La renovació dels mercats de Mataró

Una taula de treball i una enquesta determina que el mercat del Pla d'en Boet incorpori alimentació

  • Marta Gómez // Foto: Daniel Ferrer
  • Divendres, 02 Desembre 2016 00:00

Especials, 2014/2015, MercatsEn quina situació es troben els mercats de Mataró? L'Ajuntament de la ciutat hi aposta des de la regidora de Promoció Econòmica i des de fa un any ha creat unes taules de treball mensuals i compartides amb tots els agents implicats.
El mercat del Pla d'en Boet és el que més problemàtiques genera. De fet, és el mateix que a partir d'aquest 2017 mostrarà canvis importants: incorporarà parades d'alimentació, s'hi programaran més activitats infantils i hi haurà més presència policial per evitar robatoris.
Al reportatge d'aquesta setmana parlem amb la regidora Dolors Guillén i el president dels marxants, Martí Ramoneda, per descobrir quina és la situació, no només del mercat del Pla d'en Boet, sinó també de la resta i, sobretot, quines són les principals iniciatives que s'estan tirant endavant i les que encara són sobre la taula.


Els mercats de marxants de Mataró fa anys que tenen diferents demandes sense resoldre. Però en la visita anual que van fer al gener del 2016 amb la regidoria de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Mataró se'ls va obrir la possibilitat de començar a posar fil a l'agulla a algunes de les seves llargues reivindicacions.
D'allà, per començar, en va sortir una taula de treball mensual amb una llista de problemàtiques i un seguit de prioritats. "Em vaig trobar amb què m'explicaven reivindicacions recurrents que mai se solucionaven i els vaig veure preocupats", explica al Tot Mataró la regidora de Promoció Econòmica, Dolors Guillén.
A partir d'aquesta taula de treball s'han plantejat i tirat endavant diferents mesures que fan que la renovació i millora dels mercats ja comenci a ser un fet.

Taula de treball compartida

Ja s'han reunit deu vegades al llarg del 2016. La taula de treball mensual, molt ben valorada pels marxants, és "compartida i flexible". Hi intervenen els mateixos marxants a través de l'Associació de Marxants del Maresme i ASOMERCAT, però també un advocat i membres de l'equip tècnic de promoció de ciutat, així com la mateixa regidora de Promoció Econòmica, Dolors Guillén. "Sempre havíem tingut molt bona relació amb l'Ajuntament però des de la creació d'aquesta taula hi tenim més fluïdesa i rapidesa. Abans només plantejàvem les problemàtiques urgents, ara podem analitzar altres aspectes", explica al Tot Mataró el president de l'Associació de Marxants del Maresme, Martí Ramoneda.

Les dues primeres i principals demandes en l'inici de la taula de treball eren "la neteja d'aquests mercats i l'augment de policia per evitar manters i robatoris", explica Guillén, que assegura que la màxima preocupació se centra en el mercat del Pla d'en Boet i que allà ja s'ha doblat la presència policial en els darrers mesos.

En l'última Jornada de Marxants de la Comarca, celebrada a principis del mes de novembre, s'hi van compartir experiències i mancances de cada municipi. "Mataró, una vegada més, es va posicionar com a impulsora d'aquestes taules de treball", explica Ramoneda que afegeix: "Volem que sigui un referent comarcal, independentment que volem que tots els mercats també funcionin correctament".  Amb la presència de la Diputació de Barcelona, la majoria d'alcaldes de la comarca i diferents regidors  també es va plantejar la possibilitat de fer una gran taula de treball comarcal liderada per Mataró.

Que als mercats "hi passin coses"

En aquestes taules de treball i a partir de les primeres propostes "es plantegen altres necessitats" com ara "la dinamització i comunicació dels mateixos mercats", relata Guillén. Així, l'Ajuntament s'ha plantejat tota una campanya de difusió i comunicació  per potenciar i arribar al públic que en els darrers anys ha preferit els grans magatzems o les plataformes online abans que els mercats.

Des de l'Ajuntament s'ha elaborat un díptic informatiu específic amb la situació i informació d'horaris de tots els mercats. Mataró en aquests moments té sis mercats fixos en funcionament: L'Escorxador, Cirera Molins, Plaça Gran, Plaça de Cuba, Cerdanyola i Pla d'en Boet, que consten en aquesta documentació i que s'ha repartit a totes les oficines de turisme de la  comarca, hotels i al Palau Robert de Barcelona.

A la difusió en paper s'hi suma la publicitat dinàmica a través de dues pantalles de LED grosses situades a la sortida Mataró Oest de la C32 i a la Laia l'Arquera. Unes pantalles que, a més a més d'anunciar diferents activitats culturals també situarà els mercats i en recordarà els horaris i les activitats. "Els marxants ens van demanar que als mercats hi passessin coses", explica Guillén. És per això que des de fa un mes s'han posat en marxa diferents activitats infantils al mercat del Pla d'en Boet.

Especials, 2014/2015, Mercats

Alimentació al del Pla d'en Boet

Una altra demanda per part dels marxants era la incorporació de l'alimentació al mercat del Pla d'en Boet. L'Ajuntament ha estudiat la possibilitat de fer-ho i finalment s'ha determinat que s'hi incorporarà molt possiblement abans de l'estiu. De fet, els resultats d'unes enquestes a usuaris i no usuaris del mercat respecte dels seus hàbits de compra, apunten que aquesta incorporació de l'alimentació podria afavorir al mercat. "Ho tenim tot enllestit per tirar-ho endavant, només ens falta encetar el concurs públic per a les 7 o 8 parades que incorporarem en aquest mercat", assegura Guillén. El plec de clàusules per a l'adquisició d'aquestes parades podria estar enllestit durant el primer trimestre del 2017. "Nosaltres celebrem la decisió", diu Ramoneda que continua: "Feia molt de temps que ho reclamàvem per la necessitat de reactivar el mercat".

"Estem fent molta feina, hem complert els objectius que ens vam marcar, tenim bona complicitat i volem seguir treballant per millorar altres aspectes", conclou la regidora. "Nosaltres fem un balanç molt positiu de tot el que hem treballat aquest any, considerem que tot el que siguin noves iniciatives són bones per millorar", conclou Ramoneda.

Especials, 2014/2015, Mercats
Adéu als de segona mà
Des de l'Ajuntament ja s'ha començat a prendre alguna mesura treballada a la taula de treball amb els marxants. En concret, la supressió dels mercats de segona mà de l'Escorxador i Cerdanyola, gestionats per dues promotores respectivament.
La mesura ha estat presa conjuntament des de la regidoria de Promoció Econòmica i la regidoria de Benestar Social, entre altres coses, per les queixes dels veïns i la deslleialtat que suposava amb els mercats de marxants.  "Aquests mercats tenien una llicència d'un dia al mes, sense estar lligats a demostrar el pagament dels impostos respectius", assegura la regidora de Promoció Econòmica al Tot Mataró, Dolors Guillén, que afegeix: "si tenen producte nou enmig del de segona mà, és competència directa amb els marxants, i això ens ho han reconegut les mateixes promotores".
"Les promotores van vincular aquests mercats a una acció social i per això vam fer intervenir a la regidoria de Benestar Social", relata Guillén. Tot i així, l'acció social d'aquests mercats no es va poder demostrar i "des del setembre ja no hi ha hagut cap mercat de segona mà", perquè des del consistori es van retirar les llicències.
Ara, però, a la jornada participativa del PAM celebrada recentment, les dues promotores d'aquests mercats han tornat a demanar la concessió de llicències i segueixen vinculant aquests mercats a una acció social. Guillén però, recorda que "hi haurà acció social quan entreguin íntegrament els diners recaptats a una ONG, associació o entitat sense ànim de lucre".