En Santi; inclusió i icona

La presentació del nan d'en Santi s'emmarca en el 50è aniversari de la Fundació El Maresme

  • Marta Gómez // Fotos: Daniel Ferrer
  • Dijous, 26 Maig 2016 10:40

Especials 2014/2015, SANTI 1

En Santi de la Fundació El Maresme ha esdevingut un gran símbol per la lluita per la integració i normalització de la discapacitat. A la comarca del Maresme i a la ciutat de Mataró ja no es parla de discapacitats sense mencionar a en Santi o la mateixa Fundació i això ha estat possible, en part també, gràcies a la creació del Projecte Santi i la voluntat de desenes de treballadors de l'entitat que van creure-hi des d'un inici. Al reportatge d'aquesta setmana volem analitzar què significa en Santi per a la ciutat i per a les persones amb discapacitat intel·lectual, aprofitant la presentació del seu nan i la celebració del cinquantè aniversari de la Fundació El Maresme.


Coincidint amb la festa de celebració dels 35 anys del Tot Mataró, la Fundació El Maresme va presentar aquest dissabte passat, dia 21, el nan d'en Santi i la coreografia de la flashmob de les Dissantes d'aquest 2016. La presentació del capgròs "va anar molt i molt bé", assegura satisfet el coordinador del Projecte Santi, Javi Ávila, al Tot Mataró. Ell mateix afegeix: "per a nosaltres en Santi és un símbol d'inclusió, de participació de les persones amb discapacitat dins de l'activitat activa de la ciutat de Mataró".

I és que en Santi s'ha convertit en tot un símbol i icona. La discapacitat s'està normalitzant, gràcies al treball intens que des de fa pocs anys ha centralitzat la Fundació en aquesta figura. És així també, com la Fundació El Maresme, que està celebrant els seus 50 anys aquest 2016, aconsegueix més visibilitat i difusió.  Només l'any 2015 des de l'entitat es van atendre 2.502 persones, 1.600 de les quals van accedir a la Fundació a través del servei de diagnòstic i atenció precoç. Són xifres que es multipliquen cada any i que fan que la Fundació creixi i es consolidi en la lluita per la normalització de la discapacitat intel·lectual.

Icona de la fundació

El nan s'ha pogut tirar endavant gràcies a una campanya de micromecenatge que va superar totes les expectatives. A través de Verkami es van recollir 3.500 euros, suficients per a fabricar el capgròs.  Javi Ávila explica que el nan es va plantejar en el marc dels actes del 50è aniversari i que a través de Verkami "s'ha fet partícip a la gent amb el projecte" i que "ha ajudat al fet que tothom se'l senti més seu". "Som conscients que en Santi ha creat un vincle amb la ciutat i ens sorprèn molt gratament que la gent reaccioni d'aquesta manera, amb aportacions, amb suport, etcètera", creu Ávila.

En Marc Sala ha estat el creador del nan que es va inspirar en un esbós i una reproducció de la figura d'en Santi que ja tenien a la Fundació. "El que teníem molt clar és que havia de ser molt còmode pel portador i que des de dins tingués molta visibilitat", explica Ávila que recorda que els portadors sempre seran persones amb discapacitat intel·lectual. "Neix amb l'objectiu d'apropar la discapacitat al carrer perquè defensem que en Santi ha de formar part dels actes socials i culturals de la ciutat".

En Santi ha creat un vincle amb la ciutat i és una icona per a la Fundació
El Maresme”

El nan d'en Santi ballarà i saltarà a ritme de la Tribukada, la batucada sorgida del Taller d'Idees que també està composta per persones amb discapacitat. Serà la part musical que acompanyarà en Santi allà on vagi. De moment està previst que surti "sempre que hi hagi una cercavila a Mataró" i, evidentment, el convidin. "Sempre que tinguem l'oportunitat de sumar-nos-hi, ho farem", diu Ávila, que assegura que  posen "el capgròs a disposició de tothom qui el vulgui, perquè puguin convidar-lo allà on sigui".
En Santi ha acabat esdevenint la icona de la Fundació El Maresme. De fet "moltes persones coneixen l'entitat per haver conegut primer la seva figura" i, el fet d'estar celebrant el 50è aniversari, "fa sortir més al carrer en Santi i potenciar la Fundació El Maresme", explica Ávila.

Especials 2014/2015, SANTI 2
Exposició "Jo sóc com tu"
Fins al dia 19 de juny una exposició fotogràfica repassa els 50 anys de la Fundació El Maresme. L'exposició, instal·lada a la Fundació Iluro, està realitzada per fotògrafs professionals i singulars i rep el nom de "Jo sóc com tu".
En pocs dies ja hi han passat centenars de persones.

50 anys de l'entitat

La Fundació El Maresme va néixer per la voluntat d'un grup de famílies de tirar endavant un servei adreçat a persones amb discapacitat intel·lectual al Maresme. "Naixia per trencar tabús i estereotips que hi havia al voltant de la discapacitat", explica Ávila. L'esperit d'aquelles famílies, sense serveis i pocs recursos pels seus fills petits, va portar a crear una escola amb el nom de "Santa Bernardeta" i un patronat que donava resposta a les necessitats del col·lectiu: "Pro subnormales de Mataró".

"A partir d'aquí el procés és natural, els nens i les famílies van creixent i tenen necessitats diferents", explica Ávila.  És així com es creen els diferents departaments del què és ara la Fundació El Maresme: primer els serveis d'ocupació i d'inserció al món laboral i a mesura que els pares de les criatures es fan grans i "toca dir-los adéu", explica Ávila, "es creen serveis de llar residència i d'atenció i suport a la vida independent".  És així com "la Fundació va creant els seus serveis i s'especialitza en aquest sector que, en el fons, es genera per si mateix, per la necessitat de les mateixes famílies usuàries", diu Ávila.

Amb el canvi en la gestió de la Fundació, fa pocs anys, arriba en Santi. "Arribava en un moment molt complicat econòmicament i va ser una injecció d'energia, tant per treballadors com per a l'entitat", explica Ávila que afegeix: "Ara ens adonem de què significa, és molt satisfactori celebrar els 50 anys amb tota aquesta visibilitat. Estem podent compartir l'aniversari fent-lo arribar a les orelles i els ulls de molta més gent".
De totes les persones que acudeixen a la Fundació el Maresme el gran gruix és per accedir al servei de diagnòstic i atenció precoç. En dades del 2015, però, 356 persones també ho van fer als serveis d'atenció diürna, com ara els Centres Ocupacionals, i 261 als serveis laborals, com els Centres Especials de Treball que es posen a disposició des de l'entitat. Més de 120 persones reben una llar i el suport per viure de forma independent cada any i tot plegat es tira endavant amb un equip humà de prop de 300 persones i pràcticament 400 voluntaris. Tots ells fan possible que la Fundació El Maresme en aquests moments segueixi caminant.

Especials 2014/2015, SANTI 3
Més Santi, més Fundació
Els 50 anys són la celebració del què sembla la consolidació de l'entitat però "encara tenim molta feina", reconeix Ávila que conclou: "cal crear molts més recursos i per molt que l'Administració no pugui oferir tots els necessaris, nosaltres seguirem endavant perquè tenim molta energia i no pensem aturar-nos". Si per a ells no hi ha aturador, per a la ciutat tampoc, i és que Mataró vol més Santi i més Fundació El Maresme.