Resum de l'any 2018 en 50 noms

La gran vaga feminista del passat 8 de març ha marcat un any especialment convuls.

  • Cugat Comas i Anna Galdon // Fotos: Daniel Ferrer i arxiu
  • Dijous, 27 Desembre 2018 17:21

Ciutat 2017/2018, resum any 2018

2018 ha estat un any conjugat en femení. Fer el resum de què ha passat tant a nivell local com mundial ens remet al passat 8 de març i la vaga feminista, el dia que es va veure com de fartes estan totes les dones d'aquest món dels efectes del masclisme i les discriminacions per raons de gènere.


La realitat de les violències vers les dones és antiga però de forma vergonyosa no ha estat fins enguany que s'ha convertit en eix central de bona part de l'atenció mediàtica i l'agenda política i social.
I ho ha estat, també, a reacció de les notícies més pertorbadores d'aquesta xacra com ha estat cada vegada que ens ha tocat escriure sobre violacions a casa nostra. La d'una veïna que anava a Llavaneres caminant, la d'una jove a la Nit Boja o la darrera, en un caixer ocupat, han colpit per properes.
Per sort, tot i que tard, el rumb del vaixell podria estar virant. 2018 també és l'any que Mataró ha fet fixes els punts violeta del 'No és No' a festes i a la zona d'oci i ha presentat un protocol propi d'actuacions. 2018 ha de quedar com un punt d'inflexió. Ja n'hi ha prou!

DICCIONARI DELS
NOMS PROPIS DEL 2018

A

Àlex Merino                                                                                                       

Ciutat 2017/2018, resum any 2018
5 d'agost
L’Aleix, el petit de sis anys que va fer somriure tot Mataró, moria el 5 d’agost a causa de la Tay-Sachs, la malaltia neurodegenerativa que tenia. Guanyador del 'Mataroní de l'Any 2016', l’Aleix va inspirar les festes solidàries 'Un somriure per l'Aleix' i es va convertir en tot un símbol per la ciutat. Gràcies a la tenacitat d’ell i la seva família, Mataró es va bolcar a recaptar diners per accelerar la investigació de malalties desconegudes.

B

Bronca                                                                                                                

Ciutat 2017/2018, resum any 2018
25 de juliol
L’alcalde David Bote rebia de nou una escridassada durant La Crida, l'acte d'inici formal de la Festa Major de Les Santes. La protesta, amb crits d'“independència” i xiulets, va ser tan sonora que va ser impossible sentir les paraules de Bote just davant l'Ajuntament. Especialment sorpresos (i molestos) estaven els infants que omplien les primeres files esperant els gegants i la resta de figures del seguici mataroní.

C

Cafè Nou                                                                                                            

Ciutat 2017/2018, resum any 2018
25 de setembre
Comencen les obres de rehabilitació del Cafè Nou. Els treballs, que es preveu que durin uns 18 mesos, tenen per objectiu la reforma integral d’aquest immoble construït l’any 1935 i catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). La rehabilitació de l'emblemàtic edifici ha de servir també per potenciar l’eix de La Riera i disposar, juntament amb el Pati de La Presó o la Sala Cabanyes, d’un nucli d’equipaments culturals.

Can Fulgarolas                                                                                                   

Ciutat 2017/2018, resum any 2018
Novembre
El "Taller de reparacions socials, culturals i sostenibles" va celebrar els seus primers cinc anys de vida. I ho va fer fidel a la filosofia de l'espai i als seus orígens: amb tallers, exposicions, tornejos, espectacles de titelles, circ i fins i tot una paella popular i una plantada a l’hort destinada als més petits. La setmana d’activitats s’amenitzava musicalment parlant amb sessió de DJ’s i un concert de la mítica banda mataronina The Cabrians.

Carles Estapé                                                                                                     

Ciutat 2017/2018, resum any 2018
Desembre
El 3 de desembre s’anunciava el guanyador del concurs d’idees del Pla Impuls del Centre. D'entre les cinc propostes finalistes guanyava el projecte "Mataró, ciutat ideal", presentada per Jordi Henrich Monràs, ARQ. Una setmana més tard el grup municipal d’Esquerra Republicana denunciava irregularitats en el concurs. En concret, el grup municipal denunciava la vinculació del guanyador amb un membre del jurat.

D

Dipòsit d'aigua                                                                                                   

Ciutat 2017/2018, resum any 2018
2 de març
Aigües de Mataró va començar al mes de març els treballs per construir un nou dipòsit de 7.000 m³ d’aigua a la Ronda Bellavista. Les obres, que està previst que finalitzin a principis de 2019, inclouen la construcció d’un espai verd i d’esbarjo de prop de 16.000 m² que permetrà integrar el dipòsit al paisatge. Es preveu una plaça central, una zona de grades per observar les vistes i nova il·luminació a totes les zones.

Dofí - Tauró                                                                                                        

Ciutat 2017/2018, resum any 2018
21 de juny
Els banyistes de la platja del Varador es van emportar un bon ensurt en veure l’aleta del que, a primera vista, sembla ser un tauró. La primera reacció és d’alarma, sorpresa i crits, però aviat els presents a la platja van veure que es tracta d’un dofí. “Per la posició de l’aleta, la manera de nadar, la velocitat i, sobretot, per la forma de l'aleta, es veu clarament que és un dofí”, relatava a aquest mitjà l'oceanògrafa Regina Domingo.

E

Eix Herrera                                                                                                         

Ciutat 2017/2018, resum any 2018
Abril
PUMSA va iniciar les obres d'urbanització de la zona, que han de servir per convertir el carrer Herrera en un passeig que connectarà l'Escorxador i el Centre. Es consolida així l’Eix Herrera - Escorxador, un dels més potents a consolidar els pròxims anys. S’amplien voreres, es redimensiona l'espai públic i s'hi destinen més de 2 milions d'euros. Les obres, que havien d’acabar al novembre, s’han allargat i s’espera que acabin a principis d’aquest any entrant.

El Corte Inglés                                                                                                   

Ciutat 2017/2018, resum any 2018
11 de desembre
Adéu definitiu al projecte. El Suprem va rebutjar els recursos de cassació de l’Ajuntament sobre Can Fàbregas i allunya definitivament l'arribada del Corte Inglés a Mataró. En concret, les sentències anul·len el planejament urbanístic i el desmuntatge peça a peça. El TSJC considera l’operació “irracional” i “inversemblant”. El Corte Inglés va pagar fa uns anys 30 milions d’euros pel solar on no podrà construir el seu projecte, i ara podria reclamar els diners.

Emergència                                                                                                        

Ciutat 2017/2018, resum any 2018
Tot l'any
"Emergència habitacional". Durant tot l’any la situació relacionada amb l'habitatge no ha fet més que empitjorar. Així ho han denunciat entitats com la PAH i la PAC, dues de les més actives a nivell mataroní. A banda, i amb l'objectiu d'intentar buscar una solució, a l’octubre l’ajuntament anunciava la creació d’una cooperativa de l’habitatge per reformar pisos buits i antics i augmentar l’oferta d’habitatges amb lloguer assequible.

F

Feminisme                                                                                                         

Ciutat 2017/2018, resum any 2018
Tot l'any
 L’any començava amb la notícia d’una violació a Llavaneres (al gener van ser nombroses les manifestacions contra la violència i les mostres de suport a la víctima) i acabava amb la sentència contra l’exmarit de Piedad Moya per haver-la assassinat. Entremig, un 8 de Març històric i la sentència infame de La Manada, un cas que va fer que els carrers s’omplissin per protestar contra el que la ciutadania va considerar una decisió judicial profundament injusta.

Flama Olímpica                                                                                                   

Ciutat 2017/2018, resum any 2018
24 de setembre
La flama olímpica va arribar a la ciutat amb motiu de la celebració dels Special Olympics. És la segona vegada que una flama d'aquest tipus passeja per Mataró, després que la torxa olímpica travessés el litoral mataroní amb motiu dels Jocs de Barcelona 92. Des del Port i fins a l’Ajuntament, els protagonistes van ser aquesta vegada els esportistes locals de l'esport adaptat, reconeguts mataronins i centenars de persones que van assistir a veure l’esdeveniment com a públic.

H

Hospital de Mataró                                                                                             Ciutat 2017/2018, resum any 2018

Tot l'any
Aquest 2018 l’hospital ha aconseguit reduir les llistes d’espera. Però, a més, l’hospital ha publicat números per informar dels números que han definit l’any: Opera un 10% més que l’any anterior i realitza 500 procediments més. Aquest mateix any el Consorci Sanitari també publicava l’estudi fet sobre la disfàgia i anunciava que potenciaria, d'ara endavant, el mecenatge com a via per a finançar projectes.

I

Ignorantes                                                                                                          

Ciutat 2017/2018, resum any 2018
9 de juny
El grup mataroní Ignorantes s’acomiadava del públic amb un concert especial a la Sala Clap. Després d’onze anys de trajectòria, la formació omplia a vessar la sala mataronina per fer aquest Concert de Comiat. Una forma de dir adéu dels escenaris i repassar la seva dilatada trajectòria. No hi van faltar col·laboracions d’antics membres de la banda o un repàs als temes que millor han definit la seva discografia.

Institut - Escola                                                                                                  

Ciutat 2017/2018, resum any 2018
12 de setembre
El curs va arrencar amb una notícia esperada: la posada en marxa a Mataró de dos Instituts-Escola, centres a on es pot cursar tant el segon cicle d’Infantil com la Primària i la Secundària. Els centres Mar Mediterrània i Àngela Bransuela eren els protagonistes indiscutibles d’aquest inici de curs. D'ara endavant, en aquests dos centres s'hi podrà realitzar l’escolarització de l’alumnat des dels 3 fins als 16 anys, és a dir, tota l’etapa obligatòria.

Íntim Santes                                                                                                      

Ciutat 2017/2018, resum any 2018
18 de juliol
Per primera vegada l’exposició fotogràfica de Les Santes es converteix també en un llibre de retrats. Firmat per la fotògrafa mataronina Anna Aluart, els retrats són un sentit homenatge als anònims que fan possible la festa: una aposta per posar en valor la feina feta pels voluntaris durant la festa major. A l’estiu es podia gaudir de l’exposició a Can Marfà i, uns mesos més tard, es publicava el llibre, elaborat amb textos del periodista Cugat Comas.

Iveco-Pegaso                                                                                                    

Ciutat 2017/2018, resum any 2018
12 de març
Els dos solars que conformen la pastilla coneguda com a Iveco-Pegaso van passar de mans públiques a privades. El traspàs permet que el sector es desenvolupi amb iniciativa privada i es desencalla així el projecte de la zona, situada entre l'Estació i el Tecnocampus, a primera línia de mar. La venda –per valor d'11,5 milions d'euros– permet a PUMSA sanejar els seus comptes, i va ser feta a l'empresa Maresyterey, propietat del futbolista Andrés Iniesta.

J

Joan Vinzo                                                                                                         

Ciutat 2017/2018, resum any 2018
8 de juny
El Regidor de Benestar Social, Habitatge, Sanitat, Salut Pública, Consum i Gent Gran de l’Ajuntament de Mataró va morir al juny després de molts mesos d’una llarga malaltia. El seu traspàs va provocar l’entrada d’Elisabeth Ruiz com a substituta però va commocionar la política local, coneixedora del seu estat de salut. Tots els actors polítics van reconèixer en el socialista, sobretot, un tarannà d’entesa i bonhomia al servei de les persones i l’acord.

Josep Abril                                                                                                         

Ciutat 2017/2018, resum any 2018
17 de maig
Aquesta primavera la ciutat veia per primer cop l’escultura feta per l’artista Perecoll per retre homenatge a l’alcalde republicà, afusellat el 1939 pel franquisme. L'homenatge és a través d'una obra de bronze que representa la cadira d'època amb cinc trets. Situada a La Riera, just davant de l'Ateneu de la Fundació Iluro, l'escultura reivindica la memòria de l'alcalde, encarregat de proclamar la II República a Mataró.

Juliana                                                                                                               

Ciutat 2017/2018, resum any 2018
28 de juliol
 O més ben dit, 'Fake Juliana'. Els assistents a requisits es trobaven amb una recepta “particular” de la popular beguda de Les Santes. En lloc d’estar elaborada amb els ingredients tradicionals, aquests s’havien substituït. Segons els organitzadors, el canvi havia estat arran d’unes directrius donades per motius de salut pública. La realitat va indignar als qui havien comprat tiquets de beguda i va fer que Twitter bullís amb el hashtag #FakeJuliana.

L

LGTBI                                                                                                              

Ciutat 2017/2018, resum any 2018
28 de juny
La ciutat celebra el Dia internacional pels drets del col·lectiu LGTBI amb obres de teatre, tallers, conferències o hores del conte a les biblioteques. Però és especialment significativa la novetat d’enguany: la fundació de ‘Mataró LGTBI’ a càrrec dels mataronins Heidi Pérez i Xevi Noya, ja que fins ara no hi havia cap entitat referent a la ciutat. L’objectiu de l’entitat és doble: donar visibilitat al col·lectiu LGTBI i lluitar per acabar amb la LGTBI-fòbia.

L

Los Chichos                                                                                                       

Ciutat 2017/2018, resum any 2018
2 de setembre
 L'actuació a les festes populars de Cirera del mític grup de rumba flamenca (grup amb més de 40 anys de trajectòria i ni més ni menys que 22 milions de discos venuts) va desbordar totes les previsions d'assistència. Les festes de Cirera són, per envergadura i múscul de programació, de les més potents de tot l'any a la ciutat, i l'organització intenta superar-se cada any. Sens dubte aquest 2018 ho han tornat a aconseguir.

M

Maltaró                                                                                                               

Ciutat 2017/2018, resum any 2018
22 de setembre
 La ciutat va veure néixer un nou festival amb molt potencial: el Maltaró, una fira de la cervesa artesana. Gràcies a aquest joc de paraules entre la malta, d'on prové la cervesa, i el nom de la ciutat, al setembre naixia aquesta diada dedicada als amants de la cervesa i, en concret, als que es dediquen a la seva producció artesanal. La fira, a més a més, comptava amb oferta musical, gastronòmica i lúdica perquè el festival es gaudeixi amb amics i família.

Manifestació                                                                                                     

Ciutat 2017/2018, resum any 2018
2 de juny
 La convocatòria d’una manifestació per la unitat d’Espanya en un dissabte ple de diferents activitats al Centre va desencadenar una successió de fets polèmics. La manifestació unionista, molt menys nodrida que les precedents, va comptar en tot moment amb un ferri desplegament policial i amb bona part de la Riera tancada. Centenars de manifestants “antifeixistes” es va concentrar i hi va haver intercanvi de crits i insults entre uns i altres.

Marea Pensionista                                                                                         

Ciutat 2017/2018, resum any 2018
Tot l'any
Tal com ja va passar l'any anterior, durant tot el 2018 s'han succeït les protestes de la marea pensionista. Els seus integrants han sortit al carrer durant tot l’any per defensar les pensions públiques. Aquest col·lectiu, un dels més castigats per la crisi, no ha volgut abandonar les seves demandes i s'ha fet sentir al carrer un mes rere l'altre. Les seves demandes busquen que es preservin les pensions, tant les actuals com les futures.

Mataró Parc                                                                                                     

Ciutat 2017/2018, resum any 2018
2 de maig
Un any després que una sentència judicial obrís la porta a l’ampliació del centre comercial, l’Ajuntament feia públic el dictamen jurídic que interpretava la nova situació i obria la porta a negociar amb l’operador les condicions d’aquesta ampliació. Mataró Parc vol arribar als 30.000 metres quadrats però l’Ajuntament la vol limitar. La seva possible ampliació ha posat en el punt de mira el model comercial de la ciutat.

Mossèn Biscúter                                                                                             

Ciutat 2017/2018, resum any 2018
25 de juny
Del 22 al 30 de juny tenien lloc els actes commemoratius del centenari del naixement de Joan Lluís Gonzàlez Haro, més conegut com a Mossèn Biscúter.  La ciutat, però en especial el barri de Cerdanyola, homenatjava així el religiós més estimat en els 100 anys del seu naixement. I és que la seva figura sobrepassa socialment la d'un simple religiós i és ja tot un símbol dels anys de creixement del barri més poblat de la ciutat.

O

Obres                                                                                                                 

Ciutat 2017/2018, resum any 2018
Tot l'any
 Bona part de la ciutat de Mataró ha estat potes enlaire durant l’any i, com és clàssic, l’estiu va ser un període de màxima concentració d’actuacions a la via pública. S’han succeït intervencions de gran magnitud, com les del nou dipòsit d’aigües a la Ronda Bellavista, la Ronda Cervantes o les de l’Eix Herrera, amb l’enèsima intervenció a l’entorn de Mataró Oest per mirar de pacificar la zona d’accessos de la C-32.

Octubre                                                                                                            

Ciutat 2017/2018, resum any 2018
1 d'octubre
 La commemoració del primer aniversari de l’1 d’octubre va aixecar força expectativa i va fer que moltes entitats organitzessin actes de manifestació i record. El primer any de les mobilitzacions del 2017 va ser un bon moment per fer balanç de l'any i replantejar nous reptes. Ara bé, la “tardor calenta” que s'esperava, però, no va ser tal com l’havien pronosticat els líders polítics, i les manifestacions van prendre un caire molt més social.

P

Peiró                                                                                                                 

Ciutat 2017/2018, resum any 2018
24 de juliol
 El 24 de juliol del 2017 es van complir 75 anys de l'afusellament de Joan Peiró, líder sindicalista i fundador del Forn del Vidre. Arran de l'efemèride diversos projectes han vist la llum aquest 2018. Entre ells, l'Ajuntament posava en marxa un concurs per trobar l'escultor que homenatjaria al fill adoptiu de Mataró. El 18 de juliol es feia públic que seria Martí Anson, amb un fanal amb forma de bufador de vidre que s'engegarà cada 24 de juliol en la seva memòria.

Pep Sivilla                                                                                                           

Ciutat 2017/2018, resum any 2018
6 de juliol
La dissortada mort als 65 anys de Pep Sivilla suposava un gran impacte per la ciutat. Sivilla havia estudiat periodisme però havia exercit tota la seva vista de mestre, educant diferents generacions d'infants mataronins primer al Germanes Bertomeu i després al Joan Coromines. Va ser el primer director d'aquest centre, conegut per abanderar la nova escolarització. Sivilla també era molt conegut com a activista social i polític.

Pluja                                                                                                              

Ciutat 2017/2018, resum any 2018
Tot l'any
Aquest any ha plogut al Maresme un 206 per cent més que l’any anterior. Més enllà de les dades, que són realment evidents, sobretot als darrers mesos s’ha evidenciat una sensació comuna de tenir, pràcticament, un clima londinenc. El mes d'octubre va ser més plujós als municipis del centre i sud de la comarca i Mataró va rebre el 29% de la pluja anual. Els efectes del canvi climàtic són ja més que evidents al Maresme.

Presos Polítics                                                                                                 

Ciutat 2017/2018, resum any 2018
Tot l'any
 Amb la situació de presó preventiva perllongada de bona part de l’antic govern català –i l’altra meitat establert a l’estranger– les accions en contra aquesta situació s’han succeït durant tot l'any. Les més sonada va ser al maig la “plantada de creus grogues” a la platja, perseguida i feta amb mocadors o, també, la instal·lació durant una setmana d’una cel·la al·legòrica a la Plaça de Santa Anna on se succeïen xerrades i activitats.

R

Recollida brossa                                                                                            

Ciutat 2017/2018, resum any 2018
Juny
El servei va estar en el punt de mira quan es va demostrar, a través de fotografies i vídeos (que va fer públics ERC) que en el moment de la recollida es barrejaven diferents fraccions dins el mateix camió-contenidor. L’impacte va ser brutal perquè feia evident que el que era una llegenda urbana esdevenia realitat, almenys en un punt. Al final la polèmica es va tancar amb una multa de l’ajuntament a l’empresa FCC de 150.000 euros.

Rosario                                                                                                             

Ciutat 2017/2018, resum any 2018
27 de juliol
El concert de Rosario Flores després dels Focs del dia 27 de Santes va ser el fet més diferencial de Les Santes d’aquest any. La intèrpret era la indiscutible cap de cartell i, en hora i mitja, va arrancar a ballar una platja del Varador plena a vessar. La llàstima és que comencés tan immediatament després dels focs que molts dels assistents es van perdre bona part del concert. L’altre gran concert de la Festa Major va ser el de Txarango, a les Dissantes.

S

Saló Boda                                                                                                       

Ciutat 2017/2018, resum any 2018
Del 16 al 18 de febrer
La fira de preparació de grans esdeveniments com ara casaments, comunions o festes arribava al febrer a les bodes de plata. Amb un quart de segle d’experiència, la que és la principal aposta en matèria de fires de la Unió de Botiguers de Mataró –que el 2019 celebra els seus 40 anys– anunciava a la tardor que canviaria de dates i format per adaptar-se als nous temps. No tornarà fins la tardor de l’any que ara encetarem.

Semproniana Market                                                                                     

Ciutat 2017/2018, resum any 2018
Juny i Setembre
 El nom de la patrona semblava maleït a casa nostra, ja que les begudes denominades així no havien tingut massa èxit. Tot va canviar de la mà del jove equip que es va imaginar i fer realitat un mercat a l’aire lliure com el Palo Alto barceloní per a la manera mataronina. La cita va ser massiva en les dues edicions, d’entrada i de sortida d’estiu i va fer del Parc un recinte ‘cool’ i tots els adjectius adients a aquest tipus d’iniciativa.

T

TDAH                                                                                                              

Ciutat 2017/2018, resum any 2018
6 de febrer
L'equip de Salut Mental del Consorci Sanitari del Maresme liderava un estudi que feia públic un nou avenç en el diagnòstic del TDAH en nens: es tracta, ni més ni menys, que un videojoc que examina el moviment de fixació dels ulls davant d’estímuls visuals i exerceix com a marcador biològic per diagnosticar el Trastorn per Dèficit d'Atenció amb Hiperactivitat (TDAH). Actualment, i sense aquest videojoc, el procés de diagnòstic és complex i laboriós.

Terri de Mataró                                                                                               

Ciutat 2017/2018, resum any 2018
29 de juny
 Mataró no ha d’oblidar els grans noms de la seva història i aquest 2018 ha fet 100 anys del naixement de Lluís Terricabras. Més conegut com en “Terri de Mataró”, va ser un activista cultural, escriptor, dibuixant, escultor, actor de cinema i impulsor de les tertúlies d'“El Racó” per on van passar tots els grans noms de la cultura catalana. En Terri rep des d’aquest desembre al Museu de Mataró una gran exposició de record i homenatge al “manyà encès”.

The Free Fall Band                                                                                            

Ciutat 2017/2018, resum any 2018
Juny
 La banda mataronina va acompanyar al fenomen musical de l’any, l’artista Amaia, sorgida del concurs televisiu d'Operación Triunfo. En total van fer fins a quatre concerts conjunts, el primer d’ells al festival barceloní Primavera Sound. Al concert de comiat d’Operación Triunfo 2017, celebrat a l’agost d’aquest 2018, també hi van participar els músics mataronins Ivó Oller i Ruben Bes, trompetista i pianista, respectivament.

Tío Rafael                                                                                                           

Ciutat 2017/2018, resum any 2018
1 de desembre
 El Tio o l’Onclu Rafael Salazar va rebre en el marc de la Diada de la Rumba un homenatge de la seva ciutat. Original de Lleida, Salazar és un dels coneguts com ‘Patriarques de la Rumba’ i el perpetuador més genuí del “garrotín” lleidatà. Va ser a la plaça de l’Ajuntament on la ciutat va poder reconèixer la seva tasca i devoció rumbera. A l’abril, per altra banda, també va rebre el reconeixement de les Dotze Hores de cançó improvisada que es van fer a la ciutat.

Tres Roques                                                                                                       

Ciutat 2017/2018, resum any 2018
Setembre
El Centre de Formació Permanent celebrava la seva primera dècada a la ciutat coincidint amb l'inici de curs. Mirant enrere i fent valoració de com durant aquests 10 anys ha hagut de donar respostes a la necessitat de formació d’una societat molt marcada per la crisi econòmica. Més de 14.000 alumnes i més de 800 docents són xifres clarament entenedores de l’abast d’aquest puntal de “l’altra formació” a nivell maresmenc.

Tomicus                                                                                                           

Ciutat 2017/2018, resum any 2018
Tot l'any
 La plaga que està atacant el pi pinyer del Maresme segueix imparable i cada cop són més els boscos desnerits d’aquest arbre. Un to entre marró i gris guanya pes al verd de forma irremeiable, sobretot a la part central de la comarca. Les accions de l’administració sembla que arriben tard i són insuficients. En tot cas, fins a 200.000 euros destinava el Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya a combatre el Tomicus.

Torre Barceló                                                                                                   

Ciutat 2017/2018, resum any 2018
13 de desembre
 L'última notícia urbanística de l’any arribava al desembre amb l’impuls al projecte de la Torre Barceló, l’edifici que s’ha de situar a primera línia i que l’Ajuntament ha desvinculat del pas soterrani projectat. En pocs mesos podria començar l’edificació d’un edifici més esvelt i més alt que el projectat inicialment, de 26 pisos d’alçada, destinat a ser el nou referent de l’Skyline mataroní. Una Torre Agbar nostrada.

Tortuga Babaua                                                                                                 

Ciutat 2017/2018, resum any 2018
15 de juny
 Una gran tortuga va aparèixer per fer una posta extraordinària de 173 ous de matinada a la platja de Sant Simó. És un fenomen creixent a la nostra costa però es va donar la circumstància que va ser prop d’una guingueta i el responsable ho va poder gravar. Desenes de voluntaris es van mobilitzar per vigilar el niu durant la gestació i, al juliol, el naixement va ser molt seguit. Al novembre es va saber que les cries i ous del CRAM havien mort per una infecció.

V

Vespa Asiàtica                                                                                                 

Ciutat 2017/2018, resum any 2018
Juliol
La vespa velutina prossegueix imparable la seva expansió territorial a tot el territori català, i a principis d’estiu personal especialitzat i bombers feien front als primers nius detectats a Mataró. Aquest insecte, que pot picar en sentir-se amenaçat, fa uns nius molt característics que es miren d’extreure perquè no arrelin. És un animal que ataca directament les abelles autòctones i afecta, per tant, tot el nostre ecosistema.

Violacions                                                                                                        

Ciutat 2017/2018, resum any 2018
Tot l'any
Tres violacions fan evident, transcendint en casos d’ampli ressò mediàtic, que la xacra infecta de la violència sexual vers les dones és desgraciadament molt present. Mataró es va commocionar al gener amb el cas brutal d’una veïna de Llavaneres i també va impactar el cas d’una joveníssima violada el 25 de juliol. A finals d’any en transcendia un cas en un antic caixer ocupat per sense sostres a Rocafonda. Cada cas fa més repugnant aquesta maleïda realitat.

VMP                                                                                                                   

Ciutat 2017/2018, resum any 2018
Tot l'any
Aquestes inicials corresponen a Vehicles de Mobilitat Personal. O, tal com els coneix tothom: patinets. Vehicles que han omplert les voreres i que han arribat per quedar-se. Els consistoris d’arreu de Catalunya busquen com regular-ne la seva circulació i Mataró també treballa per modernitzar les pròpies ordenances per una mobilitat respectuosa i per tal que aquests vehicles no arribin a ocasionar incidents com ja s’han donat en altres ciutats.

Voreres                                                                                                                

Ciutat 2017/2018, resum any 2018
Agost
 L’estat de la via pública és una de les grans preocupacions dels mataronins. Va quedar de manifest encara el 2017 quan en la primera edició dels pressupostos participatius es va votar com a opció més important d’arranjar voreres malmeses. També a l’estiu, a Cerdanyola, es va popularitzar marcar amb ‘punts fluor’ els llocs on hi havia perills. Aquest any s’han realitzat 25 actuacions per millorar-les. En concret s’han destinat 1,2 milions d’euros.