Música i tradició pels més petits

Musiquetes celebra aquest cap de setmana la seva novena edició, un any de tancament de cicle que donarà pas a una nova cantata mataronina pels alumnes de primer cicle de Primària

  • Laia Mulà // Fotos: cedides
  • Divendres, 04 Maig 2018 00:00

Cultura 2018, musiquetes

El conegut tema ‘Marrameu torra castanyes’, la cançó tradicional catalana ‘Muntanyes del Canigó’ o ‘Les nenes maques al dematí’, són alguns dels temes que els infants de 1r i 2n de primària de Mataró han descobert i tindran l’oportunitat de cantar davant d’un gran públic al Teatre Monumental gràcies a Musiquetes. Es tracta de la novena edició de la cantata ‘Allà a Mataró hi havia un tramvia’, una iniciativa creada a partir d’un cançoner popular que es proposa apropar la música tradicional catalana als més petits de les escoles mataronines: el primer cicle de Primària. Enguany la cantata es podrà veure a les 12h i a les 18h el pròxim cap de setmana del 5 i 6 de maig i, a cada un dels quatre passis, hi participaran els alumnes d’un total de 17 escoles de Mataró. Es tracta d’uns 800 alumnes els quals, aquest cap de setmana, cantaran els temes que han treballat els darrers mesos.


Organitzada per la Xarxa de Cases de la Música de Catalunya i l’Ajuntament de Mataró, aquest projecte té com a objectiu facilitar als infants una experiència musical plena en forma de cantata. A continuació ens proposem descobrir quin és l’origen de Musiquetes, la seva funció pedagògica, quins centres hi participen i quin és el futur d’aquesta cantata, entre moltes altres qüestions.

El dissabte 5 de maig a les 12 h serà el torn dels alumnes de l’Escola Pia, El Turó, el GEM i el centre Germanes Bertomeu. El segon passi del dissabte a la tarda comptarà amb els alumnes del Camí del Cros, Torre Llauder, Maria Mercè Marçal i Marta Mata. El diumenge 6 de maig començarà amb un passi a les 12h amb els infants de l’escola Rocafonda, Mare de Déu de Lourdes, Anxaneta i Angeleta Ferrer i, per últim, a les 18h hi participaran els nens i nenes del Cor de Maria, Montserrat Solà, Tomàs Viñas, Joan Coromines i Cirera.

Cal destacar que és la segona vegada que el Monumental acull aquest esdeveniment durant un cap de setmana. Durant les anteriors edicions s’havia celebrat entre setmana i en horari lectiu, fet que dificultava que moltes famílies poguessin assistir a veure els infants, però que garantia una participació pràcticament total dels alumnes dels centres participants. Si bé és cert que el canvi de dia ha provocat una lleugera baixada d’alumnes, ha permès que es passés de 500 persones de públic, a 1.500 persones en l’edició de l’any 2017. Cal destacar, a més, que enguany la venda anticipada d’entrades ja ha reunit 1.800 persones, una xifra de màxims històrics.

"L'experiència els ajuda a perdre la vergonya i adquirir valors"

Una cantata pedagògica

En Pol Ducable, coordinador d’activitats de la Casa de la Música de Mataró, relata que el Musiquetes és una eina que permet als infants aprendre i descobrir diversos elements nous per a ells. “A més de treballar les cançons i el moviment corporal que les acompanya, els nens i nenes tenen l’oportunitat de conèixer instruments tradicionals catalans, així com descobrir cançons populars que potser no coneixien”, informa. A més, poden treballar a l’escola el significat de les cançons i conèixer la història del protagonista de la cantata, en Joanet. El més important segons el coordinador d’activitats és, però, que per a molts dels infants és la primera vegada que trepitgen un escenari i canten davant d’un públic. “L’experiència els ajuda a perdre la vergonya, conèixer com funcionen els llums i el so, cantar en públic, aprendre que s’han de portar bé i adquirir nous valors”, conclou Ducable.

Cultura 2018, musiquetes
És la primera vegada per a quasi tots que pugen a l'escenari del Monumental
La trajectòria
Tot va començar amb l’espai Bressola, quan en Marc Serrat va crear un cançoner popular català a partir d’arranjaments de 25 temes tradicionals dels països catalans i en va gravar el disc ‘Musiquetes per la bressola’. “Com que el resultat era molt interessant, ho van convertir en un espectacle”, relata en Dani Àlvarez, actual director musical de Musiquetes. Durant les dues primeres edicions es limitaven a cantar les cançons, però a partir del tercer any van completar-ho amb la història d'en Joanet, sota la direcció de l’Helena Casas.
Més endavant, a la sisena edició, el grup mataroní de música tradicional La Coixinera es va incorporar al projecte per donar un toc particular a les cançons i fer l’acompanyament musical de cada un dels concerts. “Vam rentar la cara a l’espectacle i el vam adaptar per a un format més a la mataronina”, relata Álvarez, el qual ha portat la direcció musical de la cantata des de la sisena edició. D’aquí en va néixer la història que actualment envolta ‘Allà a Mataró hi havia un tramvia’, protagonitzada per un nen que de petit anava a l’escola Bressola d’un poble de la Catalunya nord i que s’ha traslladat a Mataró. Dins la seva maleta hi porta diversos objectes que evoquen els seus records, els quals transporten a cada una de les cançons del Musiquetes.

 

La cantata del 2014


Un any de tancament de cicle

“Aquesta cantata ja ha fet la feina que havia de fer i ara és el moment de renovar-la”. Així ho considera Ducable, el qual informa que estan preparant “una nova cantata per a l’any vinent, coincidint amb la desena edició, la qual contindrà noves cançons i arranjaments”. A més, afegeix que aquesta explorarà valors més actualitzats a la realitat del moment i adaptats a les necessitats educatives dels infants, la qual estarà formada per melodies i lletres originals. Tot i que encara no volen revelar el contingut de la nova història, Ducable relata que estarà protagonitzada per una tribu i que es treballarà a les escoles a través de projectes interdisciplinaris. Tot i que fa un balanç molt positiu dels darrers anys “per la bona feina feta”, té clar que cal actualitzar “perquè l’imaginari col·lectiu tingui noves cançons” i perquè, en definitiva, “Musiquetes beu d’aquest imaginari col·lectiu”.

Cultura 2018, musiquetesUna oportunitat de primera
El director musical de Musiquetes té clar que aquesta iniciativa que cada any impulsa la Casa de la Música, amb la col·laboració de Cultura Mataró, és una iniciativa molt potent. En primer lloc, perquè “és un projecte de ciutat en el qual diferents escoles canten juntes i interactuen entre elles”. També destaca que, el fet que vagi adreçat als alumnes més petits, fa que es trobin “en la situació poc habitual de cantar en un escenari amb il·luminació, una història, música en directe i molt més”. En definitiva, es tracta d’una vivència sorprenent pels nens i nenes que els transmet valors i que, de ben segur, recorden durant molt temps.

MUSIQUETES, CANTEN ELS MÉS XICS - CASA DE LA MÚSICA MATARÓ