L'hora de l'electrònica

Aquesta tardor neix el nou cicle de música electrònica, experimental i d'art visual: Artclic!

  • Marta Gómez // Fotos: Daniel Ferrer
  • Dijous, 15 Setembre 2016 00:00

Especials, 2014/2015, articlic

La música electrònica i experimental potser no forma part del nostre dia a dia, o potser sí. De fet, per potenciar-la i també donar-la a conèixer en totes les seves expressions s'ha tirat endavant a Mataró un cicle musical anomenat Artclic!. Aquesta proposta, que comença aquesta setmana i que s'allargarà durant tota la tardor, pretén ser una cita anual en el calendari amb la voluntat de donar a conèixer aquest estil musical i apropar-lo a tota la ciutadania.

Diferents entitats i empreses de la ciutat s'han sumat a l'organització del cicle musical per programar, en aquesta primera edició, 18 artistes i diferents activitats entorn de la música electrònica i experimental. En el reportatge d'aquesta setmana volem conèixer les inquietuds per organitzar aquest cicle que, abans de començar, ja es preveu un èxit.


Amb la voluntat d'apropar a més gent la música electrònica neix l'Artclic!, el cicle de música electrònica, experimental i art visual que s'ha organitzat per a aquesta tardor. De fet, el tret de sortida serà aquest cap de setmana amb una proposta mataronina. Artclic! arrenca amb la intenció d'apropar aquest estil de música al públic maresmenc i fer, així, que sigui un punt de trobada entre els diferents creadors, siguin músics, artistes audiovisuals o plàstics, entre altres.

Durant la presentació a la premsa d'aquest nou cicle musical els organitzadors van voler remarcar tres objectius molt concrets que ja, només en la primera edició, posen sobre la taula. Així doncs, i en paraules del seu director, Raúl Sala, Artclic! vol "portar gent desconeguda o que està començant en aquest estil de música" perquè -seguia Sala- "ens agrada molt buscar i trobar nous artistes i tenim la fita de poder ser una plataforma per a nous talents". El cicle  també pretén "crear sinergies entre els artistes" per "comprovar com està la moguda de la música electrònica a Mataró i el Maresme" i, evidentment, "apropar aquest estil a la ciutadania".
Aquest últim objectiu és, però i potser, un dels més importants per als organitzadors d'Artclic! que asseguren "pot ser el més complicat" pel fet que "apropar la música en general i la cultura ja és complex de per si", explicava Sala.

"Volem comprovar com està la moguda de la música electrònica i experimental
a Mataró i el Maresme”

6 escenaris, 18 artistes

La primera edició d'aquest cicle de música electrònica s'ha elaborat pensant en sis espais diferents de la ciutat on portar a terme les activitats musicals. Així doncs, els Jardins de l'Escorxador, l'Arc Cafè Cultural, la Sala Clap, Can Fugarolas, l'Espai F del Foment Mataroní i la sala d'exposicions de Can Palauet seran els escenaris d'aquesta experiència electrònica a la ciutat. La vocació de diversificar els espais, adaptant-se també als artistes, ha motivat  l'organització a trobar aquests diferents escenaris.

Uns espais que, precisament, faran lluir als protagonistes de la primera edició de l'Artclic!. I és que en són 18 els artistes que hi participen enguany, 10 dels quals són mataronins. Així doncs en destaca Museless, que també està programada al Primavera Club de Barcelona el pròxim mes d'octubre i que Artclic! la porta a la ciutat justament una setmana abans per poder escoltar el seu primer EP conceptual.

El programa del cicle musical també destaca Éter amb el seu folk electrònic i que, Alejandro Rivera, qui encapçala aquest projecte, presenta a la ciutat i en directe el seu últim treball "Abre el Pulmón". I entre alguns mataronins com Talcö, Cobb, Noir Noir, Dirty and Harry o Marc Nürel hi trobem Voltereta, Karam o Heulen.

L'aposta mataronina també és clara en la línia de la descoberta de nous talents musicals en aquest àmbit de l'electrònica. "Hem intentat que el cicle sigui una mostra de la diversitat de la música electrònica", deia Sala que elogiava la gran tasca que s'ha fet, també, per aconseguir fer venir artistes que posteriorment estaran programats en grans festivals. "Amb alguns d'ells hi vam contactar quan encara no sabíem ni quin nom tindria el nostre cicle", comentava a tall d'anècdota Sala.

Workshops i activitats

Per aquesta primera edició del cicle musical ja s'han organitzat diferents activitats entorn de l'electrònica i la creació d'aquest estil. Per començar s'ha posat data a dos 'workshops' que pretenen, per una banda, introduir als més petits en el món de la música electrònica a través de l'experimentació amb alguns instruments i efectes i, per l'altra, ensenyar als adults el 'software' MAX/MSP amb el qual podran aprendre totes les seves possibilitats. Tots dos workshops seran impartits pel mataroní Joan Cot, precisament llicenciat en composició musical a Anglaterra.

A més a més d'aquestes sessions més participatives també s'ha previst una exposició d'il·lustracions sobre la música Islandesa de principis de segle a càrrec de Tartadeluna. Aquesta proposta, permetrà escoltar cada una de les il·lustracions amb la seva pròpia música, i és podrà trobar a Can Palauet a partir del dia 7 d'octubre.
Una mostra de videoclips elaborats per una productora mataronina anomenada Deliris, també formarà part de tot el que envolta aquest cicle musical, així com les vídeo creacions de Cobb. L'artista mataroní intentarà explorar diferents tècniques com ara el vídeo maping o la projecció i la reproducció de vídeos en televisions antigues.

Molts col·laboradors
Amb l'objectiu d'apropar aquesta música electrònica i experimental a la ciutadania - i la voluntat de fer-ne un cicle anual- qui s'ha sumat en l'organització i col·laboració d'aquesta primera edició de l'Artclic! han estat diferents entitats i organitzacions de la ciutat. Així doncs, la Casa de la Música, els segells discogràfics III Arms Records i Aiguamoll Records, el programa musical de Mataró Ràdio El Radiocassete, Can Fugarolas o el mateix Ajuntament de Mataró a través de la seva expressió més artística: Mataró | Art |Contemporani, també formen part d'Artclic!

Especials, 2014/2015, articlic

Artistes locals i de renom
Tobscure (Dj). Mataró. Dj.
17 setembre. 12.00h Jardins de l'Escorxador.
Voltereta. Barcelona. Live Indietrònica.
30 setembre. 20.30h Arc Cafè Cultural.
Dj Hoschi. Mataró. Dj.
1 octubre. 12.00h Jardins de l'Escorxador.
Marc Nürel. Mataró. Live Indietrònica
7 octubre. 20.30h Arc Cafè Cultural.
Tatsumi&Masako. Mataró. Live Indietrònica
14 octubre. 20.30h Arc Cafè Cultural.
Éter. Montornès del Vallès. Live Folk Electrònic.
14 octubre. 20.30h Arc Cafè Cultural.
Dani Blue (Dj). Barcelona. Dj.
22 octubre. 12.00h Jardins de l'Escorxador.
Jor Irie (Dj). Vilanova. Dj.
28 octubre. 20.30h Arc Cafè Cultural.
Museless. Sabadell. Live Indietrònica.
28 octubre. 20.30h Arc Cafè Cultural.
Dirty&Harry. Mataró. Live Dubstep, house.
11 novembre. 20.30h Arc Cafè Cultural.
Cobb. Mataró. Live Techno experimental.
11 novembre. 20.30h Arc Cafè Cultural.
Dj Swet. Mataró. Dj.  
26 novembre. 20.30h Espai F.
Heulen. Barcelona. Live Experimental.
3 desembre. 22.00h Sala Clap.
Noir Noir. Mataró. Live Experimental.
3 desembre. 22.00h Sala Clap.
Titan Arch. Barcelona. Live Experimental.
3 desembre. 22.00h Sala Clap.
Karam. Vallès. Live Indietrònica
17 desembre. Tot el dia. Can Fugarolas.
Talcö. Mataró. Live Indietrònica.
17 desembre. Tot el dia. Can Fugarolas.
Iklo. Mataró. Live Jazz electrònic.
17 desembre. Tot el dia. Can Fugarolas.