La força i potència de l'escalada

Analitzem el sector de l'escalada a Mataró i al conjunt de Catalunya ara que està en auge

  • Marta Gómez // Fotos: Daniel Ferrer
  • Dijous, 20 Octubre 2016 12:04

Especials, 2014/2015, ESCALADA

L'escalada sembla que està de moda. Cada vegada més trobem més sales per practicar-la arreu del país, tot i que Catalunya està considerada una de les millors zones del món per a poder fer-hi escalada en roca.
El recent anunci per part del Comitè Olímpic Internacional d'incloure aquest esport en els pròxims Jocs Olímpics, Tòquio 2020, fa augurar que els propers quatre anys siguin d'expansió màxima i interès mediàtic cap a l'escalada.
En el reportatge d'aquesta setmana analitzem el sector amb el seleccionador espanyol d'escalada i els promotors de la sala mataronina Búlder Planet. I, descobrim també, la voluntat de la ciutat per situar-se com a epicentre català d'aquest esport amb l'estudi de la creació del Centre d'Alt Rendiment d'Escalada a la ciutat.


Des de fa pocs anys sembla que l'escalada està en auge. Què ha fet potenciar-la? Per què diuen que Catalunya és un dels millors llocs del món on practicar-la? "L'escalada és un dels esports tendència" assegura el seleccionador espanyol, Toni Roy que continua: "Tots els escaladors del món quan acaben la temporada vénen a Catalunya, és el paradís mundial de l'escalada, el millor lloc del món per practicar escalada en roca".

En part, que això sigui així, ha fet retardar la instal·lació i desenvolupament de sales al país. Sales que serveixen per entrenar, sobretot, i per practicar escalada en interior, molt diferent que fer-ho directament en espais naturals. Ara, però, les sales en els centres de les ciutats comencen a estar en auge per la necessitat de seguir entrenant en el dia a dia, més enllà de recórrer a les roques del país. Però, per què atrau tant? "És un esport entretingut, fàcil i tothom el pot practicar", respon el seleccionador, que creu que "cadascú es crea el seu propi repte i t'ho pots passar molt bé, tant si tens un nivell alt, com si ets un principiant".

Ciutat històricament escaladora
La ciutat de Mataró és una de les ciutats en què "històricament s'hi ha escalat bastant", assegura Roy. El seleccionador recorda alguns rocòdroms i "búlders" que ha tingut o té la ciutat: el Sidral, el Parc Central, alguna entitat,... "Fins fa poc la majoria d'escaladors marxàvem fins a Vilassar a entrenar, ens mancava un espai adequat".

Especials, 2014/2015, ESCALADA

Ara, aquest espai s'ha trobat de la mà dels creadors de Búlder Planet que van inaugurar fa poc més d'un any. "La primera motivació per tirar-ho endavant era la passió per l'escalada i convertir una de les nostres principals aficions en una professió", explica al Tot Mataró el promotor de Búlder Planet i impulsor del Club d'Escalada Mataró, Jose Ramon Martínez. Ell mateix va fundar aquesta sala conjuntament amb el campió d'Espanya búlder i equipador internacional, Marcos Jubes.

L'objectiu de tots dos va ser obrir-se a tot el públic: "Vam intentar no deixar-nos a ningú i per això oferim extraescolars i escola infantil per a nens d'entre 5 i 14 anys per assegurar-nos el planter del futur i crear un equip competitiu. També volem atraure gent que vulgui descobrir un nou esport i, evidentment, als escaladors de tota la vida que puguin venir a entrenar", explica Martínez. "Les sales com Búlder Planet han facilitat que es doni a conèixer més l'escalada, sobretot al públic principiant", assegura Roy.

Sens dubte l'escalada en roca és molt diferent de l'escalada que es pugui practicar en una sala coberta o un rocòdrom. "Hi ha diferents tipus d'escalada. Per exemple, l'escalada en roca normalment requereix d'uns 20 o 30 metres de paret a pujar amb corda. El búlder són uns 3 o 4 metres sense corda on es busca la màxima expressió del moviment. I després hi ha les vies llargues". Pel que fa a la competició, es valora la velocitat, la dificultat i el búlder. Martínez creu que, amb l'impuls que està tenint aquest esport al país, s'acabaran creant dos tipus d'escaladors, com creu que ja ha passat en altres països: "En un futur hi haurà els escaladors en roca que mantindran la tradició, però també hi haurà els escaladors de competició en rocòdrom. Conviuran els dos models, perquè en el fons són diferents".

Més  repercussió

Tot i que, com dèiem, a Catalunya hi ha un alt nivell competitiu, la repercussió d'aquest esport sempre ha estat, com a mínim fins al moment, escassa. "En aquest país, si no ets futbolista, la repercussió és mínima", lamenta Toni Roy. Ell mateix, en la mateixa línia que José Ramon Martínez, recorda que a Mataró s'hi entrenen grans esportistes com Ramon Julian o Patxi Usobiaga, tots dos ex campions mundials d'escalada.

Tant Roy com Martínez associen la manca d'interès institucional a l'escassetat de recursos i a la poca repercussió mediàtica de l'esport. "Ens falta ser més atractius televisivament parlant, el format competitiu ha de ser més reactiu, i ho hem de seguir treballant", assegura Martínez que  augura que els temps estan canviant i que amb l'entrada de l'esport a les Olimpíades aquesta situació pot revertir-se. En aquest sentit, Búlder Planet també milloraria amb  un rocòdrom cobert i una sala independent per a professionals.

Especials, 2014/2015, ESCALADA

Mataró, epicentre català

Una de les voluntats del conjunt d'escaladors de la ciutat és que Mataró se situï com a capdavantera. La seva tradició, implicació i nombre d'escaladors que està formant, la situa com a una de les candidates a acollir el Centre d'Alt Rendiment. "Creiem i volem que Mataró sigui la seu d'aquest Centre d'Alt Rendiment d'Escalada, epicentre de Catalunya", diu Martínez. Segons la mateixa font, la proposta està sobre la taula i s'ha de valorar amb institucions i marques que es podrien implicar en la seva creació.

Especials, 2014/2015, ESCALADA
Cap a les Olimpíades
L'escalada serà esport olímpic en els pròxims Jocs Olímpics, els de Tòquio 2020. Així ho va anunciar el Comitè Olímpic Internacional (COI) a principis del mes d'agost d'aquest any. El COI va decidir sumar cinc esports més als 28 que ja competeixen habitualment en aquesta gran cita esportiva. Així doncs, com l'escalada, també hi competiran el beisbol, el softball, el surf, el karate i l'skateboard.

Pels del món de l'escalada, creuen que aquest pas endavant pot significar un augment de centres i sales on practicar-la i "és una forma d'arribar a la gran massa de la societat", assegura Roy. De fet, per a ell, com a seleccionador espanyol, és tot un repte: "Per a mi principalment és un repte molt important, per a l'esport és facilitar que hi arribin més recursos, tant per a tècnics com per a esportistes".

I és que com en molts altres sectors, els recursos són limitats, si no tens una àmplia visibilitat. Com els altres quatre esports que també s'han inclòs com a olímpics en els pròxims jocs, l'escalada pretén créixer molt més en aquests quatre anys. "Créixer és bo per a tothom: els centres, les sales, les marques i els esportistes", diu Roy.