Xarxa integral contra la xacra

Quins recursos tenen les maresmenques davant les situacions d'abús o violència envers les dones i el col·lectiu LGTBI

  • Laia Mulà // Fotos: Daniel Ferrer
  • Dijous, 18 Gener 2018 10:06

Especials 2017/2018, centre de la dona CIRD

El cas horrible d'abús i violència que va viure una dona que anava a treballar a Llavaneres a finals de desembre ha arribat en un moment d'elevada sensibilitat social amb aquest tema. Més enllà d'aquest cas, la violència i la desigualtat que viuen algunes persones per la seva condició continua sent una xacra a l'ordre del dia. Al Tot Mataró d'aquesta setmana descobrim els recursos que hi ha davant fets com aquests, quina és la situació real viscuda a la nostra societat i l'atenció que es dóna als que viuen situacions abusives o de violència.


El dia 28 de desembre, una dona que anava caminant a Llavaneres a treballar va patir una brutal agressió per part d'un home d'uns 35 anys que encara no s'ha detingut. Els fets van impactar als ciutadans de la zona en un moment d'elevada sensibilització davant la violència contra les dones i la desigualtat. Per rebutjar aquests fets mig miler de ciutadans  van protagonitzar una protesta organitzada per Teixit de Dones davant la seu del consistori mataroní el dijous passat. Malauradament els fets de Llavaneres no són el primer cas ni l'únic de violència i abús cap a les dones viscut a la zona. Per combatre aquesta situació de desigualtat, l'Ajuntament i diverses entitats i ciutadans treballen per oferir els recursos, la informació i l'atenció necessària a tothom qui ho necessiti.

L'Ajuntament de Mataró va crear l'any 2007 el CIRD, el Centre d'Informació i Recursos per a les Dones, situat al carrer Churruca. A més d'aquest espai per a la informació i la conscienciació ciutadana, també existeix en el mateix edifici el SIAD, el Servei d'Intervenció i Atenció a les Dones, dedicat a donar cobertura i suport a les dones maltractades.

Per últim, existeix el Servei d'Intervenció Especialitzada (SIE), una tercera branca impulsada per la Generalitat de Catalunya que treballa a tota la comarca per donar atenció i assessorament legal i psicològic a les dones maltractades i als seus fills i filles. A grans trets, aquests són els tres òrgans que treballen conjuntament per fomentar la igualtat de tots els mataronins i mataronines i ciutadans del Maresme i per, en cas de maltractament o abús, donar tot l'ajut necessari als afectats.

Igualtat de gènere

Si incidim en les tasques portades a terme pel CIRD, podríem destacar que és on s'apliquen totes les polítiques que fomenten la igualtat de gènere. El CIRD ofereix informació, atenció i assessorament especialitzat a totes les persones. Les seves línies d'actuació busquen combatre la violència masclista, sensibilitzar a tota la societat i, sobretot, als joves i infants, i també comunicar i fer saber tots els recursos existents a la ciutadania.

Algunes de les iniciatives que impulsen són tallers de sensibilització, campanyes de conscienciació i de divulgació, activitats per combatre la fòbia al col·lectiu homosexual i transsexual i formacions a les escoles i instituts de la ciutat. Darrerament el CIRD ha incorporat una branca per oferir serveis a la població LGTBI, un col·lectiu també afectat per la desigualtat. Es proposen establir un protocol integral per a la violència que viu aquest grup i augmentar les mesures de sensibilització. Segons la regidora d'Igualtat, Marisa Merchán, “a més de conscienciar i sensibilitzar davant la situació d'aquest col·lectiu, cal anar més enllà per combatre el rebuig que poden viure”, opina.

Violència masclista al SIAD
El SIAD és un espai per tractar concretament la violència masclista i per donar suport a les dones que es troben en aquesta situació. Segons explica la regidora d'Igualtat, quan una dona arriba amb una consulta a les oficines del CIRD, els professionals tenen una primera presa de contacte amb el cas i decideixen si ha de passar o no en mans del SIAD. En aquest espai hi deriven els casos considerats de violència masclista, on donen suport i assessorament a les dones afectades.

Especials 2017/2018, centre de la dona CIRD

Servei integral

També situat a l'espai del carrer Churruca, però d'abast comarcal, trobem el Servei d'Intervenció Especialitzada (SIE), creat per la Generalitat de Catalunya el 2014. Aquest servei aborda els problemes de violència de gènere de manera global amb la intervenció directa de psicòlegs, de treballadors socials i d'advocats que ofereixen assessorament legal davant cada situació particular. A més, compta amb assistència psicològica també per als fills i filles de les dones afectades, víctimes directes o indirectes de la violència.

Actualitzen el protocol

Per establir un procediment comú a seguir entre tots els òrgans que poden intervenir en les situacions de desigualtat, al mes de novembre de 2017 van presentar el nou Protocol per a l'Abordatge Integral de la Violència Masclista. Amb aquest pla es proposen “activar i coordinar totes les administracions, òrgans i entitats que incideixen en les situacions de desigualtat”, explica la regidora d'Igualtat.

Així doncs, els membres de Serveis Socials o els metges i infermers dels Serveis Sanitaris, tenen unes directrius a seguir davant els casos de violència i abús cap a les dones que puguin detectar durant el seu dia a dia.
El protocol estableix els passos a seguir en detectar un cas de violència de gènere, però també davant l'assetjament sexual o per raó de sexe en l'àmbit laboral. El primer protocol va ser escrit l'any 2003 i revisat el 2015 per a la seva actualització. “Fa poc havia quedat obsolet i l'hem tornat a actualitzar”, explica Merchán, i afegeix que el pla també serveix per revisar si les persones ateses estan rebent l'atenció que necessiten.

Durant el 2017 es van derivar 101 consultes de violència de gènere

Les dades
Durant el 2017, el SIAD va rebre un total de 342 consultes. Aquestes, però, no eren exclusivament sobre violència masclista, sinó que també van rebre persones que cercaven informació sobre temes relacionats. Merchán explica que concretament 101 d'aquestes consultes van ser derivades al SIE per rebre l'atenció contra la violència de gènere. Si desglossem les característiques predominants d'aquest centenar de casos de violència de gènere, cal destacar que la franja d'edat amb més casos està format per les dones d'entre 30 i 45 anys, que constitueixen més d'un 40% dels casos. A més, cal destacar que el 82% de les afectades que van rebre ajuda eren de nacionalitat espanyola.


La regidora es mostra preocupada davant les alarmants dades de les dones assassinades per violència de gènere a Espanya, que l'any 2017 van ascendir a 48. D'aquestes, un total de nou van tenir lloc a Catalunya.

Especials 2017/2018, centre de la dona CIRD
No és no: cap agressió sexista
Per la Festa Major de Les Santes del 2017 des del CIRD i el SIAD van promoure una campanya contra les agressions sexistes a les festes sota el lema 'No és no, cap agressió sexista'. Van instal·lar un Punt Violeta al Nou Parc Central disponible per atendre i informar qualsevol consulta, sigui per part d'un home o una dona. El Punt Violeta s'ha instal·lat també a la festa de cap d'any d'aquest 1 de gener de 2018, a l'OCA de la plaça Santa Anna.
Merchán afirma que posaran “el Punt Violeta a totes les festes multitudinàries” i que estan treballant portar aquest punt de consulta i informació a la zona d'oci nocturn del polígon del Pla d'En Boet. De fet, explica que des de l'Ajuntament estan treballant per elaborar un Pla d'Oci Nocturn que defineixi diversos aspectes i determini on ha d'anar el Punt Violeta i amb quins recursos.