Una tasca indispensable

El voluntariat mataroní reivindica la feina quotidiana que fa en motiu del Dia Internacional

  • Cugat Comas // Fotos: Daniel Ferrer
  • Dijous, 23 Novembre 2017 00:00

Especials 2017, voluntariat

Avui parlem amb la Rosa, en Josep Maria, en Marcel i en Joan. Però podríem parlar amb desenes d'exemples de voluntaris mataronins. De persones com ells n'hi ha centenars: gent amb vocació de servei, amb dedicació desinteressada a tot tipus d'iniciatives socials o culturals. Representen un dels pilars associatius de la ciutat i cada any a finals de novembre la seva feina es posa en valor coincidint amb el Dia Internacional del Voluntariat. L'antiga Setmana del Voluntariat es manté en programa però ara quasi abraça un mes: dies i més dies, activitats i més activitats que han de servir per visualitzar la tasca de diverses entitats a la ciutat. De totes les tasques voluntarioses que es fan n'hem volgut conèixer quatre per tal d'aprendre amb elles quin és l'enriquiment mutu i el valor real de fer de voluntari a casa nostra.


Mataró compta, des de l’any passat, amb el Punt del Voluntariat dirigit tant a informar i acompanyar a les persones interessades en realitzar voluntariat, com a entitats de Mataró que tenen o volen tenir projectes de voluntariat. El punt té un espai presencial d’atenció els dimarts i els dijous al matí al Centre Cívic Cabot i Barba i també una web (www.mataro.cat/entitats). Pot ser un bon punt de partida per conèixer quines són algunes de les opcions i entitats amb les que treballar de forma desinteressada. Per definició, tots els col·lectius necessiten sempre de més gent, més dedicació, més hores i més voluntariat.

N'és una mostra per exemple Càritas Interparroquial amb els que entrem en una de les classes de català que en Joan fa per a nouvinguts. Està intentat fer aprendre les bases d'una conversa bàsica a un grup on hi ha adults provinents d'Ucraïna, el Marroc, el Pakistan, Gàmbia o Laos. És professor jubilat i segueix un programa educatiu adaptat per tal que els estudiants agafin patrons de conversa bàsics: "En aquest cas són classes per gent alfabetitzada en el seu idioma a qui donem eines de relació en català".

És un programa en conveni amb el Centre de Normalització Lingüística que en cap cas és una escola d'adults. Més de setanta persones assisteixen a les diferents sessions d'una hora, amb nivells diferents. En Joan espera que les classes siguin "l'inici de més, que aprenguin i se sentin la llengua pròpia". És una de les moltes activitats que conviuen un dimecres al matí a la parròquia de Sant Pau.

Els dijous, en canvi, és el dia que la Rosa queda amb la Sohaila a la Biblioteca Antoni Comas. És el tercer any que és voluntària del projecte Lexcit i ens explica que "estem plegades durant una hora, amb un llibre, i la meva feina és fer-li agafar estimació pels llibres i per la lectura".  La Rosa recomana ajudar en aquest programa "a gent a qui li agradi tractar amb els nanos i la lectura" i explica com "més que agafar llibres per llegir els escollim com excusa per jugar, parlar i descobrir". La mateixa biblioteca supervisa un programa encaminat a despertar aquest interès per consolidar l'hàbit lector.

Especials 2017, voluntariat
Encomanant l'amor per llegir
El Projecte Lexcit es fa a la xarxa de Bibilioteques de Mataró gestionat per Fundació Hospital. Un cop a la setmana, una persona de manera voluntària comparteix amb un alumne una hora de lectura. És un projecte que té per objectiu incrementar l’èxit educatiu dels infants a través del treball per la millora de la seva comprensió lectora. És el tercer any que la Rosa hi pren part.

Conversa distesa

La conversa és el millor aliat perquè en Tomàs millori el coneixement del seu català. Queda cada dilluns amb en Josep Maria, professor jubilat i que des de llavors col·labora amb el Consorci de Normalització Lingüística. La cita pot ser a casa d'en Tomàs o en un bar de la conversa, i en van sortint aprenentatges que l'alumne recull a la seva llibreta d'apunts. "Hi ha parelles amb nivells diferents però sempre, en totes les converses, hi ha coneixement mutu i identifiquem errors o coses no ben dites", explica en Josep Maria.
El darrer exemple de voluntariat ens porta fins a en Marcel. És un habitual de les crides del programa 9bosc de la Fundació Lotus Blau.

La neteja de diumenge passat, a Can Bruguera va reunir més de 80 voluntaris netejant el bosc, repartits en tres zones, segons la dificultat. Després d'esmorzar es van dividir en grups, el més nombrós era el familiar entre 35 i 40 persones entre adults i infants i van recollir força quilos de deixalles.  "És una tasca que fem per millorar l'entorn, el paisatge i conscienciar que la gent no llenci les deixalles de forma descontrolada", diu.
Aquests són quatre exemples, una petita mostra de molts. El Punt del Voluntariat de l'Ajuntament pot adreçar els mataronins cap a algun dels programes o entitats. En tots quatre casos –així ho asseguren– ho recomanen del tot.

Especials 2017, voluntariat
Xerrar per corregir errors
L’objectiu general del programa Voluntariat per la llengua és facilitar a les persones que tenen coneixements bàsics de català la pràctica d’aquesta llengua en contextos reals de forma relaxada, per tal que es decideixin a parlar-la.  Un exemple de parella lingüística és la d'en Josep Maria i en Tomàs, que queden una hora a la setmana. L'exprofessor atura la tertúlia per identificar els errors comesos.

Festa del Voluntariat

L’acte central de la campanya “Fem voluntariat, fes voluntariat” engegada aquest final de novembre és la Festa del Voluntariat que se celebrarà el dijous 30 de novembre al Casal l'Aliança. Pretén ser una vetllada festiva per reconèixer la tasca de les persones que realitzen voluntariat a la ciutat i per visualitzar els projectes d’aquest àmbit a Mataró. Serà un bon moment perquè totes aquelles persones que tinguin la inquietud de fer voluntariat coneguin la tasca de les diferents entitats i així s’engresquin a participar-hi.

Especials 2017, voluntariat
Netejant els boscos en grup
El Projecte 9 Bosc va néixer per prendre cura del nostre entorn natural amb la finalitat de netejar boscos propers a les ciutats on vivim de residus abocats per les persones. Les seves jornades periòdiques acaben amb quilos i quilos de deixalles extretes del medi natural i en Marcel és un dels voluntaris que mai fallen a les seves crides. Diumenge passat van netejar el voral de Can Bruguera.

Especials 2017, voluntariat
Ensenyant el català bàsic
A les instal·lacions de Càritas In­terparroquial fan classes setmanals de català, per a diferents grups de nouvinguts amb el propòsit que la llengua els sigui útil pel dia a dia, per poder-se relacionar i també per poder fer el salt a una formació més reglada. Són cursos seguint una metodologia pròpia adaptada per en Joan des de fa sis anys, enfocada a un català de conversa. Són un èxit.