Com explicar Les Santes?

Les eines per divulgar una Festa Major amb tants ingredients especials com la mataronina

  • Cugat Comas // Fotos: arxiu Tot Mataró
  • Divendres, 14 Juliol 2017 11:02

Cultura 2017, les santes

Explicar Les Santes a algú que no les coneix no és fàcil, si bé quasi tots els mataronins ho han hagut de fer alguna vegada o una altra. Sense caure en la trampa fàcil dels milers de vídeos penjats a internet, fer-se entenedor amb algú forà, encara més si prové de terres o cultures llunyanes és un esforç al qual cada vegada estem més abocats. Mataró ha vist com la seva Festa Major creix en múscul i també en fama i cada final de juliol són milers les persones de fora que arriben en dies com el 25 o el 27 de juliol, atretes per la programació i la fama dels actes que s'hi celebren. Difondre, fer entendre i respectar o senzillament explicar la festa, és cada vegada més una necessitat.
A un turista, a un nouvingut o a un nen petit, canvien els matisos però sempre recaus al mateix punt de partida. Com hem d'explicar Les Santes?


Des de Promoció Econòmica ja fa anys que s'editen materials explicatius especials per a hotels i càmpings en anglès i francès. Aquest departament municipal té registrat el repunt de visitants que té la ciutat en aquestes dates i, especialment avesats a la cura del turista, opten més que per una divulgació canònica de la festa per enumerar i glossar de forma entenedora els actes més singulars.

No és fàcil de fer entendre, per exemple, en qualsevol llengua que només amb l'aparició de quatre gegants hi ha milers de persones que ballen repetidament la mateixa cançó durant mitja hora i encara és més complicat si vols que emfatitzin amb això d'haver-se d'ajupir i comptar fins a 15 en veu alta.

El repte de difondre la Festa Major, però, va més enllà de l'explicació al visitant o turista. En els darrers anys proliferen a Mataró –igual que passa amb altres festes de renom– des de les iniciatives divulgatives per a públic infantil com maletes pedagògiques o els diferents llibres i figures del col·lectiu 'i 15!' fins a campanyes de sensibilització específicament adreçades a joves.

Des de fa quatre anys, per exemple, la campanya 'Desvetlla't bé' opta per explicar el sentit de la Nit Boja en escoles, instituts o universitats, per tal que el jovent no desvirtuï la festa amb comportaments poc adequats. La campanya nascuda de la colla dels Gegants és un èxit i un dels pals que ha contribuït a esmorteir una mica la sensació de degradació que havia afectat un acte com el Desvetllament Bellugós fa més d'un lustre.

"És millor viure-ho"
L'Abdul va arribar a Mataró el 2002, per tant ja fa 15 anys. Recorda com la barrera idiomàtica era un graó molt difícil de superar bo i assistir a classes a l'Institut. "Tot va canviar quan em van començar a parlar de Les Santes un dia i realment em va xocar molt el primer cop que vaig veure la Nit Boja. Hi vaig anar amb uns amics mirant-nos-ho una mica en la distància, però va ser especial quan vaig trobar-hi els companys de classe de quart d'ESO amb els que quasi no podia parlar a classe". L'Abdul venia de Casablanca i assegura que "juntament amb la Cavalcada de Reis, per Santes és quan Mataró sembla més una ciutat gran". Ara té fills i els porta a alguns actes de la Festa Major, tot i que admet que "en altres hi ha una presència excessiva d'alcohol que m'incomoda".

Des de França va arribar a Mataró, per qüestions de parella, la Christianne. Assegura que "per Les Santes tots us torneu bojos" i que el seu company mataroní li havia explicat però que el millor "és viure-ho". En una comparació que no agradarà a massa gent, assegura que "també amb els Sanfermines te'ls poden explicar una i una altra vegada, però res, fins que no els vius...".

Cultura 2017, les santes

Com fer d'amfitrió

Els centenars de mataronins que la setmana que ve els tocarà fer d'amfitrions, faran bé de mirar de conèixer el programa d'actes per poder-lo explicar com cal. Caldrà que parin atenció a les novetats –la més cridanera el control d'accessos i aforament a alguns dels actes més concorreguts– i sobretot posar-se en la pell dels acabats d'arribar.

De la mateixa manera que la manera més fàcil de fer entendre a un nouvingut d'una altra religió no passa per reforçar els pocs vincles cristians que resten al programa, farem bé d'aprofitar tots aquells llenguatges universals –de la música a la iconografia dels Gegants o les figures– per crear un univers compartit amb el visitant, per tal que entengui què són i com es viuen Les Santes.

Per això, aquesta setmana, hem volgut posar-nos a la pell d'algú que rep un estranger que parla anglès i que li pregunta sobre ben bé què és això de Les Santes. Les quatre FAQs de la pàgina següent podem ser de gran ajuda per tots els amfitrions a qui els costi comptar fins a 15 en anglès.

* Quatre preguntes per explicar Les Santes en anglès

Cultura 2017, les santes
What you need to know about Les Santes

What are ‘Les Santes’?
 ‘Les Santes’ is Mataró’s major festivity, which takes place between the 25th and the 29th July every year. These are the days when the city stops and stares at the magic of its culture, tradition and genuineness. Although its religious origins, Les Santes are known and lived today as a popular festivity in which music, folklore and other elements such as water and fire become inarguably essential.

What’s the ‘Nit Boja’?
The 25th night has become a ritual itself, a crazy night after all. It’s Les Santes’ first night and the most expected. It begins with a night out with the four city giants called the Família Robafaves, the most beloved symbol of the city. While a band plays ‘El Bequetero’ lively and repeatedly, thousands of people walk down the street, kneel down and count until 15 each time the theme is played. Afterwards the ‘Escapada a Negra Nit’ takes place, a street parade with fireworks. The Momerota (a fire bull) and a dragon spread fireworks and firecrackers through people, who wear cotton clothes, which protect them from being burned. Finally, water refreshes the night with ‘La Ruixada’, a big street party with loud music and big hoses watering people all around.

Is it only thought for young people?
No! Quite the contrary! Parents and children are the subject of attention too. Dozens of familiar and children activities are organised with or without the folklore figures. Many of the activities count on music or festive groups, which celebrate parades around the centre of the city so the little ones can join them. All of them end up in front of the city hall with ‘La Dormida’, a special moment when the Giants dance before entering the building where they spend the nights.

What makes the 27th July so special?
It’s Les Santes day. It all starts with firecrackers and traditional music being played from seven in the morning in order to wake people up. At night, amazing colourful fireworks fill the sky in front of the sea. All the festive groups, giants, big-heads and other folklore figures gather together several times that day, when thousands of people tend to end up dancing thanks to the concerts held nearby the sea.