Un Stop indefinit

Ja fa mig any que va començar la vaga d'examinadors de la DGT i milers d'alumnes han perdut la seva oportunitat d'examinar-se de la part pràctica del carnet de conduir, fet que està generant greus problemes entre autoescoles i alumnes.

  • Laia Mulà // Foto: Daniel Ferrer
  • Dijous, 07 Desembre 2017 00:00

Ciutat 2017, AUTOESCOLA MATARO REPORT

En estat de total col·lapse es troben les autoescoles de la zona des que va començar la vaga d'examinadors del passat 2 de juny, els quals només realitzen les proves pràctiques els dijous i els divendres de cada setmana, aturant així l'activitat de dilluns a dimecres. Menys inscripcions als cursos, un embut d'alumnes que no es poden examinar, menys usuaris que paguen classes pràctiques i, en definitiva, una disminució dels ingressos per part dels centres formatius. Abordem les causes, conseqüències i la situació viscuda a la zona arran d'aquesta vaga que, de moment, no té data de caducitat.


“Ens estem arruïnant”. Amb aquesta afirmació Alfons Parra, administrador d'Autoescoles Beltran, resumeix la situació que estan vivint les autoescoles arran de la vaga d'examinadors. La protesta va començar al mes de juny i, tot i que en moltes ocasions ha semblat que pogués acabar-se, la vaga ja fa mig any que dura. Aquest fre ha desequilibrat el sector perjudicant majoritàriament a les autoescoles i als alumnes que, tot i estar preparats, no poden fer els exàmens pràctics.

Es tracta d'una vaga convocada per funcionaris que pertanyen a la DGT, els quals es dediquen a examinar de la part pràctica del carnet de conduir. Al llarg dels mesos els examinadors han mantingut el funcionament normal de les proves durant el dijous i el divendres de cada setmana, però han aturat els serveis de dilluns a dimecres, reduint així en un gran nombre el nombre de proves pràctiques a la que els alumnes poden accedir. D'aquesta manera han provocat un col·lapse en el nombre d'alumnes que esperen fer l'examen pràctic a tot el territori.

Segons Parra, Autoescoles Mataró ja compta amb “una retenció de quatre mesos per fer les proves pràctiques” i aquesta és una situació que es repeteix a molts centres. “Des de l'estiu fins ara hem examinat dues vegades només i, a més, cada examinador avalua quatre alumnes menys del que solia fer en un dia d'examen”. És per això que hi ha molts alumnes a l'espera d'una data d'examen que no arriba.

Ciutat 2017, AUTOESCOLA MATARO REPORT

Un problema derivat d'aquest fet és que, com que “el que manté econòmicament a les autoescoles són les classes pràctiques”, si els alumnes desconeixen la data del seu examen, deixen de fer pràctiques. “Solen esperar-se a fer més classes just abans del dia de l'examen pràctic per estalviar diners”, relata Parra i afegeix que “els que pugen a examen no estan del tot preparats perquè ho fan a últim moment, quan saben que s'examinaran”. Abans podien fer una formació continuada i programada i gràcies a això els alumnes estaven més ben formats, opina.

Jose Antonio Gómez, propietari de l'Autoescola Mataró, afirma que, en el seu cas, el problema s'ha traduït en una àmplia disminució de les inscripcions i una baixada de les classes pràctiques contractades per part dels alumnes. “Els joves veuen que no tenen la seguretat de poder examinar-se i, per tant, esperen que la situació es normalitzi per apuntar-se a l'autoescola”, destaca Gómez. Afegeix que hi ha moltes escoles que no poden suportar aquesta situació i es veuen amb l'obligació d'abaixar persianes o d'acomiadar personal.

Les dades: 200.000 exàmens perduts
Entre les dades més alarmants en relació a la vaga hi trobem els 200.000 exàmens que haurien d'haver tingut lloc durant els darrers mesos i que s'han perdut perquè estaven convocats entre dilluns i dimecres. Això implica que milers d'alumnes s'han format per un examen pràctic que veuen anul·lat una vegada rere l'altra, una situació molt injusta. Alfons Parra explica que a la seva autoescola ha registrat un descens molt important d'ingressos. Concretament han realitzat un 40% menys de facturació que en el mateix període de l'any 2016 i 2015. “Abans de la vaga la facturació creixia durant aquests mesos entre un 6% o 8% perquè l'economia s'havia reactivat una mica”, destaca.

Més problemes en el sector

La plataforma 'Quiero saber mi fecha de examen' és una associació que va néixer l'any 2014 per resoldre la problemàtica d'una manca d'examinadors que ja feia temps que durava. “Durant diversos anys no es van substituir els funcionaris que es jubilaven per altres de nous” i a Barcelona hi va haver una gran pèrdua d'examinadors, explica Teresa Coll, representant d'aquesta plataforma. Una lleu crescuda de la demanda, amb una disminució del nombre d'examinadors “va bloquejar el sistema”, relata.
Arran del desconeixement per part dels alumnes i les autoescoles de les dates dels exàmens, una vintena d'autoescoles van formar el grup 'Quiero saber mi fecha de examen', on reivindicaven que els alumnes i les autoescoles poguessin conèixer aquestes dates. “Ara estaríem més equilibrats en el nombre de proves pràctiques si no fos per la vaga del 2015 i del 2017”, conclou Coll. Amb la vaga, sumada al baix nombre d'examinadors que ja hi havia per la província de Barcelona, la situació és caòtica. Jose
Antonio Gómez, d'Autoescoles Mataró, relata que la vaga “ha agreujat un servei que l'administració ja oferia amb deficiència”..La vaga va començar el 2 de juny un dels mesos amb més activitat en nombre d'alumnes i ha provocat una situació inestable en el funcionament de les empreses. Coll destaca que amb l'aturada hi ha hagut una disminució de l'activitat: “Si no podem examinar, no podem formar els alumnes i, si no saben quan s'examinaran, no fan classes”. Des del seu punt de vista, “el dany ha estat devastador perquè les escoles han estat paralitzades” i han reduït els ingressos.

Ciutat 2017, AUTOESCOLA MATARO REPORT

L'origen del problema
Els examinadors van començar la vaga al mes de juny demanant una millora de la seva situació en diverses àrees. L'Associació d'Examinadors de Tràfic (ASEXTRA) va signar juntament amb diversos sindicats un document que demanava quatre canvis bàsics: l'adequació d'un complement salarial específic, l'entrega dels resultats dels exàmens pràctics en diferit per evitar situacions conflictives amb els alumnes, posicionar-se a favor de mantenir el caràcter públic de les proves per defensar que continuïn estant en mans dels funcionaris públics i una reducció del nombre de proves per examinador cada dia –ara situat en 13– per aconseguir més qualitat en els exàmens. Dels quatre elements, la DGT va respondre que només el primer era negociable però per ara no s'ha resolt. El complement salarial, en cas que se'ls acabés concedint, hauria d'estar contemplat en els nous pressupostos estatals del 2018 perquè aquests treballadors són funcionaris públics.

Des de les autoescoles entrevistades –Autoescola Beltran i Autoescola Mataró– estan d'acord amb algunes de les reivindicacions fetes pels treballadors en vaga però denuncien que aquesta ha perjudicat àmpliament al seu sector i que no esperaven que durés tant temps. Alfons Parra afirma que una altra de les demandes, l'increment de la plantilla d'examinadors, és necessària “perquè fa molt temps que no se substitueixen els treballadors jubilats” i que falten “un 30% dels examinadors que caldria per funcionar bé”. Per la seva banda, Jose Antonio Gómez, afirma que si s'apliqués la demanda dels examinadors de no donar el resultat immediatament, es perdria qualitat d'aprenentatge pels alumnes perquè no coneixerien els seus errors. “És important que es doni una explicació dels seus errors quan s'examinen”, destaca.

Jordi Comellas va estar al capdavant d'Autoescoles Beltran durant quatre dècades, va ser vicepresident de la Federació d'Autoescoles i ara que ja està jubilat valora la situació amb perspectiva. Té clar que “hi ha molta política darrere aquest problema” perquè els alts càrrecs de la DGT depenen del partit polític que mana i s'hi veuen influenciats. Afegeix que també la DGT perd diners perquè no arreglen la situació dels examinadors: “Només amb les taxes que les autoescoles liquiden ja podrien solucionar la qüestió econòmica”. Les taxes serveixen, entre d'altres, perquè es puguin pagar els serveis que l'examinador fa per desplaçar-se a la pista. “Està tot en mans de l'Estat”, critica Comellas.

Considera que algunes demandes dels examinadors haurien de ser-los concedides però critica que “no estan mostrant gens d'interès per solucionar-ho i no es preocupen pels alumnes i les autoescoles”. També considera que “la reacció de les autoescoles ha estat massa dèbil” perquè ja fa temps que s'haurien d'haver plantat. Des del seu punt de vista ara seria una bona ocasió perquè les autoescoles exigissin que es creés una associació per a fer exàmens i privatitzar-los per tal que la DGT només controlés i expedís els carnets, “però que la preparació i l'examen anés a càrrec de les autoescoles”. Comellas defensa que “privatitzar els exàmens seria la solució i el carnet no valdria més car”.