Per una mobilitat més sostenible

Som Mobilitat pretén consolidar el seu model a partir del mes de febrer de 2017

  • Marta Gómez // Fotos: cedides
  • Dijous, 15 Desembre 2016 10:53

Especials, 2014/2015, Som mobilitat
La cooperativa de consum Som Mobilitat pretén consolidar la seva plataforma de gestió de vehicles elèctrics per fomentar el seu ús compartit entre els socis de la cooperativa. El nou model elèctric i sostenible estarà a punt, en una primera prova pilot, a partir del mes de gener. Som Mobilitat treballa en una plataforma que comparteix amb una cooperativa de Bèlgica, sent així pioners d'aquest moviment a Europa.
Al reportatge d'aquesta setmana descobrim quines són les inquietuds de la cooperativa mataronina i els seus objectius, mentre sobre la seva taula ja es parla de consolidació i ampliació de serveis.


Mentre sobre la taula del consistori se segueix parlant del futur Pla de Mobilitat de la ciutat de Mataró, hi ha una cooperativa que fomenta que aquesta mobilitat, més enllà de l'aparcament, les zones blaves, els fluxos de circulació o la freqüència del transport públic que es debatrà en aquest nou Pla, ara es pugui fer sostenible, elèctrica i compartida.  

Som Mobilitat és la cooperativa mataronina que lidera aquest moviment. Fa pocs mesos que es va constituir i camina amb tanta embranzida que ja parla de consolidació d'alguns dels seus passos. L'objectiu però és "treballar per una mobilitat sostenible", assegura un dels seus coordinadors, Arnau Vilardell. Així, el primer projecte que han posat en funcionament és el de compartir vehicles elèctrics entre veïns per utilitzar-los, diuen, realment, quan es necessita. "Si tu tens un cotxe propi i pagues per l'ús que en fas, t'ho penses dues vegades abans d'utilitzar-lo i així vas més a peu, en bicicleta o transport públic", explica Vilardell al Tot Mataró, que sentencia: "això canvia automàticament la manera com ens movem per la ciutat".

Mataró prova pilot
A Mataró s'ha impulsat la primera prova pilot amb un vehicle elèctric presentat fa poques setmanes. I abans no s'hagi acabat l'any o en un termini que no preveu superar les festes de Nadal, s'hauria d'haver acabat tot el procés de comprovació de la tecnologia del vehicle en qüestió. Moment en què aquest es posarà a disposició dels socis perquè el puguin començar a compartir.

Però, com funciona? L'Arnau Vilardell respon: "Tot és tecnologia. De fet, és una plataforma que es gestiona a través dels telèfons mòbils. El propi mòbil et permet localitzar el vehicle, reservar-lo, obrir-lo i consultar el consum que n'hagis fet".
De moment la cooperativa només compta amb un primer vehicle però l'objectiu és consolidar aquest procés i tenir-ne tres pel pròxim mes de febrer. "A més a més d'aquests vehicles, el que volem també és fomentar que entre els socis de Som Mobilitat es pugui crear un parc propi de vehicles elèctrics. Així, els socis nodririen de flota el parc de vehicles elèctrics i, evidentment, en podrien fer ús", diu Vilardell.
Algú es pot qüestionar quines limitacions presenten aquests vehicles elèctrics però des de Som Mobilitat justifiquen que l'única limitació, de moment, només és la seva autonomia. El vehicle que forma part de la prova pilot mataronina té una autonomia de 120 quilòmetres, mentre que els que s'incorporaran al febrer seran de 210. Això sí, sempre cal tenir controlats els punts de càrrega.

El centre d'operacions de Som Mobilitat es concentra a l'espai de coworking de Can Fugarolas de Mataró. És allà on, de forma totalment voluntària, un equip d'unes vint persones s'hi involucra tant en el desenvolupament, la plataforma, la imatge i tot el que cal per tirar endavant Som Mobilitat. De fet, Som Mobilitat neix com una cooperativa de consum vinculada a Som Energia i amb la inquietud i reflexió sobre "el medi i les ciutats contaminants".

Especials, 2014/2015, Som mobilitat

Mirant cap a Europa

La plataforma que Som Mobilitat està utilitzant en aquests moments és una plataforma que ja està en funcionament en una cooperativa belga. Aquesta cooperativa funciona amb vuit vehicles i es va prestar a cedir la plataforma a Som Mobilitat amb l'intercanvi d'incorporar-hi millores en la seva programació: "Millorem la programació de la plataforma amb l'objectiu d'acabar-la compartint i poder-la obrir a noves cooperatives que es vagin constituint a Europa", explica Vilardell.

En aquests moments a Europa hi ha cinc cooperatives de mobilitat compartida, tot i que d'aquestes només tres estan en funcionament. "Aquest és el mapa, per tant esperem que aquesta eina serveixi per incentivar que diferents ciutats o regions vagin constituint i consolidant noves cooperatives", assegura el coordinador de Som Mobilitat.

Si tu tens un cotxe propi i pagues per l'ús que en fas, t'ho penses dues vegades abans d'utilitzar-lo".

Passes endavant

Som Mobilitat es planteja constantment nous reptes. El més immediat és acabar de polir la programació del nou vehicle elèctric per posar-lo en funcionament entre els socis. A partir d'aquí, obtenir dos vehicles més que entrarien en funcionament a partir del mes de febrer. A banda d'això, s'ha començat a treballar amb diferents ciutats catalanes, com ara Olot, Girona, Montcada i Reixac, Barcelona o Igualada perquè també constitueixin grups locals propis de vehicles per fomentar aquesta mobilitat sostenible.
Les passes endavant que vol fer la cooperativa mataronina però, van una mica més enllà. "Quan tinguem la flota de tres vehicles consolidada, volem plantejar-nos que a la plataforma s'hi pugui incorporar nous serveis com el de compartir trajectes", explica Vilardell que continua: "Si tenim mobilitat i tenim vehicles aquest és el següent pas. I, de fet, ja estem preparant la plataforma".

Especials, 2014/2015, Som mobilitat
En cerca de finançament
En poc menys de 15 dies es tancarà una campanya de micromecenatge impulsada per Som Mobilitat a la plataforma Goteo. L'objectiu se situa en aconseguir un mínim de 21.000 euros, tot i que asseguren que la xifra òptima rondaria als 48.000 euros. Al tancament d'aquesta revista la quantitat recaptada era de 10.517 euros, precisament la meitat de l'objectiu final.
Amb els diners obtinguts en aquesta campanya de micromecenatge, Som Mobilitat es planteja adaptar la seva plataforma en multiidioma, construir un sistema integrat de gestió de socis, facturació i incidències o integrar una oficina virtual pels socis, així com adaptar la plataforma perquè totes les cooperatives s'hi puguin integrar o desenvolupar-la per incloure-hi altres serveis de mobilitat addicionals.