Fomentar el cant entre els petits

El Cor Ciutat de Mataró presenta aquest diumenge la nova Agrupació amb un cor jove i un cor infantil

  • Marta Gómez // Fotos: arxiu i cedides
  • Dijous, 26 Gener 2017 11:14

Especials, 2014/2015, Cor ciutat de Mataró
Aquest diumenge a partir de la una del migdia es presentarà a Mataró la nova Agrupació Cor Ciutat de Mataró. Aquesta agrupació, liderada i vinculada al mateix Cor, inclou el que en podria ser el seu propi planter: el nou cor jove i el nou cor infantil. Aquestes dues noves formacions, que es troben encara en busca de cantaires per ampliar els cors, debutaran en aquesta propera cita.
En el reportatge d'aquesta setmana descobrim qui són i què es plantegen per tirar endavant les formacions musicals que estan liderades per dos components del cor d'adults. Parlem amb ells directament i descobrim l'agenda de nivell que preveu el Cor Ciutat de Mataró de cara al 2018.


La música forma part del dia a dia de moltes persones. Alguns la vinculen directament amb el seu esbarjo, altres s'hi dediquen. Alguns la practiquen, altres només la consumeixen. Sigui com sigui les arrels culturals també influeixen en aquests consums i alguns municipis, per no dir països, la potencien més que d'altres.

La ciutat de Mataró musicalment ha crescut molt en els darrers anys. Les escoles de música escalen posicions i abunden les opcions musicals fora de l'àmbit laboral i escolar. Un exemple en podria ser la creació de l'Escola Municipal de Música de Mataró (EMMM) fa menys de deu anys i un altre el Cor Ciutat de Mataró.
Aquest últim també segueix en auge i per aquest diumenge dia 29 té previst presentar el què en podria ser el seu planter: el cor jove i el cor infantil. "Des del moment en què va néixer, el Cor Ciutat de Mataró va tenir la idea i la pretensió de crear un cor jove que d'alguna manera pogués influir en els cantaires de cara a mantenir la continuïtat cap al cor d'adults", explica al Tot Mataró el director del Cor Ciutat de Mataró, Jordi Lluch.

"Des de la creació del Cor Ciutat de Mataró es va tenir la pretensió de crear un cor jove per a mantenir la continuïtat"

La creació d'aquest cor jove ja s'havia intentat en diferents ocasions: "havíem parlat amb l'EMMM, també amb el Tecnocampus per crear un cor universitari, vam fer una proposta al Centre Catòlic,... però per motius diversos tot això no va arribar mai enlloc", relata Lluch. La solució l'han trobat amb l'església i la parròquia de Sant Josep. "Jo participo en les misses cada diumenge i un dia vaig pensar que s'havia d'apropar l'església a la ciutat i la ciutat a l'església, culturalment parlant i d'una manera laica. Sóc de Dinamarca i allà sempre s'ha concebut així, aquí mai", explica la Ragnhild Hjelmborg, directora del cor infantil.
La parròquia de Sant Josep, doncs, cedeix  ara els espais per poder fer els assajos, no només del cor jove, sinó també del nou cor infantil que ha decidit tirar endavant el Cor Ciutat de Mataró.

Especials, 2014/2015, Cor ciutat de Mataró

Agrupació de veus

Amb la creació del cor jove i el cor infantil vinculats a l'església de Sant Josep, el Cor Ciutat de Mataró s'ha vist amb el compromís de vincular-s'hi d'alguna altra manera. És per això, i reafirmant el compromís de cohesió entre cors, que han creat l'Agrupació Cor Ciutat de Mataró. "Hem convingut que aquests cors formin part d'un seguiment intern que farem des del cor d'adults, de manera que això vol dir que farem un o dos concerts l'any, valorarem la feina que s'està fent dins dels propis cors i vetllarem perquè aquests cors puguin treballar en més qualitat i millors condicions cada vegada", explica Lluch. Aquesta agrupació "existirà gràcies a la voluntat de tots tres directors, voluntat de reunir-nos i de donar continuïtat al projecte".

A la recerca de cantaires
Tant el cor jove com el cor infantil van néixer el mes d'octubre passat. En aquests moments tenen uns deu cantaires cada formació, tot i que l'objectiu és doblar aquesta xifra de cara al curs vinent. "Volem formar un grup que de mica en mica pugui ser estable", explica el director del cor jove Daniel Cardenal. "Per potenciar el volum de cantaires tenim diferents activitats i iniciatives al cap, una d'elles és anar als instituts a fer petits tallers", continua la mateixa font. El cor jove inclou cantaires d'entre 14 i 22 anys mentre que el cor infantil va dels 8 als 14 anys.

Tot i que els grups vocals treballaran en la mateixa línia, tenen ja des de l'inici algunes particularitats diferents: "Jo pretenc que sigui no només cant coral sinó un ensenyament musical generalitzat. Vull que els assajos no només siguin per repassar sinó per fer exercicis de veu, aprendre les llengües de les cançons que cantem... són nens i ens anirem adaptant, però aquesta és la intenció", assegura Hjelmborg. Per la seva banda, Cardenal creu que atraure els joves és  més complicat: "El nostre estil encara està per definir però la idea és fer música coral atractiva per a ells. Deixem de banda les peces religioses i més clàssiques i descobrim peces de compositors més actuals i alguna d'absolutament moderna que també es pot fer a dues o tres veus".

Especials, 2014/2015, Cor ciutat de Mataró

La gran presentació, diumenge

De cara a diumenge, dia 29, està prevista la presentació de la nova Agrupació. Així, el cor d'adults podrà donar suport i presentar el cor jove i el cor infantil amb propostes totalment innovadores: "Amb els més petits hem preparat un concert especial en el qual, a més a més, presentem una obra pròpia", explica Hjelmborg que continua: "Vaig tenir la idea de fer una melodia i amb els nens i nenes vam posar-hi la lletra". La peça, que es podrà escoltar per primera vegada en aquest concert de presentació es titula "La llum", en homenatge a la Candelera que se celebra el dia 2 de febrer i la relació que han establert aquests dos nous cors amb l'església de Sant Josep.

La cita és diumenge a la una del migdia a l'església de Sant Josep. Allà la música, però sobretot les veus, s'estrenaran amb les seves millors expressions.

Especials, 2014/2015, Cor ciutat de Mataró
L'Orfeó Català vol Mataró
L'Orfeó Català del Palau de la Música Catalana, que aquesta temporada celebra els 125 anys de la seva fundació, organitza cada any uns concerts per crear vincles i fomentar la relació entre els altres cors de Catalunya. Aquesta iniciativa, que forma part del Projecte Xarxa Coral del Palau, convida a dos cors en cada nova temporada perquè puguin actuar a l'escenari emblemàtic del Palau de la Música, després que el mateix Orfeó hagi visitat els municipis convidats.
Aquest projecte, tal com s'assegura a la web de l'Orfeó, vol "fer visibles els objectius i ideals que comparteix amb les agrupacions corals". Per a la temporada vinent el Cor Ciutat de Mataró serà un d'aquests dos convidats. "Això vol dir que l'any vinent, al març del 2018, l'Orfeó Català vindrà a Mataró a fer el seu concert, nosaltres, llavors, farem uns cants comuns amb ells", explica el director del Cor Ciutat de Mataró, Jordi Lluch.
Serà en aquelles dates, també, quan el Cor Ciutat de Mataró podrà cantar al Palau. "Nosaltres al Palau de la Música hi hem cantat, però sempre amb altres cors i organitzat per l'Orquestra Simfònica del Vallès. Aquesta vegada farem tota una part del concert nosaltres sols i tornarem a sortir al final fent els mateixos cants comuns amb l'Orfeó", relata Lluch que afegeix orgullós: "Serà la nostra estrena de llarg. La notícia s'ha conegut fa ben pocs dies i l'altre cor convidat encara es desconeix.