Prou locals buits i en desús

Es posa en marxa el projecte 'Aixequem persianes' per a reactivar el comerç de proximitat i diversificar-ne l'oferta

  • Laia Mulà // Foto: Daniel Ferrer
  • Dijous, 15 Juny 2017 00:00

Especials 2017, locals buits
Alçar de nou les persianes dels locals buits que per un motiu o altre van cessar la seva activitat, tornar a gaudir de l'activitat frenètica del dia a dia i ser el centre de la vida del barri. 'Aixequem persianes' és un projecte impulsat per l'ajuntament que busca fomentar i revitalitzar els eixos comercials de la ciutat i, principalment, dels tres barris amb una situació comercial més pobra: Cerdanyola, el Palau i Rocafonda. No es tracta de provocar l'obertura de nous negocis, sinó de facilitar-ho perquè els emprenedors revitalitzin el comerç. Aquesta setmana descobrim la iniciativa que de moment ja compta amb l'obertura de 5 negocis i treballa per facilitar-ne més.


En total són 35.000 euros del pressupost municipal destinats a subvencionar els emprenedors que vulguin obrir un negoci i als propietaris dels locals que facilitin les condicions pels llogaters. Així doncs, els propietaris que s'adhereixin a la iniciativa veuran bonificat el 100% de l'import de l'IBI en els barris de Rocafonda, El Palau i Cerdanyola, i el 50% en la resta de locals de la ciutat durant els 3 primers anys de lloguer. Per la seva banda, els nous emprenedors es poden beneficiar de la iniciativa amb la gratuïtat o el 50% de descompte en les llicències ambientals i de comunicacions prèvies i pels controls posteriors a l'inici de l'activitat.

A més, tant propietaris com llogaters gaudiran de subvencions en l'ICIO i en la taxa per les llicències urbanístiques, un seguit de beneficis que pretenen diversificar l'oferta comercial dels barris, afavorir que els propietaris de locals entrin en una borsa de lloguer i possibilitar que persones a l'atur puguin obrir un negoci.

El projecte s'inspira en les experiències exitoses d'altres municipis com Vic, Tortosa o Castelldefels, a partir d'una iniciativa de la Generalitat que va començar cinc anys enrere. Tot i que l'Aixequem persianes de Mataró no està vinculat amb el de la Generalitat, el govern municipal s'ha inspirat en aquests projectes aplicant les mesures més potents en els barris més afectats per la crisi econòmica i amb un alt índex d'immigració, però sense oblidar la resta de la ciutat. Així, al mes de març del 2017 naixia Aixequem persianes a Mataró de la mà del Servei de Promoció de Ciutat i Comerç, dins la Direcció de Promoció Econòmica.

Diversos eixos garanteixen el funcionament del projecte. En primer lloc, els dos actors beneficiats del projecte són els llogaters o propietaris dels locals, que reben bonificacions per oferir el seu local sota el preu de mercat, i els emprenedors que volen iniciar un negoci que també poden rebre ajuts i bonificacions. Per altra banda, les immobiliàries, l'Ajuntament i membres del Tecnocampus Mataró – Maresme, exerceixen d'intermediaris per a garantir el bon funcionament d'Aixequem persianes.

Especials 2017, locals buits

Quins són els requisits?
Participar-hi és fàcil, només cal omplir un formulari i presentar un pla d'empresa que garanteixi la viabilitat econòmica del negoci, però cal complir uns requisits pensats per enriquir el teixit comercial de la zona. D'aquesta manera, per exemple, si un emprenedor vol obrir una fruiteria en un carrer on ja n'hi ha, no rebrà l'ajut perquè, segons explica l'Eloi Sivilla, tècnic de l'àrea de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Mataró, no complementaria l'oferta comercial de la zona, un dels aspectes indispensables. “Volem evitar la fuga comercial”, és a dir, que els residents al barri hagin de sortir fora de la zona a comprar segons quins productes perquè “la idea és que ho trobin tot a prop de casa”, explica.

L'Albert Llop és propietari de dos locals situats al Pla d'En Boet, un dels quals ja ha estat llogat amb les bonificacions pertinents. En el seu cas, com a llogater, va haver de situar el preu dels seus locals un 25% per sota de la mitjana per a poder adherir-se al projecte. A més, en els 3 primers anys de lloguer no podrà augmentar el preu per sobre de la pujada de l'IPC. Té clar que un dels seus locals s'ha llogat amb molta rapidesa perquè “n'hem abaixat el preu” i actualment l'espai acull un outlet de maquinària d'hostaleria, un dels nous negocis beneficiats amb l'Aixequem persianes.

Tots els emprenedors o propietaris d'espais que impulsessin algun nou projecte a partir del gener del 2017 poden encara presentar la sol·licitud per rebre les bonificacions d'Aixequem persianes si compleixen els requisits esmentats encara que el seu negoci ja faci mesos que està en funcionament.

És una promoció molt bona tant per a l'emprenedor com pel llogater"

Per garantir la viabilitat

Gràcies a un acord de col·laboració amb el Tecnocampus Mataró – Maresme, els nous emprenedors poden rebre assessorament per presentar el pla d'empresa i justificar la viabilitat del local. Segons comenta en Julián Canalejo, un dels emprenedors que ja ha obert el seu propi negoci, el suport rebut des del Tecnocampus és molt útil pels que desconeixen el procediment previ a l'obertura.

Fa un mes i mig que va posar en funcionament un negoci de venda i recàrrega de cartutxos de tinta d'impressora anomenada 'La fábrica del cartucho' al barri de Cerdanyola. Des de la seva experiència, explica que “et posen en contacte amb un tutor que t'ajuda a fer el pla d'empresa, a negociar els crèdits amb el banc, et dóna recursos en les xarxes socials i inclús t'ajuda amb els tràmits municipals”.

El nou emprenedor opina que “un dels impediments més grans que té un nou comerciant quan vol iniciar un negoci són les taxes i les llicències” i que amb aquesta campanya s'ajuda a que els emprenedors “no s'ho pensin més i s'animin a iniciar empreses”. Resident a Cerdanyola de tota la vida, és conscient de la necessitat del barri de tenir un comerç de proximitat i de qualitat i creu que s'estan prenent mesures ideals per a fomentar-ho.

Crear una borsa de locals buits
Dues immobiliàries, Finques Castellà i BiG Immobles, han accedit a col·laborar amb l'Ajuntament de Mataró i els diversos implicats per a fomentar l'expansió i el coneixement de l'existència del projecte. Tot i això, moltes immobiliàries han rebutjat la possibilitat d'adherir-s'hi, probablement perquè no obtenen cap benefici dins el procés d'aquesta campanya.
El seu paper és el d'informar, tant a propietaris com a llogaters, de l'existència d'aquesta promoció perquè, segons explica Eva González, comercial de Finques Castellà, “molts propietaris s'hi podrien adherir però no la coneixen”. Considera que “és una promoció molt bona tant per a l'emprenedor com pel llogater” i destaca que “Mataró té molts locals buits” amb preus ben variats i que aquesta campanya pot ser molt útil per a animar als que es plantegen obrir un negoci.

Eloi Sivilla considera molt rellevant el paper de les immobiliàries com a intermediaris perquè “molts locals pertanyen a les finques i és l'única manera d'accedir-hi”, confessa. Tot i haver fet acords puntuals amb algunes, esperen comptar amb la col·laboració de més immobiliàries i crear una borsa de locals buits ben extensa i variada.

Bones perspectives pel projecte

L'Albert Llop, el propietari dels dos locals ja esmentats, considera que amb aquesta iniciativa “l'Ajuntament ha posat oli a l'engranatge de l'economia municipal” i destaca, des de la pròpia experiència, que és molt senzill adherir-se al projecte “per la bona predisposició dels tècnics que el gestionen”.

En total, segons explica l'Eloi Sivilla, tècnic de Promoció Econòmica, ja s'han adherit a la campanya “més de 30 locals buits i ja s'han obert 5 negocis dins la campanya”, unes xifres que esperen que continuïn en augment en els mesos que vénen. A més, destaca que estan treballant amb “una vintena d'emprenedors que estan cercant locals”. En definitiva, una mesura nova a la capital del Maresme que de moment està oferint bons resultats. La intenció és clara: donar totes les facilitats possibles per a fomentar el comerç a la ciutat, diversificar-ne l'oferta i evitar que els habitants de cada barri no gaudeixin de tots els comerços necessaris per al seu abastiment.

Especials 2017, locals buits