Operació estiu

Aquesta setmana descobrim la millor manera d'estar en forma ara que comença el bon temps i els errors més comuns en les dietes durant 'l'operació biquini'

  • Laia Mulà // Fotos: arxiu
  • Divendres, 19 Maig 2017 00:00

Especials 2017, operació estiu
S 'acosta l'estiu, el bon temps, els vermuts al sol i els dies de platja i, si una cosa tenim la majoria de mataronins en comú, és que ens agrada prendre el sol a la platja i gaudir de vermuts a la fresca. Ens agrada lluir la pell morena i una bona figura, sentir-nos còmodes en biquini o en banyador i treure'ns els complexos del damunt. A partir del gener i, sobretot, de la Setmana Santa, alguns comencen l'anomenada 'Operació biquini'. Hi ha qui fa dietes més o menys estrictes, qui s'apunta al gimnàs o aprofita el bon temps per sortir a córrer per la platja.
Però, fem bé les dietes? Quina és la manera més sana de perdre pes i estar en forma? De veritat necessitem aprimar-nos, o és simplement una qüestió d'estètica? Al reportatge d'aquesta setmana descobrim què fan els mataronins quan s'acosta l'estiu i coneixerem la manera més saludable d'estar en forma de la mà de nutricionistes i professionals de l'esport.


'Operació biquini' és com popularment s'anomena al fenomen d'intentar perdre pes de manera ràpida de cara a l'estiu, moment en el qual ens agrada anar a la platja a lluir una panxa plana i una bona forma física. Les dades parlen per si soles: segons explica Mari Carmen Rodríguez, nutricionista de 'Byebyekilos', les consultes i demandes per perdre pes augmenten un 20% a partir del gener i, sobretot, després de Setmana Santa.

Els nutricionistes entrevistats coincideixen a dir que hi ha dos tipus de clients que busquen consell per aprimar-se: les persones afectades per obesitat o sobrepès que en qualsevol moment de l'any requereixen els serveis dels dietistes per a perdre pes i, en segon lloc, aquells qui només volen perdre una o dues talles per veure's millor a l'estiu, que constitueixen el 80% dels clients de nutricionistes i dietistes.

“La gent que vol aprimar-se per salut no comença en una data predeterminada ni demana aprimar-se amb rapidesa", comenta Rodríguez. “Majoritàriament el perfil que demana aprimar-se per lluir cos és el d'una dona entre 25 i 40 anys”.

Per la seva banda Anna Obón, dietista i nutricionista de 'La teva nutricionista', considera que “tots els perfils es veuen afectats per la famosa 'operació biquini' i la crisi per perdre pes el més ràpid possible abans de l'estiu”, però coincideix amb què el perfil més comú és el d'una dona adulta jove de més de 25 anys i menys de 50.

Obón observa que també hi ha un augment en les consultes masculines encara que siguin menys freqüents i afirma que ho fan “tant per qüestions d'estètica, com de salut” o per complementar l'alimentació amb un pla d'exercici físic “i així arribar al pes desitjat”. Per la seva banda, Rodríguez considera que la major part de consultes masculines “no són per l'operació biquini, sinó perquè tenen problemes de pes perillosos”. A més, comenta que en molts casos també requereixen consell per aprimar-se perquè s'han de casar o per la pressió rebuda per part de la parella i l'entorn.

L'efecte rebot o efecte 'yo-yo'
Les dietes amb batuts o herbes que permeten perdre pes molt ràpidament, no només generen efecte rebot, sinó que també comporten problemes per a la salut. Quan l'alimentació no és completa, “manquen les vitamines, es pot perdre cabell i inclús neixen problemes de fetge”, comenta Rodríguez.

L'ideal per perdre pes és canviar els hàbits alimentaris i esportius de manera progressiva combinant la dieta saludable i l'esport. Els dietistes i nutricionistes afirmen que les dietes miraculoses que permeten perdre pes a una gran velocitat generen l'anomenat efecte rebot o efecte 'yo-yo': “si tu no menges, el cos no crema”, comenta Mari Carmen Rodríguez. “Perdre pes prescindint d'aliments necessaris és contraproduent” perquè, quan tornes a menjar normal, “el cos reserva els carbohidrats que no ha tingut durant molt temps” i el pes es guanya a una velocitat vertiginosa. Per aquest motiu consideren adient perdre entre 0,5 kg i 1 kg a la setmana a base d'una bona dieta i esport.

Ciutat 2014/2015, dieta
Reeducació alimentària: la clau
Anna Obón té clar que “no ens hauríem de cuidar només durant l'època prèvia al bon temps, sinó tot l'any”. Per a ella, la dieta adient és aquella que implica renovar l'educació alimentària, no per fer dietes estrictes i eliminar aliments necessaris per a la nostra alimentació. Afirma que els casos de sobrepès i obesitat estan augmentant molt en els darrers anys i la principal causa són els mals hàbits alimentaris i rutines que perjudiquen el nostre cos.

El mètode que aconsella es basa en l'educació alimentària per saber “quins aliments són saludables i quins no, quins aporten beneficis a la salut i quins poden perjudicar-la”, comenta, i a partir d'aquí “fer canvis progressius en la manera de menjar i reduir els sucres i greixos saturats”, entre d'altres. De fet, defensa que “la gent no hauria de plantejar-se fer dieta, sinó un canvi d'hàbits saludables per portar a terme la resta de la seva vida”.

Cal fer cinc àpats al dia i entrenar tres vegades a la setmana”

L'alimentació recomanada

Però en què hauríem de basar la nostra alimentació per estar forts, prims i saludables? Eliminar els greixos saturats, la pastisseria industrial i els sucres és bàsic per adquirir bons hàbits alimentaris i, així, baixar de pes i estar més sà. A més, “els estudis d'evidència científica revelen que les dietes on es prioritzin els productes vegetals respecte dels animals són les més saludables”, explica Obón. Una alimentació rica en fruites i verdures, cereals integrals, fruits secs, llegums i altres proteïnes magres de bona qualitat, i pobre en greixos animals, hidrogenats i sucres seria el model a seguir segons la dietista i nutricionista de 'La teva nutricionista'.

Per la seva banda, Mari Carmen Rodríguez de 'Byebyekilos', basa el seu mètode en la dieta mediterrània. Creu que és bàsic “comprendre que s'ha de menjar una dieta variada, deixar la pastisseria industrial i moure's”.  Una bona dieta, però, no ofereix canvis substancials i permanents si no l'acompanyem d'una rutina d'exercici físic constant.

Ciutat 2017, fitness factory

Segons José Maria Gómez, mànager del gimnàs Fitness Factory, “cal fer 5 àpats al dia i entrenar tres vegades a la setmana” per estar sa i en forma. L'entrenament més adient, tot i que varia en cada persona, generalment consisteix a combinar una estona d'exercici cardiovascular amb els “circuits”. Explica que seguint aquestes directrius els canvis es noten en dos o tres mesos i els resultats es mantenen més temps.

Des de Fitness Factory ofereixen un seguiment personal amb una rutina i entrenaments a mida per a  cada client, però té clar que s'ha de combinar amb la bona alimentació “perquè si no menges perdràs pes però no estaràs sa”.

L'esport i l'alimentació saludable haurien d'anar sempre lligats, no només per perdre pes, sinó perquè “moltes malalties metabòliques com l'obesitat, la diabetis o el colesterol podrien evitar-se amb una alimentació sana i la pràctica regular d'exercici”, conclou Anna Obón de 'La teva nutricionista'.

Especials 2017, operació estiu
Ja hi ha servei de socorrisme a les platges
Arriba la calor i les platges de Mataró comencen a omplir-se cada dia de banyistes. Per garantir la seguretat enguany comptaran amb una hora més de servei de socorrisme que l'any passat, a més de comptar amb servei diari des del 17 de juny i fins a la finalització de les vacances escolars l'11 de setembre. La Creu Roja prestarà servei de socorrisme des de les 10 h del matí fins a les 19 h del vespre, tant en temporada mitja com alta.
El servei de vigilància, salvament i socorrisme va engegar motors el cap de setmana passat a tres de les quatre platges de la ciutat: al Varador, el Callao i Sant Simó. Des del dissabte 13 de maig, fins al diumenge 11 de juny, el servei entra en funcionament els caps de setmana de 10 h a 19 h. A partir del 17 de juny la Creu Roja preveu fer-lo extensiu a totes les platges de Mataró, inclosa la platja de Ponent, i posar a disposició 16 socorristes durant tot el servei de dilluns a diumenge.
El servei de salvament a la ciutat comptarà amb un total de 3 punts d'assistència sanitària situats a les platges de Ponent, Varador i Callao, dues torres de vigilància, tres cadires de vigilància i un mòdul d'intervenció immediata a Sant Simó. Una de les novetats més destacables d'aquest any, beneficioses sobretot per a les persones amb dificultat de mobilitat, serà que, a més de les dues cadires amfíbies, s'instal·laran quatre línies de vida per ajudar als banyistes a accedir a l'aigua.