40 anys de vida andalusa a Mataró

La Casa de Andalucía celebra fins a finals de desembre els seus 40 anys d'història a la ciutat

  • Marta Gómez // Foto: Daniel Ferrer
  • Dijous, 03 Novembre 2016 11:06

Especials, 2014/2015, casa de andalucia
Quaranta anys d'una de les entitats més fermes en el món cultural i tradicional andalús a la ciutat de Mataró. Han començat els actes de celebració de la Casa de Andalucía de Mataró que pretenen culminar amb la Romeria Rociera del 2017.
En el reportatge d'aquesta setmana parlem amb el seu president, Paco Luque, i analitzem com han estat aquests quaranta anys que van començar per la forta enyorança d'aquells qui van aterrar a la ciutat de Mataró amb arrels andaluses. Una enyorança que van transformar en força i que avui volen seguir mantenint per ampliar la seva cultura personal. Coneguem quins són els actes de celebració de l'aniversari i obrim, una mica més, les portes d'aquesta entitat.


Com en qualsevol celebració d'entitat, el primer que s'elabora és un calendari d'activitats pensant, sobretot, en el teixit social que genera i uneix la mateixa. És el primer que també ha fet la "Casa de Andalucía", que amb motiu dels seus quaranta anys d'història, pretén celebrar-ho "de la millor manera possible".
El president de l'entitat, Paco Luque, assegura al Tot Mataró que el fet d'arribar a aquesta celebració és "motiu d'orgull i satisfacció", ja que creu que "és l'edat de la meitat de la vida d'una persona" i valora molt positivament que ho hagi pogut fer una entitat. Entitat que, per cert reuneix, cada setmana, més de 80 persones que assagen i actuen amb balls andalusos o dansa.

Evolució 'in crescendo'
Des del 1976, any que es va fundar la Casa, han passat "moltes coses". "Moltes entitats no hi han ni arribat, s'han quedat pel camí. Nosaltres no pensem defallir i seguirem endavant amb tot el que calgui", explica Luque que admet però, que durant aquests anys "l'esperit s'ha mantingut, tot i que el context ha canviat". I és que amb quaranta anys també hi ha passat molta gent i s'han organitzat moltes activitats.

D'enyorança a integració

"Vam arribar a Mataró amb molta enyorança dels llocs d'on procedíem. Segurament aquesta forta enyorança va ser el que vam transformar en força per tirar endavant. La materialització d'això va ser crear la Casa de Andalucía de Mataró", explica Luque amb sinceritat i recordant el passat. "Avui en dia ens sentim ciutadans plenament integrats a la ciutat de Mataró i, a més a més, contents i orgullosos d'haver ampliat la nostra pròpia cultura", afegeix.

La integració a la ciutat d'aquelles primeres persones que van crear la Casa com a refugi per no perdre el seu passat s'ha transformat en una combinació d'arrels fermes amb la terra on van néixer i créixer i les novelles del municipi que els va acollir: Mataró. "Mai hem pensat que traíem a les nostres arrels o que les volíem oblidar, tot el contrari", manifesta Luque que afegeix: "No oblidem les nostres arrels, i les tenim sempre presents, però tirem endavant perquè no podem oblidar que els nostres fills i néts ja són nascuts aquí".

Avui en dia ens sentim ciutadans integrats a Mataró i orgullosos d'haver ampliat la nostra pròpia cultura”

Pocs recursos

Una de les grans demandes de la Casa de Andalucía és a causa dels pocs recursos que obtenen anualment. Les subvencions per part de l'Ajuntament han disminuït i amb les aportacions dels socis no n'hi ha prou. "És una desgràcia molt gran no poder comptar amb recursos per celebrar com cal aquest aniversari. Està clar que, per la nostra part, farem tot el que estigui a les nostres mans. Tampoc podem demanar més quan el context econòmic és el que és", explica Luque que es lamenta per la situació que també passa l'entitat. Tot i això el president destaca que "la manca de recursos no influeix en el sentit de l'entitat ni en perdre el camí ni els objectius".

I és que la Casa de Andalucía  pretén seguir vetllant dins del món de la cultura per transmetre les arrels, costums i tradicions andaluses a tothom qui ho vulgui. "Això es mantindrà així  encara que jo plegui, que algun dia passarà. El meu relleu però, seguirà portant la Casa de Andalucía a on ha d'anar, amb nous reptes i victòries", conclou el president Paco Luque. Reptes i victòries que, de moment, i els que ja s'han assolit, s'explicaran en un llibre que repassarà els quaranta anys de l'entitat. Un volum que es presentarà el mes de desembre.

Especials, 2014/2015, casa de andalucia
Romeria d'aniversari
La Romeria Rociera és una de les cireretes del pastís anual, també, per a la Casa de Andalucía. Com la mateixa entitat, la Romeria d'aquest any també va celebrar els 40 anys de recorregut i de celebració, homenatge i record de l'ambient andalús a la ciutat en la totalitat de la seva essència. Exhibicions contínues de ball, sevillanes sense parar i vestits tradicionals. Tot plegat sumat al fino i al rebujito i a les racions i tapes que s'ofereixen en les diferents casetes.
La Casa de Andalucía va voler fer especial aquesta darrera edició de la Romeria però ara es plantegen la següent com a especial. I així, esperen poder fer festa grossa en la vinent edició que, tot i que serà la Romeria número 41, podria posar punt final als actes de celebració dels 40 anys de la Casa de Andalucía.

Especials, 2014/2015, casa de andalucia
ACTES DE CELEBRACIÓ
•Novembre:

Dia 13:
Conferència al Saló de Sessions de l'Ajuntament a càrrec d'Isidoro Moreno Navarro, degà del Dept. d'Antropologia de la Universitat de Sevilla.
Dia 19:
Festival d'entitats al Teatre Monumental amb els quadres de ball de la Casa de Andalucía i la participació d'entitats andaluses de la ciutat.
•Desembre:
Dia 4: Dia Històric d'Andalusia
Ofrena floral a Blas Infante, ball andalús, presentació del llibre dels 40 anys de l'entitat, entrega dels premis del XXI concurs de poesia Memorial Fco. Torrente, conferència de clausura a càrrec del professor d'història de la Universitat de Sevilla, Ángel del Rio Sánchez i dinar de germanor.
Dia 17:
Festivitat de Nadal al Teatre Miquel Biada.