Projectes fallits: Mataró ha perdut?

La Fira Ferroviària i el Como Como Festival són les noves apostes per a la ciutat

  • Marta Gómez // Fotos: arxiu
  • Dijous, 29 Setembre 2016 10:42

Especials, 2014/2015, projectes fallits
Moltes són les iniciatives i esdeveniments que, per un motiu o altre, ha tirat endavant i ha organitzat la ciutat de Mataró. Alguns amb més afluència, altres amb menys. Tots però, amb cita al calendari local.

Aquest mes de setembre el calendari assenyalava que havien de sobrevolar avions al cel de Mataró amb motiu de la Festa al Cel, però no va ser així. A l'agost hauria estat moment d'acudir al Festival Shakespeare, al juliol al Cruïlla de Cultures... però tampoc.

En el reportatge d'aquesta setmana volem analitzar quins han estat els grans projectes i esdeveniments de la ciutat que, per un motiu o altre, Mataró ha deixat escapar. Ho fem parlant amb la regidora de Promoció Econòmica, Dolors Guillén, qui també ens avança noves apostes pel pròxim curs.


Última setmana de setembre. Un mes que marcava el calendari, des de feia dos anys consecutius, un dels actes més multitudinaris que acollia Mataró: la Festa al Cel. Després de la seva cancel·lació a principis d'estiu, fem marxa enrere en els esdeveniments que Mataró ha tingut i ha perdut: els projectes fallits de la ciutat.

L'enumeració segurament seria molt més llarga però en tan sols un moment es poden detectar fàcilment algunes de les principals iniciatives que ha tirat endavant la ciutat, com ara el Festival Shakespeare, el Cruïlla de Cultures, la tradicional Fira Comercial, la més recent nit del Mataró Opportunity Weekend, Can Xalant, l'Aula de Gravat o la Mostra de Cinema.
En declaracions al Tot Mataró, la regidora de Promoció Econòmica Dolors Guillén assegura que "a vegades apostem per esdeveniments perquè tenim la capacitat d'afrontar-los però no sempre acaben funcionant". És per això que la regidora insisteix a buscar alternatives perquè "hem d'anar buscant tot allò que s'adapti a l'ADN mataroní i potenciar-ho". "Hem de seguir obrint altres portes", assegura Guillén.

Especials, 2014/2015, projectes fallits, festa al cel
La Festa al Cel
Repescant l'oportunitat que oferia Barcelona deixant d'organitzar la Festa al Cel que feia tants anys que liderava, Mataró va agafar les regnes el 2014 amb la voluntat de seguir posant la ciutat en el mapa dels grans esdeveniments. La primera edició, passada per aigua, no va voler ser valorada, la segona d'èxit, la tercera ja no s'ha celebrat. El motiu: la manca de finançament.
2014-2015

Especials, 2014/2015, projectes fallits
Festival Shakespeare
El Festival de referència, dedicat a muntatges i propostes teatrals de l'autor anglès, havia nascut a Santa Susanna. Sis anys després Mataró es va posar al capdavant amb la voluntat de créixer i potenciar el festival, que programava muntatges fins i tot internacionals. L'edició de l'any 2011 però, ja no es va celebrar. El Festival va marxar a Barcelona i va acabar desapareixent.
2008-2010

Especials, 2014/2015, projectes fallits
Mataró Opportunity Weekend
Una iniciativa dels comerciants de la ciutat per incentivar les compres a la primavera i la tardor. Promocions, descomptes i ofertes especials pels que s'acostaven a la nit més comercial: la Shopping Night. Van allargar horaris, van afegir activitats. Però el que era una aposta pel comerç local finalment només va durar un parell d'anys. Ara se segueixen buscant alternatives.
2012-2014

Especials, 2014/2015, projectes fallits
Can Xalant
Era el Centre de Creació i Pensament Contemporani de Mataró i s'hi havia destinat tot el que era recerca i innovació en el món de les arts visuals. Hi passaven grans artistes del panorama català. En plena efervescència cultural i artística arriben les retallades i Can Xalant perilla. Un llarg estira i arronsa acaba amb el centre que ja no inicia el curs de l'any 2013.
2005-2012

Especials, 2014/2015, projectes fallits 2
Cruïlla de Cultures
Neix amb l'organització de la Casa de la Música Popular de la ciutat. Havien passat per la ciutat grans artistes com Jimmy Cliff o Manu Chao. La magnitud d'aquest últim, amb més de 10.000 persones de públic, va encendre la polèmica pels espais que acollia el festival. Polèmica que va acabar amb el trasllat del Cruïlla de Cultures a Barcelona, el que ara és el Cruïlla Barcelona.
2005-2009

Especials, 2014/2015, projectes fallits 2
Fira Comercial
Avui en dia la segona Pasqua s'associa únicament a les atraccions, les parades de menjar i els "hippies", però la Fira de Mataró va guanyar pes de la mà del seu vessant comercial, que es va mantenir durant mig segle. Era una fira multisectorial important que es va deixar de fer per l'auge dels certàmens especialitzats i els canvis d'hàbits de consum dels ciutadans.
1920-1999

Especials, 2014/2015, projectes fallits 2
Aula de gravat
El gravat artístic va ser important amb l'Aula de Mataró que va tirar endavant, primer l'artista local Raul Capitani, i que després, durant una dècada, van prosseguir uns experts tècnics com Pilar Lloret i Jordi Rosés. Ells mantenen una residència de referència a Arenys però la manca de pressupost i aposta han fet que els millors gravadors del món passin de llarg de Mataró.
1986-2009

Especials, 2014/2015, projectes fallits 2
Mostra de Cinema
Trenta-dues edicions de la Mostra de Cinema a la ciutat. Era una manera d'homenatjar el passat cinematogràfic de Mataró i la creació per part de nous realitzacions de curts i llargmetratges. El segell mataroní sens dubte se situava en aquesta Mostra que any rere any no fallava al calendari local. Una iniciativa més que, d'un moment a l'altre es va esvair de tots els plans.
1979-2011

Especials, 2014/2015, projectes fallits 2
Les noves apostes
"Hem de pensar: ho volem?", es qüestiona Guillén que continua: "Vam perdre el Festival Shakespeare però hem sabut estar a l'altura, potenciant el Festival d'Orgue i el de Jazz". La regidora assegura que l'equip de promoció de ciutat és molt ambiciós i "té ganes de buscar noves apostes". En aquest sentit, i vinculat amb potenciar el que anomenen "ADN mataroní" es pretén apostar per fires que ja funcionen o esdeveniments que la ciutat ja ha acollit i donar-los un nou format i més valor.

La Fira Ferroviària

A finals d'aquest mes d'octubre la ciutat tornarà a acollir la Fira Ferroviària. Aquesta és una de les grans apostes de la ciutat que, per a la pròxima edició, la del 2017, pretén ser "un projecte molt potent". "Ja fa molts mesos que hi treballem, i encara tenim tot un any al davant, però volem que la Fira Ferroviària sigui un punt d'atracció important per a la ciutat amb activitats educatives, per a col·leccionistes, activitats de patrimoni, per a conèixer la història local, el món del ferrocarril i aprofitar també les rutes que tenim que parlen de Miquel Biada", detalla la regidora al Tot Mataró.

La intenció amb la nova Fira Ferroviària és "que passin moltes coses en diferents punts de la ciutat". "Aquest és un dels exemples més clars: és mataroní, molt mataroní, i no li traiem el suc que podríem, per això ho volem revertir", diu Guillén.

Especials, 2014/2015, projectes fallits 3

El Como Como Festival

Una altra de les grans apostes és potenciar esdeveniments que ha acollit la ciutat recentment i que els pot aprofitar. "Volem aprofitar el que passa a la ciutat, que està de moda i en auge, i tenim l'oportunitat de potenciar-ho i fer-ho nostre", explica la regidora.

Un d'aquests esdeveniments és el Como Como Festival que va acollir el Tecnocampus el mes de maig passat. "Estem explorant les vies de diàleg i entesa i en converses per agafar la coorganització del festival", assegura Guillén que continua: "Volem adaptar-lo a la ciutat i incloure-hi la marca Collits a Casa, Quilòmetre Zero, els mercats de Mataró i els nostres pagesos".

I és que amb l'objectiu de vincular la dieta sana, la vida saludable i nutricional, amb els productes de proximitat de la ciutat, el Como Como Festival 2017 també podria arribar a tenir aquest ADN mataroní que sembla que la ciutat vol potenciar.