Buscant la integració social

Entramat organitza la 9a Mostra d'Art Social per visibilitzar el treball artístic dels col·lectius de persones discapacitades i en risc d'exclusió social

  • Laia Mulà // Fotos: cedides
  • Dimecres, 19 abril 2017 18:19

Especials 2017, INtegració social 1

En un món ple de diversitat, l'art es converteix en el motor per cohesionar la societat i mostrar les diferents capacitats de cada persona. La Mostra d'Art Social ensenya durant una setmana diverses propostes artístiques realitzades per persones amb discapacitat física o intel·lectual i col·lectius amb risc d'exclusió social. L'objectiu és ben clar: fomentar la integració social de tots els col·lectius i persones a través de l'art.
Un grup de professionals del sector de l'educació social i la psicologia van ser els responsables de crear l'any 2005 un espai artístic de treball amb persones amb diversitat funcional o intel·lectual i amb col·lectius en risc d'exclusió social. Aquest espai, el Taller d'Idees, va traspassar la seva activitat al juny del 2016 a una altra entitat: Entramat.


Entramat és una organització sense ànim de lucre amb tres anys de trajectòria que ja realitzava trobades d'oci inclusives per al mateix tipus de col·lectius. Amb seu a Can Fugaroles, Entramat va assumir la gran majoria dels projectes d'aquesta associació i va mantenir les seves trobades d'oci inclusiu de caps de setmana i festius.

El Taller va impulsar moltes activitats que encara continuen endavant gràcies a la tasca d'Entramat. Es pot destacar, per exemple, els deu anys de trajectòria de la Tribukada, una batucada inclusiva; la companyia de dansa-teatre que utilitza la pràctica artística com a eina socioeducativa de participació, acció i apoderament de les persones implicades en el projecte; el taller radiofònic 'RadioAfonia' que s'emet setmanalment els diumenges per Mataró Ràdio i que qualsevol pot escoltar; o la companyia de Circ Bombeta, que compta amb la col·laboració de Cronopis. En total unes 70 persones amb diversitat funcional i intel·lectual participen setmanalment en les activitats, tallers i les trobades.

A més, el Disconcert és una de les activitats amb més èxit d'assistents que, inicialment, va ser impulsada pel Taller d'Idees i la Casa de la Música de Mataró i que se celebra mensualment al Clap. Hi solen participar persones externes a l'entitat i compta amb sessions de punxadiscos, música en directe i karaoke, entre altres.

"Omple molt saber que algú t'escolta, et veu, et valora”

La 9a Mostra d'Art Social de Mataró arriba, la darrera setmana d'abril, amb la voluntat d'ensenyar el resultat del treball realitzat pels col·lectius que hi participen i que fomenta la integració social a través de l'art. En definitiva, la Mostra crea un espai de trobada, reflexió i aprenentatge per estimular i afavorir els canvis a escala social i visibilitza un conjunt de manifestacions artístiques i culturals que enguany es podran veure entre el 24 i el 30 d'abril a diversos espais de Mataró.

Urània Estarlich és l'actual presidenta d'Entramat i la directora del Taller d'Idees, a més de ser la responsable de la Mostra d'enguany i de la branca formativa de l'associació. L'Educadora social que dedica el seu temps lliure a la constant evolució de l'entitat afirma que “l'art en si mateix ja aporta beneficis a tot tipus de col·lectius” i relata els diferents projectes i iniciatives que han organitzat per la Mostra.

Especials 2017, INtegració social

Un extens nombre de projectes

Els organitzadors de la Mostra tradicionalment obren una convocatòria perquè qualsevol organització que treballi amb aquest tipus de col·lectius pugui enviar les seves propostes per participar-hi. En aquest cas, fins al mes de desembre del 2016 Entramat va rebre molts projectes per a participar-hi i, segons afirma la Urània, no s'han pogut incloure totes a la Mostra “perquè no podíem encabir tants projectes en una sola setmana de programació”.
Afegeix que, a més, en ser el seu primer any organitzant-la “ha sigut molta més feina de la que pensàvem” i van optar per simplificar les activitats. Per últim, explica que un altre dels motius pels quals s'hagin exclòs algunes propostes és que “no podíem realitzar projectes que necessitaven molt material o infraestructura”.

Varietat de disciplines artístiques
Finalment han creat un programa d'activitats variades al voltant de la música, el cos o la veu. La Urània destaca les “sessions obertes gratuïtes” del Circ Bombeta (circ), Trobades en Escena (dansa-teatre), La Tribukada (percussió) i RàdioAfonia (programa de ràdio) “que són el resultat de cursos i tallers setmanals realitzats per Entramat”.  A més, el Cafè de Mar acollirà durant la setmana completa l'exposició "El pica-pica de la vida" del grup de pintura de l'espai de lleure de l'Ateneu Santcugatenc. La presidenta d'Entramat comenta que “el dia més potent serà el dissabte 29 d'abril a la tarda, amb el Disconcert que es farà a l'aire lliure”. El canvi d'espai és una de les novetats d'enguany perquè fins ara els Disconcerts tenien lloc a la Sala Clap i en aquesta ocasió es realitzaran a l'espai Firal del Parc Nou. L'objectiu és obrir-ho a tothom i “garantir-ne la inclusió”, comenta.

Dignificar i visibilitzar la capacitat expressiva

Si bé és cert que últimament se sent més a parlar de la diversitat funcional “sempre hi ha camí per recórrer a qualsevol camp i, concretament en el nostre, cal seguir treballant”, afirma la Urània. Considera que l'art i la integració social són, sobretot, les línies que cal desenvolupar per canviar la situació de les persones amb diversitat funcional o intel·lectual, per exemple, millorant l'accessibilitat al teatre o als cinemes, així com fomentant el valor de l'art en general.

A partir de la seva experiència, Estarlich opina que el treball realitzat a Entramat no només aporta el benefici intrínsec de treballar amb l'art, sinó que té molts elements afegits. Primerament, els receptors de les activitats i tots els implicats en el procés de fer teatre, ràdio o música, per exemple, “ja treballen aspectes corporals i emotius que no es desenvolupen en cap altra disciplina”.
En segon lloc, informa que moltes activitats d'Entramat tenen una projecció cap a l'exterior perquè, per exemple, el taller sobre ràdio que realitzen s'emet setmanalment per Mataró Ràdio. “Omple molt saber que algú t'escolta, et veu i et valora”, opina la Urània la qual té clar que la principal finalitat és la inclusió de tothom en qualsevol camp.

Especials 2017, INtegració social

PROGRAMACIO:
· Dilluns 24 d'abril:
Sessió oberta Circ Bombeta a Can Fugarolas, a càrrec de Jordi Mas (18h)
· Dimarts 25 d'abril:
Sessió oberta Trobades en Escena al Centre Cívic Cabot i Barba, a càrrec de Lucia Bretos i Áurea P. Ayón (17.30h)
Presentació del projecte "Trenquem estigmes per la salut mental" al Centre Cívic Cabot i Barba, a càrrec del Laboratori Tots en Dansa, del club social el Pedrís, d'Osona (19.30h).
· Dimecres 26 d'abril:
Taller "l'Art de Riure", a Can Fugarolas, a càrrec de Marta Baiges i Natàlia G. Puig (18h)
· Dijous 27 d'abril:
Presentació del projecte "Escoles orquestrals" a càrrec d'EMMM (17.30h)
Taller per a famílies "Creuar un niu de cors", a càrrec de Ruth Chacón Olga Serral (18.30h) (Lloc a confirmar)
· Divendres 28 d'abril:
Sessió oberta de La Tribukada als bucs d'assaig de Casa de la Música, a càrrec d'Oriol Roqué. (17.45)
Sessió oberta de RadioAfonia al Centre Cívic del Pla d'en Boet, a càrrec de Sílvia Jambert i Adrián Pulpillo. (17.30)
· Dissabte 29 al recinte Firal del Nou Parc Central:
Al matí tindrà lloc la Jornada que organitza Agim "Junts Sumem Capacitats" amb tastet de Circ i actuació de la Tribukada.
A la tarda, l'espectacte "Tres togas y un destino" a càrrec del grup de teatre del club social Andana (17.30).
Seguidament es podrà gaudir de l'espectacle "Pro(in)stitución familiar", a càrrec d'Insolitaes (18.30).
A les 20h dj Pulpi (dj habitual dels disconcerts) i, després, Dj Two Friends, fins a les 2h.
· Diumenge dia 30 d'abril:
Per acabar els actes de la Mostra, es podran veure tres espectacles a l'espai de Can Fugarolas (de 18 a 20.30): "L'altre Malalt imaginari", a càrrec de Teatre Lleure, de l'ateneu Santcugatenc; "In Contro", a càrrec de la companyia de dansa Paseando Luciérnagas; "El Caldo", a càrrec del Laboratori escènic de la Fundació Pere Tarrés.

 

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: