Reflexionar sobre la música local

Mataró celebra dissabte el Dia de la Música amb la intenció de potenciar els grups locals

  • Marta Gómez // Fotos: Anna Aluart
  • Divendres, 17 Juny 2016 00:00

Suspesos tots els actes del Dia de la Música

L'alt risc de pluja obliga a suspendre tots els actes previstos per aquest dissabte, dia 18. Tant les actuacions per part de les escoles de música de la ciutat, com el concert de final de curs de l'EMMM i les actuacions de cinc grups de música locals, no s'efectuaran. Al tancament de la revista en format paper aquesta decisió no s'havia pres.

 

Cultura 2014/2015, Dia de la música 1
En quin estat de salut es troba la música de la ciutat? Coincidint amb la celebració del Dia Mundial de la Música hem volgut prendre la temperatura al sector en una ciutat tan musical com la de Mataró.Des de la Casa de la Música de Mataró i l'Escola Municipal de Música de Mataró potencien l'esperit, la formació i la difusió musical de la ciutat durant tot l'any. Una tasca que reivindiquen que necessita més facilitats normatives i més implicació per part dels consumidors de música a l'hora d'apostar per veure i escoltar concerts de grups que, encara, no coneixen.
El reportatge d'aquesta setmana reflexiona sobre l'estat de salut de la música local, en la setmana en què es mobilitza pel Dia de la Música.


En àmbit internacional el Dia de la Música es commemora cada 21 de juny. Les diferents localitats ho celebren el cap de setmana més proper. En aquesta ocasió, aquest dissabte, dia 18. L'Ajuntament de Mataró conjuntament amb la Casa de la Música de Mataró i l'Escola Municipal de Música de Mataró (EMMM) han preparat una jornada per "aglutinar bona part dels agents musicals de la ciutat", explica Joan López, professor i coordinador d'activitats de l'EMMM.

Des de la Casa de la Música han fet recentment un replantejament de les activitats i tasques per encaminar a ajudar als músics i bandes de la ciutat. En aquest sentit "el dia de la música serà un aparador més gran i més visible per a tots ells", assegura Marta Vilarrasa, responsable de les activitats de la Casa de la Música de Mataró.

Mataró és la llavor de molts grups musicals. Pràcticament tots els bucs d'assaig que s'ofereixen a la ciutat, que no són pocs, estan plens, germen i reflex del cultiu de música amb segell mataroní que es genera. La visualització d'aquests treballs i la difusió d'aquests grups, però, no sempre és senzilla.

"Hi ha d'haver més opcions i més facilitats perquè la música sigui present
durant tot l'any”

Música al carrer

"Jo sóc músic de carrer", diu la cançó dels Txarango. Doncs la reflexió que des de la Casa de la Música i l'EMMM posen sobre la taula, també va en aquesta línia. I és que Mataró té espais per consumir música però tots són molt concrets, tancats i referents. Fora d'aquests no se'n pot trobar massa. "Hi ha espais molt concrets on es programa regularment música, a la resta està una mica oblidat", diu Vilarrasa que valora molt positivament el clima de la ciutat de Mataró que "permetria tenir música a cada cantonada i cada dia, com passa en altres ciutats d'altres països".  

"Tot el que sigui fer música al carrer creiem que és molt important i positiu per a la ciutat", assegura López. Precisament el carrer, López creu que "és un espai de difusió i promoció" de la mateixa música, com es farà concretament aquest dissabte: "És un dia on es poden veure diferents formacions de diferents persones que estan implicades en moviments musicals diferents de la ciutat", diu López.

De fet la llei d'espais públics tampoc és gens flexible en aquest punt: "la normativa és molt acotada i restrictiva pel que fa als espais públics. Segurament en aquests moments un músic que es posés a tocar al carrer el farien fora", diu Vilarrasa. I parlant de lleis, la d'activitats dins dels bars-restaurants tampoc ajuda a promoure aquesta cultura musical. Vilarrasa proposa: "S'hauria de trobar la manera perquè no només per Les Santes o els espais privats s'hi programi música regularment, hi ha d'haver més opcions i més facilitats perquè la música sigui present durant tot l'any".

Cultura 2014/2015, Dia de la música 2Bon moment musical?

"Rotundament sí", diu López. "Comparat amb fa uns anys, és un bon moment per a la ciutat: tenim l'EMMM consolidada, la Casa de la Música fent molt bona feina,... només ens falta creure'ns-ho més". López afegeix: "és un molt bon moment perquè fins i tot en aquest curs l'Ajuntament ha apostat perquè l'activitat de l'EMMM entri dins el currículum escolar: molts més nens i nenes s'involucren molt més amb la música". "Les Santes també demostren que hi ha molt bon nivell musical a la ciutat. Totes les comparses tenen músics en directe i només això ja és molt important. No passa a tot arreu! Som la capital de la rumba catalana, no ens n'hem d'oblidar, només ens ho hem de creure", reflexiona el professor de l'EMMM.

"En aquests moments hi ha moltes propostes noves que amb pocs recursos segueixen endavant. De fet, com menys recursos més creativitat musical apareix", diu Vilarrasa que creu que la celebració del Dia de la Música ha de servir per donar visibilitat a tots aquests treballs que normalment no en tenen tanta però que "valen molt la pena".

Responsabilitat de tots

"No tenim cultura musical, no estem acostumats a tenir música en directe i consumir-la habitualment", lamenta Vilarrasa, a qui li agradaria que "tot fos més normal" i hi hagués "música en directe per tot arreu". "És responsabilitat de tots consumir música", afegeix López que reclama: "Ja que no som culturalment tan inquiets com en d'altres països hem de ser prou bons per potenciar el que tenim".
La celebració del Dia de la Música precisament pretén ser un aparador de tot el moviment musical que es genera a la ciutat i que, moltes vegades, resta desconegut i ocult.

Cultura 2014/2015, Dia de la música 3
La música com a experiència
"Si t'agrada la música, no et pots quedar amb escoltar-la per la ràdio o Internet, s'ha de veure en directe", assegura Marta Vilarrasa, responsable d'activitats de la Casa de la Música de Mataró. Vilarrasa creu que "és una experiència" deixant de banda "si t'agradarà més o menys el que escoltes".
De fet, des de l'Escola Municipal de Música de Mataró (EMMM), també es potencia la música experiencial, sobretot amb el projecte que tenen amb els infants de pocs mesos de vida. Descobrir la música per a ells sí que és tota una experiència.

HORARIS DE DISSABTE
• Matí: Escoles de música
Escenari Plaça Ajuntament:
    10.30h El Carreró
    11.00h KBMúsics
    11.30h Nou Espai Imma Planas
    12.00h Música Masafrets
    12.30h Liceu Mataró
    13.00h EMMM
• Tarda: Grups de la ciutat
Escenari Davant Ajuntament:
    18.00h Batsküll
    19.15h Stepmother
Escenari Plaça Ajuntament:
    17.30h EMMM
    19.30h Gospelsons
    20.00h Morro's Band
    21.00h Allau
    22.00h Fulcanelli