Amb Barcelona i Cambrils al cor

Mataró se solidaritza amb les víctimes dels atemptats terroristes de dijous passat

  • Redacció // Fotos: Daniel Ferrer
  • Divendres, 25 Agost 2017 10:58

Ciutat 2017, concentració víctimes barcelona

Divendres passat, menys de 24 hores després dels atemptats a la Rambla de Barcelona i Cambrils més de 2.000 persones –segons dades de l'Ajuntament– es concentraven a la Riera en paral·lel al que passava a la resta de municipis catalans. Mataró se solidaritzava amb les víctimes, bo i ser a mitjans d'agost quan la ciutat o bé tanca o bé deixa la persiana a mig baixar. Les reaccions a l'impacte emocional del pitjor atemptat terrorista patit al nostre país després del d'Hipercor tornaven a ser les d'unitat, dolor i condol. La defensa de la pau contra la violència i l'odi.
La mateixa divisa per la qual aquesta tarda de dissabte hi ha convocada una manifestació a Barcelona, amb inici als Jardinets de Gràcia. Segur que centenars de mataronins hi faran cap. Amb Barcelona i Cambrils al cor.


Només la incomprensible decisió de no disposar d'un servei de megafonia per l'acte va impedir que en el silenci contundent de la principal artèria del centre de la ciutat se sentís el manifest de condemna que les entitats municipalistes van consensuar i que l'Alcalde accidental Joaquim Fernàndez va llegir en veu alta. Poques concentracions de rebuig a atemptats terroristes han omplert el davant de la Casa Gran com ho va fer aquest 17 d'agost gravant a la memòria com el dia que el terrorisme fonamentalista islàmista va atacar el cor de Catalunya.

Regidors i representants de diferents partits polítics es van fer presents davant l'Ajuntament, on no s'hi va veure cap bandera ni cridar cap consigna. Les banderes onejaven a mig pal, com pertoca en període de dol oficial que la Generalitat va decretar fins diumenge passat. La solidaritat de la ciutat, però, havia començat hores abans. Les diferents peripècies de molts mataronins per sortir de Barcelona en plena 'Operació Gàbia' eren també objecte de conversa.
L'Ajuntament de la ciutat ha fet una crida a assistir a la manifestació d'aquesta tarda a Barcelona. El propi Alcalde David Bote –que divendres passat era a Donostia, sumant-se al minut de silenci de la ciutat basca– ha confirmat la seva assistència.

Ciutat 2017, concentració víctimes barcelona

La comunitat musulmana
Arran dels darrers atemptats terroristes, que han tingut lloc més prop que mai, la ciutadania es troba en estat de xoc. Un dels grups més afectats pel conflicte és el col·lectiu musulmà perquè, tal com explica Abdelsamad El Bakali, el president d'Al Ouahda, els afecta per dos costats. Per una banda, se senten colpits pel terror i la barbàrie com a ciutadans catalans que són i rebutgen qualsevol tipus de violència, i per l'altra, se senten assenyalats a escala social i mediàtic perquè “aquests fets no tenen a veure amb la religió però hi ha qui es pensa que si i ens acusa”, destaca. Tot i això, explica que tenen clar que no han de respondre a les provocacions que puguin rebre i que cal que els mitjans ajudin a fer que tothom diferencï ser musulmà o islàmic de ser un terrorista.

Cal destacar, a més, que entre tots els afectats i ferits per l'atemptat també s'hi trobaven persones de religió musulmana i procedents de països musulmans, fet que encara fa més palesa la necessitat de diferenciar entre religió i terrorisme.

"Com a societat hem fallat en moltes coses que hem de corregir”

Rebutgen tot tipus de violència

Des de l'entitat van emetre un comunicat condemnant els atemptats el mateix dia que es van produir a Barcelona. A més, han publicat comunicats cada vegada que s'ha produït algun atemptat a qualsevol ciutat perquè, segons Abdelsamad, “tota forma de barbàrie ens afecta al cor”. El més important des del seu punt de vista és que tots els ciutadans estiguin units davant aquesta onada de terror. En nom d'Al Ouahda agraeixen la feina feta pels Mossos d'Esquadra i els cossos de seguretat, que consideren molt complexa i lloable. A més, envien mostres de suport als afectats i a les seves famílies.

ins ara a l'Estat espanyol l'única ciutat que s'havia vist afectada per un atemptat terrorista havia estat Madrid amb el conegut 11-M. Ara, però, Barcelona també ha vist sacsejats els seus carrers amb la por generada per la furgoneta que va envestir a gran quantitat de turistes i catalans a Les Rambles. El president d'Al Ouahda, l'associació de col·lectiu musulmà més gran a Mataró, afirma que des de l'associació no esperaven que aquests fets es produïssin a Barcelona perquè és una ciutat molt amiga de la comunitat musulmana i amb la que sempre hi ha hagut una molt bona relació. “El col·lectiu té molta estima a Barcelona, ciutat que sempre s'ha implicat en iniciatives socials i solidàries amb nosaltres”, destaca El Bakali.

Ciutat 2017, concentració víctimes barcelona

Propostes i demandes d'Al Ouahda
“Com a societat hem fallat en moltes coses que hem de corregir tots els ciutadans per evitar que això torni a passar”, comenta. El president de l'entitat musulmana mataronina té clar que els joves captats per les xarxes tenen un problema identitari que els fa ser més vulnerables i que canviar la situació és la seva tasca, unida amb les administracions, els òrgans educatius i molts altres organismes. Per aquest motiu, entre les seves propostes es troba la de cercar vies de treball conjunt entre diversos òrgans i la societat que evitin que els joves puguin ser captats per aquestes xarxes.

També considera que cal organitzar, per exemple, taules rodones en les quals es pugui debatre i ampliar informació de la mà d'experts en el tema. “Hem d'ampliar el ventall de participació i d'eines de treball que incloguin universitats, administracions educatives i molts altres sectors per treballar conjuntament”. En definitiva, explica que estan preocupats per la convivència i la cohesió social.

Ciutat 2017, concentració víctimes barcelona
La importància de donar sang de forma regular
Desenes de mataronins van acudir el mateix dijous 17 a la Plaça de Santa Anna on el bus del Banc de Sang recollia reserves sanguínies. Va ser una reacció espontània, en la línia de la que es va produir en molts hospitals catalans. La imatge de la cua que es va formar va ser la primera de la gestió emocional dels atemptats a nivell mataroní si bé els responsables del Banc de Sang i Teixits recorden que és important que les donacions de sang siguin regulars per garantir les reserves durant tot l'any i no només arran de fets fatídics com els atemptats de Barcelona.