L'auge de compartir lectures

Els clubs de lectura que organitzen llibreries i biblioteques estan al límit de la seva capacitat

  • Marta Gómez // Fotos: cedides
  • Dijous, 10 Novembre 2016 11:07

Especials, 2014/2015, Club de lectura

Qui no té un llibre a la prestatgeria pendent de començar? A vegades cal una excusa per deixar-ho tot i posar-se a llegir. I, com a aquesta excusa o per necessitat de compartir, els clubs de lectura de la ciutat està al límit de la seva capacitat i han hagut de penjar el cartell de 'complet'.

Al reportatge d'aquesta setmana parlem de clubs de lectura que es potencien tant des de les Biblioteques de Mataró com des de les llibreries. Clubs que, l'únic que pretenen és posar en comú diferents lectures fomentant també l'expressió, l'opinió, la reflexió i l'anàlisi d'aquesta per cadascun dels seus lectors. Una activitat que, a més a més, fa un pas endavant. I és que es parla de la creació d'una funció social que han generat i per això ja es creen activitats paral·leles i complementàries als mateixos clubs.


Diuen que llegir ens fa créixer. I sigui veritat o no, la lectura amplia el coneixement, enriqueix el llenguatge i desenvolupa la imaginació. Llegir de fet, està a l'abast de tothom, tots els que no són analfabets, és clar. I de lectures se'n poden trobar de tot tipus, de tots els gèneres i a diferents espais. Un d'ells podria ser aquesta mateixa revista, un altre, les biblioteques, un últim les llibreries, només per citar alguns exemples.

Precisament les biblioteques i llibreries, una de les seves tasques i objectius és fomentar la lectura entre els seus usuaris. Per aquest motiu es reinventen constantment i busquen diferents activitats i opcions per atraure nous lectors i seguir conservant els que ja ho fan assíduament. Una d'aquestes activitats, en 'boom' en els darrers anys, són els clubs de lectura. A les Biblioteques de Mataró -tant la Biblioteca Pompeu Fabra com la Biblioteca Antoni Comas- en els últims tres anys s'ha triplicat l'oferta de clubs de lectura. A la llibreria Dòria Llibres, després de l'èxit de l'any passat, han augmentat també l'oferta. I, tant uns com els altres, han hagut de posar el cartell de "complet".

Necessitat de compartir
El funcionament d'un club de lectura és establir un seguit de lectures, donar un marge de temps als lectors perquè puguin fer-la i compartir impressions, anàlisis i valoracions d'aquesta entre els integrants del club.
"Els clubs de lectura són un pont entre les lectures i els mateixos lectors", explica la subdirectora de la Biblioteca Pompeu Fabra, Laura Villaret que, conjuntament amb la cap de la Xarxa de Biblioteques de Mataró, Sílvia Sebastian, asseguren que tot plegat pretén "promoure i difondre la lectura a través d'activitats com aquesta".
Villaret destaca: "Volem despertar el gust per la lectura, sobretot als infants però també als adults, fomentant que no sigui imposada, avorrida ni obligada". "És una activitat que permet interaccionar més i aprendre a expressar-se, també", diu Villaret.

A Dòria Llibres pensen en la mateixa línia, de fet, ells creuen que "la gent té la necessitat de compartir amb els altres, cada vegada més". "T'adones que cadascú té la seva versió del llibre encara que el llibre sigui el mateix", explica al Tot Mataró Núria Dòria, propietaria de Dòria Llibres. "La realitat de cada persona és diferent i el que transmet un mateix volum també", diu Villaret.

I totes dues vessants, biblioteques i llibreries, coincideixen en l fet que els clubs de lectura ja han fet un pas més cap a la creació d'una funció social.  "Els llibres passen a ser l'excusa perquè els lectors es trobin", explica Dòria. "El llibre és el pretext de la pròpia trobada, perquè no saps mai cap a on pot derivar el club de lectura de cada un dels llibres", puntualitza Villaret.

"Volem despertar el gust per la lectura fomentant que no sigui imposada, avorrida ni obligada”

Clubs temàtics

Els clubs de lectura són, doncs, una alternativa per seguir immersos en els llibres i que la rutina no ens els deixi a les prestatgeries. Tant és el seu èxit que  només les biblioteques en tres anys han passat a tenir 8 clubs d'adults i 6 d'infantils. A Dòria Llibres l'increment de l'últim any també ha estat exagerat i per aquest curs han ofert clubs de narrativa en femení, novel·la negra italiana, novel·la negra francesa, literatura francesa, un dedicat al Premi Nobel de Literatura Svetlana Aleksiévitx i un per a joves.

Els clubs de lectura siguin o no una bona opció per no oblidar-se dels llibres, el que demostren és que el mite que "cada vegada menys gent llegeix" no és veritat. Fins i tot, fruit d'aquest compartir lectures, tant biblioteques com llibreries ja es plantegen potenciar activitats relacionades amb els clubs. Activitats com ara presentacions de llibres, passejades literàries, trobades amb autors o activitats familiars, entre d'altres. I és que, en el fons, els clubs de lectura no deixen de ser i crear una petita comunitat de lectors.

Especials, 2014/2015, Club de lectura

El Club del Llibre
El Club del Llibre és la trobada anual que reuneix diferents escriptors, autors, lectors i, sobretot, assistents a clubs de lectura de tota la comarca del Maresme. És un acte promogut per la Biblioteca Pompeu Fabra de Mataró i que s'organitza conjuntament amb la Diputació de Barcelona.
Per a aquesta edició, organitzada aquest mateix dijous dia 10 de novembre al Teatre Monumental, l'autor convidat ha estat el periodista i escriptor català Rafel Nadal. Aquesta és només una de les activitats que s'organitzen entorn del 19è aniversari de la Biblioteca Pompeu Fabra. El Club del Llibre però, és una de les grans trobades anuals dels usuaris de les biblioteques de tota la comarca, fet que fa que, des de Mataró, es prengui un paper més destacat.

Especials, 2014/2015, Club de lectura

Clubs de lectura
Les Biblioteques de Mataró ofereixen al llarg de tot l'any diferents clubs de lectura. L'oferta d'aquests espais ha anat 'in crescendo', sobretot en els darrers anys quan, els clubs de lectura, sembla que se situen com a una opció per compartir la lectura amb més persones o, si més no, tenir una excusa per no deixar mai un llibre a mitges.
Adults:
Talking abaut...Conduït per Laura Patricio
Facciamo due chiacchiere... Conduït per Nicoletta Nanni
Català a bon ritme! Organitzat pel CNL Maresme
Véns a la tertúlia? Moderat per Toni Sala
• Infants:
Club del gomet vermell Activitat dirigida a infants de 6 i 7 anys
Club del gomet blau  Activitat dirigida a infants de 8 a 10 anys
Súper agents lectors  Activitat dirigida a infants de 9 a 12 anys
Setciències Activitat dirigida a infants de 8 a 12 anys
Llegim! A càrrec de Lola Casas i a partir de 13 anys