Sant Joan a sis bandes

Mataró celebra la revetlla amb la Flama del Canigó i les revetlles de carrer de protagonistes

  • Redacció // Fotos: arxiu
  • Divendres, 23 Juny 2017 00:00

Cultura 2014/2015, sant joan

Mataró no tindrà aquesta nit cap gran revetlla popular però no pateixin, que de festes i alternatives n'hi ha moltes. Amb les escoles acabades i el 23 de juny situat al pòrtic de tot un cap de setmana, els mataronins que vulguin celebrar al carrer la nit del solstici d'estiu tenen opcions més casolanes però igual de populars a la ciutat. Serà un revetlla plural, com ho és la ciutat, conjugada a sis bandes que s'aniran alternant en el protagonisme per una nit curta que s'allarga del vespre al matí. Durant tot el dia es faran cues a les casetes de vendes de petards i a les fleques. El cava ja hauria d'estar en fred, amb aquesta calor que fa. Serà una revetlla d'allò més calorosa amb sis punts d'interès. Quins?


Ciutat 2017, revetlla sant joan1. La Flama del Canigó

El primer punt d'atenció cal fixar-lo en la Flama del Canigó, que arribarà a la nostra ciutat provinent d’Arenys de Mar fins a Mataró, per Sant Simó a les 18.30 h. La Flama sortirà des de Sant Simó en dues direccions: cap al carrer de Sant Joan i cap als Jardins de la Vil·la Romana de Rocafonda. I al Centre serà rebuda amb honors en el que ja és un dels rituals fixos del 23 de juny a la ciutat.

A la plaça Santa Anna, està previst que la Flama arribi a les 19.15 h i serà rebuda per la Família Robafaves i els corredors de la colla Maimakansu la traslladaran fins a l’Ajuntament. Davant de l’Ajuntament haurà ballat prèviament l’esbart Dansaires d’Iluro i un cop arribi la flama, membres de l’Agrupament Escolta Antoni Comas i de l’Agrupament Escolta Arrels faran la lectura del manifest, amb motiu del 35è aniversari de tots dos agrupaments, tal com van celebrar-ho setmanes enrere.

La Flama del Canigó és un ritual cada vegada més arrelat i popular a tot el país. Es barreja amb la celebració de Sant Joan per evocar la identitat comuna de les terres de parla catalana. El foc de la Flama del Canigó no s’apaga mai: durant tot l’any resta al Castellet de Perpinyà fins que, el 22 de juny, és portat al cim del Canigó. Al punt de mitjanit, el foc de la Flama es distribueix entre els presents. Tot seguit comença el recorregut, en què es va escampant i desdoblant per encendre les fogueres de Sant Joan de centenars de poblacions.

La Flama del Canigó arriba a tots els racons gràcies a una gran diversitat de col·lectius i entitats i cada poble fa una rebuda, com per exemple la de Mataró amb un ritual compartit: a tot arreu, quan ja és a la destinació, abans d’encendre les fogueres, es llegeix un missatge comú per recordar el significat de la iniciativa.

Ciutat 2017, revetlla sant joan2. Rocafonda, al vespre

Precisament la Flama del Canigó és l'element que vehicula la celebració de la revetlla a la Vil·la Romana de Rocafonda, on la rebuda adquirirà aquesta tarda i vespre caràcter de festa infantil. L'Associació de Veïns del barri ja fa anys que celebra aquesta tradició catalana. L'elecció de la Vil·la no és casual, ja que, ja 2.000 anys enrere, en època romana, se celebrava amb presència de foc el solstici d'estiu.

A Rocafonda s'encendrà una petita foguera amb el foc de la flama com a part final del programa d'actes que començarà a les sis de la tarda amb un espectacle d'animació infantil de Marc Oriol i seguirà amb la rebuda del foc del Canigó, la lectura del manifest amb Òmnium Cultural i el Club Jaume Llavina i un berenar popular amb coca de Sant Joan.

De ben segur que la revetlla servirà perquè molta gent conegui de nou la tradició i un indret tan especial i significat com aquesta resta arqueològica.

Sant Joan 20153. Bruixes al carrer de Sant Joan

El carrer homònim de la revetlla tornarà a ser el focus principal d'atenció i assistència al punt de la mitjanit. De fet, des de dos quarts de dotze, l'encanteri de la nit es farà patent amb la Baixada de les Bruixes que travessen el carrer, amb taules ben llargues parades a banda i banda, i condueixen la comitiva sorollosament fins a l'esplanada de Can Maitanquis on hi haurà castell de focs i encesa de la foguera.

Aquesta és, sense cap mena de dubte, la tradició que concentra elements idiosincràtics més propis, com les mateixes Bruixes, els sacs que es tiren a la foguera o el ritual de donar una volta completa al foc –que cal fer aviat, ja que més tard l'escalf ho fa impossible.

Una revetlla de les de tota la vida fa amena la nit al Carrer de Sant Joan, que allarga a tot el cap de setmana els actes de celebració.

Ciutat 2017, revetlla carrer altafulla4. Famílies al carrer d'Altafulla

El Carrer d'Altafulla manté des de fa anys la tradició de fer la festa de la via per la revetlla, i l'accent familiar hi és evident ja a primera hora de la tarda, on el vial llueix sense cotxes i tallat al trànsit. La mainada té animació infantil a la tarda, mentre que altre cop les taules parades dels veïns, familiars i coneguts són l'estampa quan s'enfosqueix el vespre.
Després de sopar hi ha animació ideal per a una revetlla de regust casolà que té precisament en aquesta petita dimensió la seva gran virtut i encant.

Cultura 2017, Peramàs festes5. Peramàs està de festa

Si dèiem que el carrer d'Altafulla llueix especialment sense cotxes, què dir de la Ronda O'Donnell tallada per complet per la revetlla que culmina amb la festa de Peramàs-Esmandies. L'escenari encarat a l'avinguda d'Antoni Comas congregarà com sempre els fidels del ball popular en el penúltim acte d'aquesta festa de barri que porta lustres programant Sant Joan com a acte propi del programa.

Especials 2014/2015, platja mataró 16. Els xiringuitos

El sisè i últim punt d'atenció cal fixar-lo a la platja, on molts grups baixen ja a sopar en una jornada com aquesta. Les diferents guinguetes tenen permís extraordinari per obrir fins a les sis del matí, fet que aprofiten per competir perquè tenir el mar a prop en una nit com aquesta és el gran reclam que molts busquen. El front de mar congregarà, doncs, altre cop milers de persones al voltant dels diferents operadors, que afronten cada 23 de juny la seva nit de més feina, sí, però també de més negoci.

 

Especials 2014/2015, platja mataró 2
Precaució a les revetlles i neteja l'endemà
L'Ajuntament activa avui el Pla Específic Municipal per a la revetlla de Sant Joan, que està coordinat pel Servei de Protecció Civil a través de la xarxa RESCAT. El dispositiu de prevenció a nivell municipal aplega efectius de les ADF (Agrupació de Defensa Forestal) i de la Creu Roja, així com un dispositiu especial de reforç de Policia Local i els altres cossos operatius de la Generalitat: Mossos d’Esquadra, Bombers i el SEM (Servei d’Emergències Mèdiques). El Pla Específic contempla les ubicacions de les fogueres, els llocs de venda de productes pirotècnics, les festes de carrer i les revetlles que han estat autoritzades per l’Ajuntament.
La Policia Local i el Servei d’Espais Públics supervisaran la preparació de fogueres i retiraran els materials que puguin suposar perill.
La recollida de la brossa s’avançarà avui a les 15 h, per seguretat del servei i per buidar els contenidors abans de la revetlla. Demà dia 24, el Servei d’Espais Públics reforçarà l’operatiu habitual de neteja de la sorra de les platges amb 18 operaris que se sumaran als 6 que hi treballen habitualment, a més dels tractors i els vehicles 4x4. Així, es vol garantir que les platges estiguin en òptimes condicions per tal que els banyistes puguin gaudir-ne l’endemà de la revetlla, festivitat de Sant Joan. També s’ha previst un servei de neteja amb aigua al passeig Marítim i en els passos soterranis.