Cansalada Viada es treu la careta

Parlem amb Jaume Viada dels seus vídeos humorístics, el Polònia mataroní

  • Cugat Comas // Fotos: cedides
  • Divendres, 23 Febrer 2018 00:00

Especials 2017/2018, cansalada viada 1

Molts dels seus vídeos han esdevingut virals i han circulat de telèfon en telèfon mòbil dels mataronins. Els seus canals de Youtube o pàgina de Facebook guanyen adeptes i fa tres anys que també tenen programa a Mataró Ràdio. Mentre a la resta de país la Cansalada viada s'associa a la ventresca del porc –panceta en castellà– al Maresme aquest nom ha esdevingut una referència obligada en el camp de l'humor. Amb un univers propi i un estil acurat fins ara els artífexs de l'èxit d'aquests vídeos s'havien volgut mantenir més o menys ocults sota una careta de porc. Ara se la treuen. Ell és Jaume Viada, i juntament amb Tamara Puig són Cansalada Viada.


En Jaume Viada és doblador professional i, assegura d'entrada, “sempre he tingut aquesta tonteria”. Tonteria i un punt artístic, podria dir-se. Aquest mataroní de 47 anys és l'alma mater de Cansalada Viada, un autèntic fenomen que passa per ser el Polònia mataroní. En els seus vídeos en Gery McFly viatja en el temps, el Hitler de 'El Hundimento' s'exalta per la demora del Corte Inglés o trobem el carismàtic René de la sèrie 'Allo Allo' recitant l'última actualitat de la ciutat. La parella que fins ara s'amagava sota dues caretes de port s'han guanyat a còpia de milers de reproduccions i no pocs comentaris la condició d'humoristes de capçalera de la ciutat. En Jaume assegura que “em surt així, molts vídeos són fruit de la improvisació i llegint les revistes locals els gags em venen sols”.

De fet l'amor pel vídeo i el toc d'humor li ve de lluny. Els seus companys de classe del Meritxell esperaven a cada treball en grup el moment del seu vídeo en Beta movie: “Ja a l'escola fèiem els treballs amb petites gravacions i, com a mi m'agrada, començava seriós per acabar-hi introduint humor”.

Molts d'aquells vídeos de quan era escolar són precedents directes d'una faceta potenciada els últims tres anys. Tot i que Viada no va deixar mai de ser aquell nen que li agradava la conya –la seva "tonteria"– va haver de treballar a l'empresa familiar, fins que aquesta va acabar amb concurs de creditors. Va ser quan es va veure sense feina que es va interessar en el doblatge. Va estudiar per ser doblador professional, la seva autèntica formació juntament amb la de Comunity Manager. I en paral·lel va crear Cansalada Viada.

Especials 2017/2018, cansalada viada                                 Les caretes de porc identificatives del duet                          
• Dedicació a l'humor i el doblatge
“Estudiant i aprenent a ser actor de doblatge em va sortir aquesta vena humorística que he acabat per adoptar”. Ara Viada està en un moment dolç professionalment parlant. A més de Cansalada Viada, el seu projecte d'arrel maresmenca, té El Chauma amb el que fa vídeos similars, d'àmbit més general i també participa del projecte de 'El Chip Cabreador' al costat d'humoristes de primera fila com Toni Cruz o el canal 'Viajar de cine' per 'La Radio Viajera', un podcast. Domina el català i el castellà, té espònsors i treballa a diferents àmbits. “Els doblatges d'humor estan de moda i estem trobant el nostre forat”, explica. Per això en René que parla de Mataró pot passar a ser Tarantino versionant un anunci de la Loteria de Nadal. El cas de la paròdia de l'anunci de la loteria és curiós: l'equip creatiu de l'original el va acabar contractant de cara a la publicitat del sorteig del Niño.
                                       CANSALADA VIADA - YOUTUBE

Referència

Viada creu que ha arribat el moment de "treure's la careta". No és que fins ara hagi forçat el seu anonimat però sempre ha procurat ocultar-se en imatges sota la careta de porc que va comprar de la Xina. “Ho he passat molt bé estant en converses de gent que parlava dels vídeos sense saber que era jo qui els feia”, explica. En els casos dels vídeos més virals fins i tot alguns amics li rebotaven la seva pròpia creació. Ara ja sabran que el seu amic n'era l'autor.

A casa d'en Jaume, ell i la Tamara Puig han sacrificat el menjador per tenir un autèntic estudi d'àudio i vídeo, amb insonorització inclosa. “Tenim un equip perfecte, amb el que puc treballar sempre en les millors condicions, al cap i a la fi ja mengem a la cuina i així treballo des de casa“, explica enriolat.

El seu dia a dia, doncs, és de poc aire lliure. Treballa enclaustrat en doblatges o treballant en publicitat, sumant milers de reproduccions per als seus vídeos i sempre esperant l'oportunitat per fer mofa de l'actualitat mataronina. Explica Viada que “com a humoristes, però, vam sortir tocats de tot el tema de l'1 d'octubre amb la violència que hi va haver o del moment de persecució actual envers humoristes, cantants o còmics”. Rere els seus vídeos, explica, hi ha molta feina i intenta "fer-ho ben fet".

Especials 2017/2018, cansalada viada

Així, calca la interpretació i improvisa “humor en clau comarcal que realment és necessari en una ciutat amb l'actualitat que hi ha i el pa que s'hi dona”.  Jaume Viada, amb el seu humor o amb la seva tonteria, és sovint la vàlvula d'escapament del dia a dia local. De la mateixa manera que els guionistes del Polònia, té els seus referents fixos i anomena tot l'episodi del Corte Inglés i Can Fàbregas com a exemple: “Ja m'ho diuen que potser som massa pesats amb el tema però és que realment pares a pensar-ho i val més agafar-s'ho amb humor. A vegades Mataró sembla una pel·lícula més de l'Escopeta Nacional”.

                                                            ALLÓ ALLÓ!

Cada dissabte a les 17h en Jaume i la Tamara fan la versió radiofònica d'aquesta sèrie satírica en clau local. Un programa radiofònic que espera que duri: “Espero no deixar de fer-ho mai perquè realment m'ho passo molt bé". En Jaume es confessa com "un etern immadur a qui fer conya sempre li agrada". Per tant, en espera de com evoluciona professionalment en àmbits com la publicitat, sembla que –sense careta– tenim cansalada Viada per temps. A en René se li gira feina.

"A vegades Mataró sembla una pel·lícula de l'Escopeta Nacional"

Especials 2017/2018, cansalada viada
El vídeo preferit
De paròdies sobre l'escena d'El Hundimiento' en la que Adolf Hitler es desespera en veure que el seu exèrcit ho té tot perdut n'hi ha a milers. En clau mataronina, però, la de referència és la que va gravar Cansalada Viada i la que Jaume Viada escull com el seu vídeo preferit de tots. "Em va costar molt de fer-lo perquè jo mateix em pixava de riure gravant-lo i vaig haver de tornar-hi i tornar-hi", explica. Per a Viada "és el tema del Corte Inglés que per si sol sembla una paròdia però en aquest vídeo quedava tot resumit i realment és un resum per no parar de riure".


 

Especials 2017/2018, cansalada viada400.000 visites
És difícil quantificar l'abast dels vídeos més populars sorgits de la factoria de Cansalada Viada. El seu autor explica que "a la que passa a circular a través de WhatsApp òbviament perds el compte". Tot i això les xifres de reproduccions a través de xarxes socials d'algunes de les seves creacions són espectaculars amb fins a 400.000 reproduccions en el cas del de 'Regreso al Futuro'.

Especials 2017/2018, cansalada viadaEl vídeo més viral
La versió mataronina de 'Regreso al futuro' va ser, en molts casos, la carta de presentació de Cansalada Viada per a molts mataronins. El vídeo de “Back to Mataró” jugava amb el doblatge i l’edició per fer viatjar Marty McFly i Doc a la Mataró del 2015, una ciutat on hi han passat coses molt misterioses: El Xurrero, Can Miracle i Robafaves ja no hi són, però l’autopista a Barcelona encara es paga. Una crítica a la desaparició de diferents establiments icònics de la ciutat que va circular, i molt, per la xarxa "arribant fins i tot a l'altra punta de l'Estat", explica Viada.