Creant horitzons musicals

És el novè curs que l'Escola Municipal de Música treballa per fer accessible la música a tots els ciutadans i continua impulsant projectes artístics

  • Laia Mulà // Fotos: Daniel Ferrer
  • Dijous, 02 Novembre 2017 10:40

Especials 2017, EMMM

L'Escola Municipal de Música de Mataró (EMMM) manté el seu creixement any rere any amb un únic objectiu comú: fer arribar la música a tota la ciutat. Un centre obert, dinàmic, creatiu i que afegeix un valor cultural incalculable a la ciutat. Des d'un inici va establir l'objectiu de recollir i donar resposta als diferents interessos i necessitats dels mataronins en matèria musical. Un cop iniciat aquest curs escolar, el novè que engega l'EMMM, descobrim els nous projectes que mantenen viu i en constant evolució aquest projecte de ciutat: gospel per a gent gran, percussió i moviment corporal per a adolescents o una Big Band amateur són algunes de les novetats.


L'any 2009 naixia a Mataró un nou projecte de ciutat ple d'il·lusió i voluntat integradora: l'Escola Municipal de Música de Mataró (EMMM). Es tracta d'un servei educatiu i cultural públic que des de l'inici es proposava facilitar a tota la ciutadania l'accés a espais i propostes artístiques per fer música. Així doncs, es tracta d'un espai on tothom hi té cabuda: persones de qualsevol edat que vulguin créixer musicalment des d'una perspectiva lúdica i/o formativa. “El projecte va sorgir quan fa quasi una dècada des del govern local van detectar que calia un espai de música Municipal i van apostar-hi”, explica Joan Fargas, actual director del centre.

L'EMMM és una gran escola descentralitzada que ofereix diversos cursos i tipologies de formació: cursos convencionals de llarga durada, classes d'instrument, conjunts instrumentals, cors i tallers de curta durada, entre altres. A més, amb el projecte Música i Comunitat es trasllada la sensibilització artística i musical a les escoles primàries i secundàries, així com a la gent gran, entre altres sectors de la societat. Així doncs, el centre va més enllà d'una escola de música convencional i “s'intenta adaptar a les necessitats i a la realitat en constant canvi de la ciutat”, explica Fargas.

Especials 2017, EMMM

Del Quatre Cordes a l'orquestra
Si alguna cosa caracteritza els darrers anys de l'EMMM, és l'evolució que ha viscut amb l'impuls de nous projectes que aporten valor afegit a la ciutat. L'àrea de Música i Comunitat, coordinada per Laia Serra, és l'espai inclusiu que cerca “el foment de la creativitat, el desenvolupament personal i col·lectiu i que instaura la música com a eina de transformació”, explica. Tot va començar amb el projecte Quatre Cordes a l'Escola Germanes Bertomeu l'any 2009, on els infants del centre podien aprendre a tocar el violí i el violoncel. Amb el projecte es volien obrir portes, crear oportunitats i garantir la capacitació tècnica, social i musical a partir de la pràctica musical amb un instrument als infants.

“L'evolució natural del Quatre Cordes va portar ja fa uns anys a la creació de les Escoles Orquestrals, un projecte impartit i coordinat per l'EMMM amb l'Escola Germanes Bertomeu, el Camí del Mig i l'Escola Marta Mata on els seus alumnes poden aprendre a tocar el violí, el violoncel, la trompeta i el bombardí”, relata Serra. El projecte promociona l'accés a la cultura lliure, el treball en xarxa i ho fa amb una metodologia molt oberta que va més enllà de l'aula. La idea final de cada any és la creació d'una Orquestra Simfònica amb nens i nenes de diverses escoles.

Gospel, ukelele i percussió

A més de les Escoles Orquestrals, des de l'EMMM impulsen tres projectes de curta durada dins el programa de Música i Comunitat que es realitzen a vuit escoles i instituts diferents de la ciutat. Aquest curs, han optat pel projecte 'Ukelele a les Escoles', Gospel en anglès per a infants i per impartir tallers de Percussió Corporal i moviment als instituts.
Per últim, dins de l'àrea de Música i Comunitat cal destacar l'impuls del 'Golden Gospel Choir', un cor de gospel obert per a gent gran que neix de l'Àrea de Gent Gran Activa de l'Ajuntament de Mataró i que dirigeix la Georgina Blanch. Aquest cor ha estat un èxit des del seu inici i ja rep prop d'una trentena d'avis i àvies de Mataró que gaudeixen d'una estona de música. A més, amb el gospel potencien el moviment corporal i la diversió, combinada amb el valor afegit de poder teixir una xarxa d'amistats i relacionar-se amb gent amb les mateixes aficions.

Especials 2017, EMMM

“L'evolució natural del Quatre Cordes va portar ja fa uns anys a la creació de les Escoles Orquestrals, un projecte impartit i coordinat per l'EMMM"

Gràcies al projecte Quatre Cordes i a les nombroses iniciatives de l'àrea de Música i Comunitat, Serra explica que han observat grans beneficis com el descobriment per part d'infants i famílies d'un món nou i un despertar artístic. La clau és, des del seu punt de vista, l'alegria que s'observa en els infants en formar part d'aquests projectes, la motivació per a l'educació artística, la cerca del creixement personal, la il·lusió de trobar-se, i molt més. També expliquen que s'ha aconseguit un major moviment a la ciutat i el posicionament de Mataró en el mapa de les bones pràctiques artístiques. Joan Fargas té clar que “seria molt bo que aquestes iniciatives es portessin arreu” perquè “el món es canvia quan les persones veuen que formen part de comunitats com aquestes, les quals creen horitzons nous”, explica.

Big Band, cors i batucades

Aquest curs l'EMMM també s'ha proposat l'objectiu d'impulsar una Big Band amateur que, sota la direcció de Gerard Nieto –el director de la Big Band Jazz Maresme– pot estar formada per qualsevol ciutadà: tant si és alumne del centre, com si no ho és. També han apostat per la creació d'una batucada adreçada a les famílies que pugui ser una activitat per realitzar amb els fills, els nebots, pares, avis o qualsevol familiar. Per últim, han format dos cors que canten íntegrament en anglès per reforçar, a més del cant, altres coneixements transversals. En definitiva, una allau d'iniciatives plenes d'energia i bona voluntat que volen establir uns valors culturals i un coneixement artístic entre els mataronins i mataronines.

"Esperem arribar a tothom, sigui quina sigui la situació econòmica de cada família"

Especials 2017, EMMM

Preus públics
Des dels grups de Música en Família pensats per a infants a partir d'un any, fins a la preparació pels que vulguin accedir al Grau Superior de Música, l'EMMM prepara cursos convencionals de llarga durada per a totes les edats i necessitats educatives. “Els preus que assumeixen els alumnes de l'EMMM els decideix l'Ajuntament i són variats en funció del nivell que estudia l'alumne”, explica el director de l'EMMM. En el cas dels cursos formatius i grups de llarga durada de l'escola, el funcionament es finança, per una banda, amb l'aportació de l'Ajuntament i, la resta, va a càrrec dels alumnes.

El cas dels programes de Música i Comunitat és diferent perquè, tot i que són gestionats per l'EMMM, es realitzen a les escoles primàries i secundàries i estan íntegrament subvencionats per l'Ajuntament. “Aquests projectes neixen d'una decisió política i esperen arribar a tothom, sigui quina sigui la situació econòmica de cada família”, explica Fargas.