2017 en 50 noms propis

Anuari de resum del 2017 mataroní

  • Cugat Comas i Laia Mulà // Fotos: Daniel Ferrer i cedides
  • Dijous, 28 Desembre 2017 16:43

Ciutat 2017, manifestacions

És impossible separar Mataró del context polític català. 2017 no es pot deixar d'associar al procés sobiranista, el referèndum de l'1 d'octubre i tota la cronologia política que es desencadena de forma prèvia i posterior a aquella data. A l'hora de fer balanç l'any ha estat clarament condicionat per aquesta atmosfera. Hem resumit l'any en 50 noms i n'hi ha forces que tenen a veure en el que ha passat políticament al país i com s'ha viscut a Mataró.


De fet aquesta connexió ha anat tan enllà que diferents dels fets noticiables en clau local han estat conseqüències de les mateixes causes. La sortida de CiU del govern, l'aïllament de la figura de l'Alcalde Bote o l'espantall de la moció de censura cal entendre'ls clarament en aquest sentit. Al costat d'aquests fets, d'altres de clàssics. Mataró hauria d'aspirar a que algun dia resumim alguna anyada sense parlar del Corte Inglés, El Rengle o els Macroprostíbuls però els noms endèmics tornen a ser noticiables.

DICCIONARI DELS NOMS PROPIS DEL 2017

A Agressió feixista

Agressió

4 de novembre
Un jove mataroní va ser apallissat al carrer per part d'un grup nazi que provenia d'una manifestació per la unitat d'Espanya a Mataró. L'agressió es va viralitzar arran d'un vídeo que es va fer viral i hauria començat amb insults dels agressors a la víctima per la seva estètica. Tot i la presència de testimonis i la condemna generalitzada d'aquesta violència feixista no es va produir cap detenció en els dies següents a l'agressió.

A Aleix Merino

Aleix Merino
13 de febrer
El jove lluitador mataroní, convertit en símbol de la lluita contra una malaltia força desconeguda com és la Tay Sachs va arrasar en la votació popular i va ser el guanyador del premi 'Mataroní de l'Any 2016'. L'acte d'entrega va ser emocionant i la solidaritat de tota la ciutat amb la lluita que els seus pares i coneguts estan fent al costat d'Actays es va poder comprovar de nou a l'abril en la segona macro-festa 'Un somriure per l'Aleix'.

A Autoescoles

Ciutat 2017, AUTOESCOLA MATARO REPORT
juny a desembre
Les escoles de conducció locals s'han passat més de la meitat d'aquest any sense poder funcionar amb normalitat. La raó, la vaga perllongada d'examinadors que no s'ha resolt fins als últims dies d'any. Sense possibilitat d'examen, la demanda ha baixat molt i el sector que forma els futurs conductors ha patit una crisi severa, mentre centenars de mataronins volien però no podien obtenir l'anhelada "L" de conductors novells.

B Barco

el barco

27 de març
La peculiar embarcació terrestre convertida fa dècades en la més singular de les sales de festa mataronina va ser desballestada en poques hores. La propietat volia desembarassar aquest solar al Polígon de Mata-Rocafonda però la desaparició d'aquest vaixell, que en molts casos ha acabat per donar nom popular a tota la zona o a la benzinera propera, va ser una de les imatges més comentades.

B Biblioteca Popular

Ciutat 2017, biblioteca fundació iluro
15 de juny
 Doble protagonisme per la Biblioteca Popular, que ha de passar a ser pública a mercè del conveni que van signar l'Ajuntament de Mataró i la Fundació Iluro. En un primer moment sumava amb l'Antoni Comas i la Pompeu Fabra en l'àmbit local, però el tracte s'ha de formalitzar transferint-ne la gestió a la Diputació. Se sabia que el pas requeria d'obres però el govern municipal proposa, a més, que marxi de la seva ubicació actual i vagi a la Plaça de la Muralla.

C Cal Pilé

Cal Pilé Gossos
16 de juliol
 L'adequació de les instal·lacions per al centre d'animals domèstics de Mataró en espera d'una futura gossera al nord de la ciutat, propera a l'antiga, va ser un dels grans acords polítics del 2016 que, amb bona lògica, ha tingut compliment durant l'any que ara acaba. Després de les obres i del trasllat dels animals, l'equipament que de forma conveniada segueix gestionant la Societat Protectora d'Animals de Mataró es va inaugurar amb una jornada especial.

 

C Can Cruzate

Can Cruzate
3 d'abril
 L'illa entre la Plaça de l'Ajuntament i la Plaça Gran podria sortir de l'ostracisme en què es troba actualment. Tot i que al llarg dels anys s'hi han fet diferents projectes urbanístics, el govern confia en la potència del que pugui edificar-s'hi i és un dels elements neuràlgics del Pla d'Impuls del Centre. De moment s'ha convocat un Concurs d'Idees perquè es facin propostes per tot l'àmbit del Casc Antic i es repensi què i com ha d'anar a Can Cruzate.

C Can Quirze

Can Quirze
4 de maig
 El cas dels sobrecostos de les obres a la urbanització és històric. Els propietaris han portat el cas als tribunals perquè el sumant total va més enllà de duplicar la xifra que se'ls va presentar en un primer moment. La reacció municipal, a més, va tirar més llenya al foc. La regidora convergent d'urbanisme va admetre que el cas era “un cadàver trobat als armaris de PUMSA”, declaracions que van provocar una crisi de govern i una rectificació forçada.

C Capgrossos

Capgrossos a Terrassa
Tot l'any
 2017 ha estat el millor any de la colla castellera local, una autèntica temporada de somni. Ja a la diada de Les Santes va fer història descarregant per primer cop a casa la torre de 9 i també completant per primer cop el seu 5 de 9. Els Capgrossos van prosseguir millorant registres i superant les seves millors marques. Memorables van ser les seves diades a Reus o a Vilafranca per a sumar cinc torres de 9 i tres 5 de 9 descarregats i un pilar de 8 carregat.

C Care Santos

Ciutat 2017, Care Santos
6 de gener
 L'escriptora mataronina segueix solidificant el seu ascens en el món literari estatal i va guanyar el prestigiós Premi Nadal en la 73a edició del certamen. Santos va destacar que amb ‘Media vida’ volia fer un homenatge a la generació de la seva mare, a unes dones que van néixer en un país molt conservador i tradicional i que van fer un llarg camí fins a arribar al país on vivim avui. La mataronina, nascuda el 1970, apunta a futur Premi Planeta.

C Casa Coll i Regàs

Casa Coll i Regàs
2 de maig
Coincidint amb l'any Puig i Cadafalch s'enllestien les obres de rehabilitació de la façana de l'imponent casalot del carrer Argentona. Quedaven enrere dotze mesos de feines intenses i s'obria el debat de què fer amb la principal joia de la corona del patrimoni de la Fundació Iluro a la ciutat. De moment s'ha reobert al públic en visites guiades que han tingut molt èxit i ha estat seu d'actes de petit format. Ha de ser una peça turística i patrimonial important.

C Casa Reial

Casa Reial
Setembre i octubre
Si les resolucions del Ple Municipal han de ser indicatives de la ciutat, es pot dir que l'adscripció monàrquica de Mataró està en fallida. Dos acords de Ple han distanciat la ciutat de la Casa Reial i de la dinastia dels Borbons. L'una –singular– aprovava el canvi de nom dels vials de la ciutat que tenien relació amb antics monarques d'aquest llinatge i l'altra –arran de tots els fets d'octubre– aprovava que la ciutat trenqués relacions amb la Casa Reial.

C Centre Catòlic

Ciutat 2017, centre catolic obres
Tot l'any
 Les instal·lacions del Centre Catòlic a la Riera s'han passat bona part de l'any "sobrevolades" per una grua imponent i amb treballs intensius al seu interior. La raó eren les obres estructurals dutes a terme tant a la Sala Cabanyes com a l'Escola Balmes i a la pista esportiva, més coneguda com la Gàbia. Unes obres necessàries, que blinden i asseguren el futur de l'entitat i de les seves seccions –puntals de la ciutat– pel que fa a instal·lacions.

C Col·legi d'Advocats

Ciutat 2017, col·legi advocats
10 d'abril
L'Il·lustre Col·legi d'Advocats suma a partir d'aquest 2017 un nou honor i és el de tenir la Creu de Sant Jordi. El Govern de la Generalitat va concedir la màxima distinció a les persones i entitats catalanes amb motiu del 150è aniversari del Col·legi, efemèride que ha merescut també altres actes de celebració. El degà del Col·legi, Julio Naveira, ha estat distingit a més com a President del Consell de l'Advocacia Catalana.

C Concentracions

Concentració davant l'Ajuntament
De setembre a desembre
 Que el davant de l'Ajuntament és el lloc on els mataronins ens manifestem és així des de temps immemorial però el 2017 deu haver estat l'any amb més convocatòries en aquest espai. És arran del referèndum de l'1 d'octubre que el davant de la Casa Gran ha vist reunions de desenes, centenars o fins i tot milers de persones de forma quasi intensiva. Les més populars, les dels dies de vaga, contra la violència policial o per la llibertat pels presos polítics.

C Corte Inglés

Ciutat 2017, corte inglés

14 de juliol
 La cançó de l'enfadós mataronina va tornar a sonar, amb una bufetada judicial de primer ordre amb dues sentències que inhabilitaven la tramitació judicial de la zona que havia d'acollir El Corte Inglés. En unes sentències extremadament crítiques i dures, el TSJC carregava contra tota l'operació fent especial èmfasi en el desmuntatge de la nau de Can Fàbregas. Això suposa que s'hagi tornat més de deu anys enrere en els tràmits urbanístics de la zona.

C Cotxet

Dona caminant cotxet
20 de febrer
 Només a Mataró som capaços d'elevar a la categoria de notícia un cotxet. Les desavinences, denúncia i multa inclosa, entre una mare i una parella de la Policia Local perquè aquesta passejava amb el seu cotxet per la calçada del Carrer de Sant Ramon va causar força polèmica. La versió policial parla de desaire de la mare i aquesta recordava que les voreres del carrer eren tan menudes que no s'hi pot circular en cotxet. El carrer ha canviat de sentit i ara té menys trànsit.

C Crida

David Bote a La Crida
25 de juliol
 L'acte amb el qual comença la Festa Major no va ser aquest any com tota la resta. En primer lloc perquè va ploure a bots i barrals durant bona part de la tarda del 25 de juliol i això va provocar el retard de l'acte. Finalment es va fer però tal com s'havia convocat per xarxes socials el que és pròpiament la intervenció de l'Alcalde no es va sentir per una sonora xiulada i esbroncada contra David Bote per la seva postura contrària a facilitar la votació de l'1-O.

D David Bote

David Bote
Tot l'any
 L'Alcalde de Mataró acaba 2017 en situació política substancialment diferent de com el va començar. En aquests 12 mesos ha estat un dels batlles més mediàticament situats en contra l'1-0, ha vist com era esbroncat en actes públics o festius i ha acabat perdent el soci de govern que era Convergència i Unió. Li han volgut fer una moció de censura i també es va regalar un acte de desgreuge partidista a Cerdanyola. Resistirà amb 6 de 27 regidors?

E El Rengle

Estafa de El Rengle
4 de juliol
 Un nou peritatge va elevar a 1,7 milions el cost de les obres d'aquest edifici no justificats i l'Ajuntament va anunciar que els reclamaria. Una Comissió Municipal estudia el tema i fa públic que l'empresa encarregada del control pressupostari del projecte no va complir i la  fan responsable de la desviació de preus que va patir una obra iniciada el 2007 i que el consistori estarà pagant fins a l'any 2019. L'estudi apunta que hi hauria fins i tot indicis d'estafa.

F Félix Riesco

Fèlix Riesco
20 de juny
 El nom del màxim responsable de la Policia Nacional a Mataró no era conegut públicament però va passar de cop a primer pla arran de la seva detenció arran d'una operació antidroga. L'inspector en cap,  presumptament, avisava els traficants de La Mina cada vegada que hi havia prevista una operació policial. S'acusa l'inspector dels delictes de revelació de secrets i suborn i el policia va ingressar a presó preventiva, a més de ser suspès de sou i càrrec.

I IES Les Cinc Sènies

Institut Les Cinc Sènies
6 de març
 Mataró ha estrenat un nou institut aquest setembre, l'IES Les Cinc Sénies a Rocafonda. Es tracta d'un centre que treballa amb un model pedagògic innovador i que de moment opera en mòduls prefabricats en espera del projecte i les obres de construcció, previstes en un futur. L'anunci va ser una sorpresa feta pública conjuntament per Departament i Ajuntament en el marc de la planificació escolar i l'augment de demanda de places d'ESO.

J Joan Peiró

Ciutat 2017, joan peiró
24 de juliol
La commemoració dels 75 anys de l'afusellament de Joan Peiró ha servit per posar en valor històric la figura de l'anarcosindicalista, impulsor del Forn del Vidre, dirigent de la CNT i Ministre durant la República. L'acte més rellevant va tenir lloc al juliol amb la presidenta del Parlament Carme Forcadell presidint un homenatge al Cementiri. Diferents iniciatives com un documental, estudis o actes han contribuït a difondre la seva figura.

J Joaquim Llovet

Joaquim Llovet
27 d'agost
Als 95 anys d'una vida ple prolífica moria Joaquim Llovet, considerat el gran historiador de Mataró. Va ser guardonat en sis ocasions amb el Premi Iluro de Monografia Històrica, essent l'autor que se l'ha adjudicat en més ocasions al llarg de la història del certamen. Ha estat un dels grans historiadors locals,  deixeble de Marià Ribas a més de ser mestre i referent de les generacions d'investigadors històrics posteriors a ell.

J Jordi Cuyàs

Ciutat 2017, Jordi Cuyàs
24 d'agost
La mort sobtada del mataroní als 60 anys va sacsejar l'art local. Cuyàs, pare juntament amb Jaume Simon de la Matarona –que torna a lluir al capdamunt de la Via Europa– va ser artista visual durant les últimes quatre dècades i era professor de disseny gràfic, il·lustració i vídeo a l'Escola d'Art i Superior de Disseny Pau Gargallo de Badalona. Serà recordat associat al cartell de Les Santes de 1995 o a la seva pertinença a CAPS.A.

J Jordi Tardà

Jordi Tardà
3 de febrer
El mataroní va ser homenatjat amb una exposició d'objectes musicals organitzada per la Fundació Iluro. El periodista i crític musical, el qual va morir l'any 2015, va col·leccionar al llarg de la seva vida tota mena d'objectes relacionats amb el món de la música: des de la guitarra d’Eric Clapton, el baix de Paul McCartney o el piano amb el qual John Lennon va compondre la peça ‘Double Fantasy’, passant per objectes de Pau Riba, Sau o Sopa de Cabra.

J Josep Gomà

Josep Gomà Carol
13 d'abril
Part de l'Arxiu històric de més de dues dècades de Josep Gomà i Carol va ingressar al fons de Can Palauet. D'aquesta manera es posa a l'abast de qui ho volgués els guions d'hores davant el micròfon de ràdio esportiva local, amb tot luxe de detalls sobre tots els equips de la ciutat. La donació revesteix de gran importància, a més, per l’ordre metòdic amb el qual el mateix Gomà ordenava i indexava tot el contingut que generava.

L Lleure

El Tot 2017, foto noticia portada-lleure (edicio 1765)
1 d'abril
Al març d'enguany va tenir lloc la primera edició de 'Teixim el lleure a Mataró', una jornada d'activitats conjuntes entre les associacions de lleure de la ciutat nascuda de la Taula d'Entitats de Lleure. A Mataró hi ha un gran nombre d'entitats de lleure que treballen per fomentar l'educació en el lleure dels infants i joves. Concretament, el teixit associatiu compta amb un miler d'infants aproximadament atesos per uns 300 voluntaris.

M Macroprostíbuls

Ciutat 2017, macro prostibuls
29 de maig
Torna la lluita aferrissada de l'Ajuntament per evitar l'obertura de macroprostíbuls a la nostra ciutat. La darrera sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va declarar vigent la llicència ambiental d'un dels prostíbuls. Tot i això, aquesta no va ser suficient per a l'obertura del local, perquè també caldria una llicència d'obres de la qual els propietaris no disposen. Tots els grups municipals del consistori fan pinya contra els bordells.

M Manifestacions

Ciutat 2017, manifestacions
Octubre i novembre
El 3-O és la data que els mataronins recordarem per haver congregat la manifestació més majoritària de la història del municipi: 10 milers de persones segons l'organització van recórrer els carrers de Mataró per rebutjar la violència que va tenir lloc pel Referèndum. Manifestacions també són les que han protagonitzat en diverses ocasions els partidaris de mantenir la unió d'Espanya i Catalunya sota el lema: 'Mataró es queda a Espanya'.

M Martí Roca

Perfils 2017, perfils-Martí Roca
11 de novembre
És el mataroní que va aconseguir la victòria d'un dels tornejos de pòquer més prestigiosos que hi ha: el Main Event de les World Series of Poker Europe. Roca és jugador de pòquer en línia, activitat que va convertir en la seva professió ja fa tres anys. En aquesta ocasió, però, va ser a la ciutat txeca de Rozvadov com a representant de la web 888poker. La victòria final, molt seguida en streaming, li va suposar el suculent premi de més d'un milió d'euros.

M Mataró Parc

Mataró Parc
7 de gener
 L'Ajuntament vol facilitar l'ampliació del centre comercial Mataró Parc però té clar que hi posarà condicions per no perjudicar el petit comerç. Actualment, els terrenys per on vol créixer Mataró Parc són zona verda i per fer realitat l'ampliació cal que l'Ajuntament aprovi un canvi de planejament urbanístic d'aquests espais. El projecte d'ampliació es concreta en la creació de 30.000 metres quadrats destinats a sectors com bricolatge, decoració i llar.

M Moció de censura

Ciutat 2017, mocio de censura
5 d'octubre
 Els grups municipals de CiU –exsoci de govern– ERC, Volem i la CUP van plantejar-se la possibilitat de fer una moció de censura contra l'Alcalde de la ciutat pel seu posicionament envers els temes de país. La suma de partits sobiranistes havia d'arribar a 15 però la pressió a ICV-EUiA i la regidora no adscrita no va fer efecte. D'aquesta manera la possible moció de censura no va prosperar, i David Bote i el PSC continuen amb el seu govern en solitari.

O Ocupacions

Ciutat 2014/2015, comissio especial noves ocupacions
4 d'abril
L'Ajuntament va impulsar al mes d'abril una nova campanya per inspeccionar pisos buits de bancs per detectar si hi havia ocupes i així reclamar-los per a lloguer social. Concretament es van proposar inspeccionar 368 pisos de la ciutat, la major part dels quals estaven situats als barris de Cerdanyola i Rocafonda. Es calcula que hi havia a Mataró uns 3.400 habitatges buits, un 25% dels quals estarien ocupats segons les estimacions.

O Ordenança animals

Ordenança d'animals
16 de novembre
S'aprova la nova ordenança de tinença, protecció i control d'animals. Una de les aportacions més destacades és l'obligació de diluir l'orina dels gossos amb aigua, així com l'obligació de disposar d’un espai amb ventilació, humitat, temperatura, llum i aixopluc adequats i necessaris per evitar cap patiment a les mascotes. Les sancions aniran en funció del tipus d’infracció amb multes des de 100 fins a 3.000 euros.

P Pere Montserrat

Pere Montserrat
4 de febrer
El Mataroní Il·lustre va morir al febrer d'aquest any a l'edat de 98 anys. Botànic de professió va ser nomenat membre de la Galeria de Mataronins Il·lustres el maig del 2009 pel Ple Municipal. El quadre amb la figura de Pere Montserrat es va presentar públicament el 14 d’octubre de 2011, durant un acte d’homenatge celebrat al Saló de Sessions. Pere Montserrat va ser un científic de prestigi reconegut en els àmbits de la botànica, l’ecologia i l’agronomia.

P Piedad Moya

El camió busca Piedad Moya
26 d'abril
L'exparella de la mataronina Piedad Moya finalment va ser condemnada a quinze anys de presó pel seu assassinat. Després de la desaparició de Piedad Moya l'any 2014, la seva família ha cercat el cos sense èxit. Segons els indicis que van servir per condemnar l'home, el cos hauria d'estar en un punt inconcret entre Mataró i Dosrius. La família estava convençuda que trobaria les restes en un pou de la finca familiar però el cadàver no va aparèixer.

P Policia Local

Protesta Policia Local
Tot l'any
El conflicte laboral viscut pel cos policial va arrencar amb sonores protestes econòmiques i denúncies d'excessius comandaments i va acabar amb la concessió del complement salarial específic per la perillositat de la seva feina. Concretament es tracta d'un augment d'uns 200 euros mensuals en catorze pagues. Dins el conflicte hi havia també sobre la taula un tercer factor: el mal clima laboral en el si del cos, que ja estan treballant per solucionar.

P Presos polítics

Concentració llibertat presos polítics
Novembre i desembre
El Ple Municipal de novembre va aprovar una proposta de resolució per reclamar la llibertat dels presos polítics. Un dels acords de la proposta era penjar una pancarta al balcó de l'Ajuntament per demanar-ne la llibertat i, tot i que es va penjar, l'alcalde la va fer retirar. Segons va dir, ho va fer per garantir la neutralitat de l'Ajuntament. A més, la ciutadania s'ha concentrat en nombroses ocasions per demanar, també, la llibertat dels presos.

P Pressupostos

Ple extraordinari pressupostos
Febrer
A principis de l'any 2017 es van aprovar els pressupostos del govern municipal amb el suport del Partit Popular –al qual li van acceptar 90 al·legacions– i de Ciutadans. Els regidors de Convergència i Unió –el partit que formava govern amb els socialistes– es van negar a sortir a la fotografia per ordres del PDeCAT al·legant que el pacte s'havia acordat amb partits espanyolistes i totalment allunyats de la seva ideologia.

P Presó

Especials 2017, presó
27 de març
L'edifici d'Elies Rogent, un dels més singulars de la ciutat i ubicat estratègicament en ple eix cultural de la Riera, a tocar del Cafè Nou ja se sap a què es destinarà. Després de ser seu de diferents entitats el govern hi vol situar un espai polivalent, amb sales d'exposició i actes, tallers, aules i residència pensada per a la difusió de l'art. A la Presó s'hi ha de concentrar l'activitat del MAC –Mataró Art Contemporani– i el Taller de Gravat, entre altres entitats.

P Puig i Cadafalch

El Tot 2014/2015, foto noticia portada- escultura puig i cadafalch (edicio 1756)
Tot l'any
El 2017 ha estat l'Any de Josep Puig i Cadafalch, per donar a conèixer la seva vida i obra. El 2017 se celebraven 150 anys del seu naixement i 100 del seu nomenament com a President de la Mancomunitat i per això es va decidir celebrar l'Any Puig i Cadafalch a tot Catalunya, amb lideratge de Mataró en els esdeveniments organitzats. Entre ells s'ha realitzat una obra de teatre a Can Gassol, una ruta per vuit edificis seus o una exposició de gran format.

R Raül Roncero

Perfils 2017, perfils-raül roncero
16 de maig
L'artista del cartell Les Santes 2017. El jove mataroní de 30 anys va optar per una obra que conté 63 elements propis de la Festa Major distribuïts damunt d'un fons de color 'juliana'. Amb un gran 'Glòria a Les Santes' completava el disseny que va protagonitzar Les Santes d'enguany. L'artista va optar per aquest disseny que qualifica de conceptual i figuratiu a la vegada, amb figures diverses com  un tall de xíndria, un got de juliana o un coet de Matinades.

R Reciclatge

Reciclatge selectiu
24 de febrer
A principis d'any l'Ajuntament es va marcar l'objectiu de doblar la recollida selectiva en només tres anys, un propòsit ambiciós que vol respectar la normativa europea. La idea del consistori és passar del 34,4% actual, al 60% que estableix la normativa. Cal destacar que el 34,4% de la ciutat resta immòbil des de fa ja 10 anys. Aquest objectiu no només suposaria una millora pel medi ambient, sinó que també beneficiaria econòmicament l'Ajuntament de Mataró.

R Referèndum

Ciutat 2017, referendum
1 d'octubre
L'1 d'octubre de 2017 va citar a les urnes a milers de mataronins, 31.371 dels quals van exercir el seu dret a vot. El resultat va ser un sí aclaparador: el 90% dels mataronins van donar suport a la independència de Catalunya. Durant el cap de setmana de l'1 d'octubre centenars de persones van fer guàrdia als col·legis electorals de Mataró per garantir les votacions. Per la seva banda, David Bote va negar-se a cedir els espais municipals per a les votacions.

R Refugiats

Acte pels refugiats al Foment
28 de gener
Davant el drama dels refugiats que ha sacsejat el continent europeu, a Mataró i la comarca s'han organitzat iniciatives per conscienciar sobre la seva situació i la importància d'ajudar. Un exemple va ser el gran acte que va tenir lloc al Foment sota el títol 'Prou excuses, obrim fronteres!' amb la participació de músics i amb el testimoni de refugiats. També cal destacar l'espectacle de dansa 'Welcome' d'Amebeu Teatre que es va estrenar a Argentona.

R Sèpsia

Una operació de sèpsia
16 d'octubre
Les malalties infeccioses han estat protagonistes aquest any de La Marató de TV3 i d'esdeveniments com la 'Sepsis Challenge', una marxa per recaptar fons i conscienciar sobre la sèpsia. Es tracta d'una malaltia infecciosa que es dóna quan, una infecció aparentment localitzada, s'escampa i danya els teixits i òrgans del cos. Es tracta d’una malaltia freqüent i molt greu que pot afectar a persones de qualsevol edat, també a nens petits.

T The Bot

Espectacle sexual a The Bot
14 de gener
Un dels moments més polèmics de l'any el va protagonitzar The Bot per l'espectacle sexual que va tenir lloc en el seu local, organitzada per la marca de roba Bullpark. La cita va acabar amb quatre noies practicant sexe oral damunt les taules dels clients, un espectacle pornogràfic en tota regla que va transcendir i que va comptar amb menors d'espectadors. L'Ajuntament va inspeccionar i clausurar l'espai, que va reobrir al cap de pocs mesos.

T Tomicus

Maresme 2017, plaga tomicus
Tot l'any
Unes 850 hectàrees de boscos de pi pinyer estan afectats de tomicus a la comarca. Sota aquestes dades el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació va anunciar l'obertura d'una nova línia d'ajudes per a la gestió forestal dels boscos afectats per la plaga de l'escarabat. Es calcula que es podrà actuar sobre un total de 160 hectàrees de les 850 que el Departament calcula que ja estan afectades el dia d'avui.

V Vaga general

Vaga General 8N
3 d'octubre i 8 de novembre
En rebuig a la violència viscuda durant el Referèndum de l'1 d'octubre un gran nombre de mataronins i establiments es van sumar a l'aturada general del dia 3 d'octubre. Alguns sindicats van elevar l'aturada a la categoria de vaga general. La convocatòria es repetiria el 8 de novembre, aquest cop sense l'adscripció d'empreses i sindicats grans i amb unes 4.000 persones manifestant-se per la Via Europa i tallant la C-32 i altres infraestructures.