Cinquanta anys innovant

El GEM celebra el seu cinquantè aniversari amb diversos actes institucionals i festius

  • Laia Mulà // Fotos: Daniel Ferrer i arxiu
  • Divendres, 03 Febrer 2017 00:00

Especials, 2014/2015, ESCOLA GEM
A partir de la col·laboració d’un grup de famílies i de persones expertes en pedagogia naixia, l’any 1966, la fundació Privada GEM de Mataró. Cinquanta anys més tard fem una mirada enrere per descobrir què va significar el GEM, quina és la seva tasca actual a la ciutat i descobrir els actes que organitzen per celebrar el seu aniversari. El GEM (Grup Escoles Mataró) va ser fundat com una escola que volia fer front a les noves inquietuds educatives del moment i definida pels propis membres com una entitat engrescadora, respectuosa amb les creences ideològiques de tothom, integradora de persones de diferents orígens socials, oberta a les cultures i potenciadora de la catalanitat. Segons explica l’actual directora del centre, Montserrat Paradeda, va néixer “de la iniciativa d’un grup de famílies com una escola feta a mida”, que volia innovar en els mètodes d’aprendre dels seus infants.


Encara que en els seus inicis només tingués alumnes d’entre tres i cinc anys, el centre ja va manifestar la voluntat d’obrir línies de totes les edats educatives prèvies a la Universitat, l’anomenat Projecte 0-18. Progressivament s’han ampliat els seus cursos i actualment compta amb prop d’un miler d’infants i joves d’entre 1 i 18 anys però procura mantenir l’essència del seu projecte educatiu pròxim i de qualitat, principis definits en els seus trets identitaris.

El projecte 0-18 és un tret significatiu de l’escola perquè permet implantar un projecte educatiu comú que assegura una escolarització més cohesionada entre el seu alumnat. Paradeda destaca que els membres de l’escola mantenen “la visió de base que van promoure els fundadors del centre fa cinc dècades” i els seus professors continuen apostant pel seguiment individualitzat de l’evolució dels alumnes del centre adaptant-se a la realitat social i tecnològica del moment.

L'alumnat ha de tenir el seu paper actiu en l'aprenentatge "

La Fundació GEM és una entitat sense ànim de lucre de tipus docent que es responsabilitza de la gestió de l’escola i està administrada per un Patronat. Aquest està integrat per pares i mares d’alumnes, fundadors de l’escola i personalitats de prestigi a la comarca. La Fundació és un consell executiu que forma part del Patronat, el màxim òrgan de govern de l’escola, i que està format per 15 membres, la majoria pares de l’escola, escollits per assemblea. El seu president actual, Àlex Araujo, explica que el GEM és “una escola de les famílies” i que la implicació dels pares i dels mateixos alumnes és fonamental per a la presa de decisions, per treballar en els valors del centre.

Especials, 2014/2015, ESCOLA GEM

Els actes del cinquantenari:
Per celebrar els 50 anys de trajectòria de l’escola, els seus professors, així com pares, alumnes i un ampli nombre de gent implicada, han organitzat un seguit d’actes al llarg de tot el curs, alguns d’interns i d’altres oberts a la ciutat i a qualsevol interessat. L’actual directora del centre destaca d’entre els actes programats pels pròxims mesos algunes cites clau en la celebració:
Alguns dels actes que han tingut lloc recentment han estat un gran èxit, com és el cas de l’acte institucional que va tenir lloc el passat 24 de gener a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Mataró, amb l’alcade David Bote, el president de la Fundació GEM Àlex Araujo, el regidor d’Educació Miquel Àngel Vadell i el secretari de polítiques educatives del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i president del Consell Superior d’Avaluació del Sistema Educatiu: Joan Mateo. La xerrada va reflexionar al voltant de l’educació partint de la necessitat d’entendre la societat i el moment actual per avançar-se als canvis i construir el futur.

L’exposició de fotografies

Es va inaugurar el divendres 27 de gener sota el títol “Camins d’aprenentatge”. L’exposició es podrà visitar durant les cinc setmanes vinents i, a més, cada dijous se celebrarà un acte o xerrada en el mateix espai al voltant de diverses qüestions educatives. La cita programada per dijous vinent és un col·loqui amb els directors que han passat per l’escola al llarg de la seva trajectòria.
L’acte ha estat coorganitzat amb el Tecnocampus de Mataró i se celebrarà a les seves instal·lacions els pròxims dies 10 i 11 de març. La directora del centre explica que la jornada és important perquè “no cal parlar només del passat” i del que s’ha fet per arribar fins aquí, sinó que “també cal destacar el caràcter innovador del GEM” i els passos que es volen seguir d’ara endavant. A més, Paradeda té el propòsit que aquestes jornades siguin la “llavor perquè en els anys que vénen esdevinguin un punt de trobada de professionals de l’ensenyament”.

Especials, 2014/2015, ESCOLA GEM

I després, què?

Fins al mes de setembre d’aquest any hi ha actes i esdeveniments organitzats per celebrar el cinquantenari. Però cap a on es dirigirà l’escola a partir d’ara?
Com a centre en constant renovació, és pioner en implementar metodologies actives d’aprenentatge que busquen un major desenvolupament dels seus infants i joves. Un exemple és el projecte Espai Camins, present en totes les etapes educatives, el qual ocupa dues franges horàries de dues hores de durada cadascuna.
Segons explica Paradeda, en aquestes franges els alumnes “utilitzen tècniques de treball cooperatiu i tracten parts de diferents matèries en una mateixa tasca”, fet que els permet aprendre d’una manera més globalitzada i treballar en equip. Espai Camins “vol tornar a l'alumnat el seu paper actiu i la responsabilitat en l'aprenentatge”, conclou la directora.

La directora del centre revela que estan treballant en crear projectes de futur entesos com a “comunitats d'aprenentatge que comparteixin espais comuns de coneixement” i on l’alumne ha de fer el seu propi camí. A més, “els camins escollits poden ser molt diversos” considera la directora. Afegeix que enguany estan actualitzant el Projecte Educatiu de Centre pels pròxims anys creant una estratègia 2020 que donarem a conèixer abans d'acabar el curs.
El caràcter innovador de l’escola, així com la seva trajectòria durant els últims 50 anys a la ciutat, el converteixen en un espai educatiu únic i imprescindible en l’espai educatiu de Mataró.

Especials, 2014/2015, ESCOLA GEM

25 anys de corals
El paper de la música a l’escola, així com el dels esports i les arts plàstiques, no ha quedat relegat a un segon pla en les darreres dècades, sinó que s’ha plantejat com un pilar fonamental i un eix vertebrador de l’escola per fomentar la creativitat dels seus alumnes.

Segons Genís Mayola, exdirector de la Coral i exprofessor de música del centre, “amb el temps la música ha esdevingut una eina educativa de primer nivell i no una assignatura de farciment”. Afirma que intenten, a partir de la cançó, “fer una educació transversal” que incorpori els valors de la música.

Amb motiu del 25è aniversari del centre, va sorgir la idea de fer una coral a les hores extraescolars en un moment on no hi havia encara un professor especialista de música en el centre, afirma Mayola. S’hi van engrescar uns 120 infants i “va ser tot un èxit”. L’exdirector considera que en aquests últims 25 anys “la música ha significat alguna cosa especial pels alumnes i per la trajectòria de l’escola”.

Pel 50è aniversari han fet una crida a antics alumnes i als actuals a fer un gran concert conjunt on recuperar els hits de la Coral al llarg dels 25 anys de trajectòria i commemorar la data. L’esdeveniment tindrà lloc el 26 de maig al teatre del Foment Mataroní i ja estan treballant per convertir-lo en una realitat.