes ho movem tot les colles”.

Les entitats van enviar una carta a l'Ajuntament per modificar aspectes. A més, asseguren, és gràcies a les seves demandes que els premis es mantindran.

De fet, i pel que sembla, degut a la manca de mobilització de l’Ajuntament, aquest any hi ha diferents colles que han optat per no inscriure’s a la rua. Tot i això, des de l’Ajuntament es calcula que en aquesta rua participaran a concurs 15 comparses i un total d’unes 1000 persones, mentre que l’any passat van ser 830. Això és degut al fet que aquest any s’han sumat a la rua comparses que no havien participat mai abans a Mataró. És el cas, per exemple, de la Batucada Txitom o la Peña Cultural Al-Andalus. Així, tot i les dificultats, seran més comparses que l’any anterior les que  aquest dissabte ompliran d’alegria els carrers de Mataró. I entre totes procuraran que, gràcies al seu esforç, la disbauxa i els riures siguin els protagonistes d’aquesta festa.Especials 2017/2019, especials, carnestoltes