Lloguers impossibles

Cada vegada hi ha menys pisos de lloguer i augmenten constantment de preu

  • Laia Mulà // Fotos: Daniel Ferrer i cedides
  • Dijous, 23 Març 2017 11:48

Especials 2017, lloguers
La pujada de preus dels pisos de lloguer a Mataró s’està convertint en un problema real, amb una oferta d’habitatges que és cada cop més escassa i que no respon a la demanda dels llogaters. Aquesta setmana descobrim la complexa situació de l’habitatge de lloguer a la ciutat i coneixem la visió dels professionals del sector immobiliari.
Els antecedents i la tendència, que no és pròpia de Mataró sinó global a tot l'entorn, obliga a una pregunta: anem cap a la ‘bombolla immobiliària’ dels lloguers?


Durant els anys previs a la coneguda crisi immobiliària que va sacsejar el panorama de la construcció, els preus de compra d’un habitatge a la major part de Catalunya i també a la nostra ciutat, eren desmesuradament alts. Després, el gran nombre de problemes pels impagaments i els desnonaments van continuar generant polèmica i problemes socials greus. Darrerament una nova preocupació per l’habitatge relacionada amb el sector immobiliari sacseja el territori: la manca d’oferta de pisos de lloguer i els seus preus exageradament elevats.   

La ciutat que s’ha vist més afectada amb aquest increment és Barcelona, la qual situa el preu per metre quadrat mensualment d’un pis de lloguer al voltant dels 18 €, segons l’informe de preus del portal idealista.com. Aquesta és una xifra altíssima que varia en funció del barri i les característiques del pis o casa. A Mataró, segons dades d’Habitaclia, el preu mitjà del metre quadrat en un lloguer gira entorn els 8 €, una xifra lleugerament inferior que la que es pagava un any enrere, al març del 2016, però que continua sent molt elevada.

Per conèixer el problema real en el sector, Marta Castella, de la Immobiliària de Mataró Studi, explica la seva visió professional afirmant amb convenciment que els preus “aquí també han augmentat”, tot i que no tant com a Barcelona. La prova més clara, segons explica, és que “quan marxa un llogater, el propietari demana de pujar el lloguer entre 20 i 50 euros al mes” respecte del preu al qual estava llogat. A més, tot i aquest augment, s’aconsegueix llogar el pis amb facilitat i rapidesa.

Especials 2017, lloguers

Un desajust entre oferta i demanda
L’origen principal del problema neix perquè la demanda d’habitatges de lloguer és destacablement superior a l’oferta. Marta Castella comenta que abans treballaven amb 10 o 12 residències de lloguer setmanal, mentre que “ara hi ha vegades que només en tenim 1 o 2 a disposició dels llogaters”, fet que limita extremadament l’oferta i que no compleix les expectatives de la demanda.  Des del seu punt de vista, el desequilibri entre oferta i demanda ve causat “perquè qui té un pis prefereix quedar-s’hi”, mentre que la demanda “sol augmentar en parelles joves” que busquen un pis per a dues persones o per formar una família, explica. A més, destaca que els pocs habitatges de lloguer que ofereixen són d’una o dues habitacions, adients per a parelles. “Ens trobem davant una clara manca de residències de diverses habitacions” que compti amb espai per formar una família gran.

Aquesta situació esdevé un problema per diversos motius. Un dels més preocupants és que limita l’accés al mercat de lloguer als qui no volen o no poden adquirir un pis de compra. Els preus són elevats i les nòmines, a més, sovint són massa baixes per assumir el cost i queden per damunt de les possibilitats de parelles i famílies.

Segons Marta Castella, “el lloguer d’un habitatge no pot superar el 40% del sou mensual del seu llogater” per tal que se’n pugui afrontar el cost amb relativa comoditat. Els preus actuals acaben excloent de la possibilitat de llogar a ciutadans de Mataró perquè una habitació sola al centre costa al voltant de 500 euros, explica. “Si això segueix així, hi haurà gent que continuarà sense poder llogar”, conclou.

El lloguer no pot superar el 40% del sou mensual del seu llogater”

Posar fi a la pujada de preus

L’índex de preus de lloguer és una iniciativa impulsada per la Generalitat que es proposa determinar el preu per metre quadrat d’un pis per llogar en funció de la zona en què està situat. La Llei que el Govern té intenció de presentar d’aquí a 9 mesos inclourà un registre de lloguers “per identificar males pràctiques”, segons s’explica a gencat.cat. Amb aquesta mesura els llogaters podrien escollir el pis amb la màxima informació i, a més, permetria aplicar mesures per fomentar un preu per metre quadrat adequat.

L’índex es farà extensiu a 115 pobles i ciutats de Catalunya i els principals ítems segons informa l’Agència Catalana de Notícies (ACN) que tindrà en compte en el moment de fixar el preu serà la localització, la dimensió dels pisos i l’estat de conservació d’aquests, entre altres elements. La voluntat de l’índex és clara: posar fi a la pujada de preus dels lloguers i protegir els consumidors davant el creixement desproporcionat. Una de les mesures que es promou és que els Ajuntaments puguin apujar l’Impost de Béns Immobles (IBI) d’un lloguer en el cas que aquest superi el preu marcat per l’índex com a penalització o, en cas contrari, bonificar a aquells que lloguin l’immoble a un preu inferior de l’indicat.

L’Ajuntament de Mataró es mostra recelós a la proposta perquè, segons declaracions a l’ACN del regidor de Serveis Centrals, Juan Carlos Jerez, la proposta del govern no tindrà suficient repercussió dins el mercat immobiliari de lloguer perquè el problema és massa greu. Informava que l'objectiu no ha de ser només premiar els preus justos sinó "limitar els preus desorbitats basats en la lògica especulativa". Per aquest motiu opina que caldria modificar la llei d'hisendes locals i de la d'arrendaments urbans.

Des del punt de vista immobiliari, Marta Castella de Studi opina que si l’índex s’aplica, serà un problema “fer entendre a un propietari que abans cobrava, per exemple, 700 euros pel lloguer, que ara només en podrà cobrar 500”. Tot i això, admet que les bonificacions proposades pels que lloguin l’immoble a un preu més baix que el que determina l’índex són una bona manera de fer que els propietaris acceptin la iniciativa de l’índex.

Manifesta com a professional del sector que està en contra de la proposta perquè considera que “cada pis és un món i no es poden englobar tots en un mateix llindar a partir de la zona o la seva dimensió” i determinar-ne un preu amb aquests ítems. Argumenta que una residència recentment reformada amb la inversió econòmica que això suposa, no pot valdre el mateix que una altra amb les mateixes característiques però més antiga o menys cuidada. “Cada pis és únic, per tant és difícil fixar un preu en comú que sigui just", conclou.

Especials 2017, lloguersAir Bnb sense repercussió
Air Bnb és una plataforma que posa a la disposició dels turistes la possibilitat de llogar habitacions per nits d’habitatges particulars. A les ciutats més turístiques com Barcelona, Lloret o Blanes, el nombre d’allotjaments oferts des d’Air Bnb és cada cop més gran i genera una competència als pisos de lloguer convencionals, així com conflictes amb els veïns i diverses polèmiques, com a pisos turístics.
Dins el Maresme hi ha 39 habitatges o habitacions oferides pel lloguer a la pàgina web d’Air Bnb. El preu de les habitacions a Mataró se situa a una mitjana de 59 euros per cada nit però Marta Castella afirma que els lloguers turístics d’aquestes característiques no suposen una competència per a les immobiliàries de la zona per la poca afluència de turisme a la nostra ciutat. Afegeix que sí que hi ha aquest tipus d’allotjament a la ciutat però que “no són problema” ara per ara.