Com es fa el Tot Mataró?

La revista té 63.000 lectors setmanals en paper i més de 77.000 navegants únics en el format web

  • Marta Gómez // Fotos: Daniel Ferrer i arxiu
  • Dijous, 19 Maig 2016 12:12

Especials 2014/2015, imprenta roses

Com es fa la revista "el Tot Mataró"? Moltes persones s'ho pregunten i aprofitant que estem de celebració, ens hem decidit a mostrar totes les entranyes de dins de l'oficina del Carrer d'en Xammar número 11. No caldria destacar que la revista és de caràcter independent, d'informació d'actualitat i comercial de la ciutat de Mataró i la comarca.
Per elaborar tot el contingut que apareix a la revista setmanal, gratuïta i líder de Catalunya  en la seva versió de paper, cal que l'engranatge de tots els factors i agents que hi intervinguin giri a la perfecció. És per això que els diferents equips que conformen El Tot estableixen una rutina setmanal vinculada molt estretament a l'actualitat i a la demanda comercial.
Descobrim el "Making-Off" del Tot Mataró.


Perquè els lectors puguin tenir la revista en paper cada divendres l'engranatge entre tots els factors del Tot Mataró -tant recursos humans com materials- han d'encaixar i girar a la perfecció. I és per això que, en aquest sentit, l'organització és fonamental.

Pel Tot Mataró la setmana comença els dijous amb les reunions pertinents: la de direcció, redacció i comercials. És en aquestes reunions on es determinen els detalls de la següent revista i es posen sobre la taula les peculiaritats destacades, com ara temes especials, anunciants principals o notícies importants que puguin influenciar en l'elaboració de la revista. És el moment, també, de ser creatius i pensar en nous dissenys i en la portada de la setmana següent.

La tasca dels comercials es porta a terme durant tota la setmana. La revista del Tot Mataró no seria possible sense els anuncis i és per això que cal tenir present quins són els possibles anunciants, adaptar-se a la seva demanda  i establir una connexió agradable i de confiança entre tots els agents.

De dijous a dimecres la tasca de l'equip de redacció és també fonamental pel que fa als continguts de la revista. La cobertura dels actes i la redacció de les informacions nodreixen la revista en paper, però també la versió web actualitzada les 24 hores, sense oblidar les xarxes socials.

El tancament de la revista, -tancament d'edició- té lloc cada dimecres amb la implicació de tota la redacció i l'equip de direcció i edició. La distribució de la maqueta i el repàs final seran claus per optimitzar i ultimar la revista de cada setmana.

De dimecres a la nit i fins dijous, l'acció es desplaça a Gavà, on té les seves instal·lacions Litografia Rosés, l'empresa que imprimeix la revista. Hi destina 4.000 quilos de paper cada setmana i treballa a 30.000 plecs a l'hora. Ho fan a un ritme frenètic per tal de ser divendres a la cita amb els lectors. Hi treballen quatre màquines, s'imprimeix a la inversa i per formes –parts– de 32 pàgines.

El procés de la revista, resumit en 15 passos

Especials 2014/2015, 1 reunio de direccio
1. Reunió de direcció
L'equip central de la revista es reuneix cada dijous per analitzar i preveure com serà la setmana següent pel que fa a anunciants, temes especials o cites d'actualitat destacades.

Especials 2014/2015, 2 reunio de redaccio
2. Reunió de redacció
Des de la redacció el mateix dijous es reparteixen els temes especials, les rodes de premsa previstes i la cobertura d'actes. Són els encarregats d'estar pendents minut a minut de l'actualitat.

Especials 2014/2015, 3 reunio de comercials
3. Reunió de comercials
Gràcies a les estratègies que es prenen en aquestes reunions els anunciants coneixen els seus comercials de confiança qui els garanteixen la millor cobertura i els millors preus.

Especials 2014/2015, 4 recepcio anunciants
4. Recepció d'anunciants
El telèfon, el mail i les reunions són els instruments amb els quals es treballa des d'administració. Per fer possible que els anuncis siguin del gust de l'anunciant, cal confiança mútua.

Especials 2014/2015, 5 atencio al client
5. Atenció al client
Quan obre les seves portes l'oficina, al Carrer d'en Xammar 11, comença el degoteig de clients interessats en tarifes, preus, anuncis econòmics o promocions.

Especials 2014/2015, 6 disseny dels anuncis
6. Disseny dels anuncis
El departament de Publicitat és un dels més atrafegats, ja que en la majoria dels casos ha de dissenyar els anuncis de les empreses que confien en el Tot com a suport publicitari.

Especials 2014/2015, 7 cobertura actes i redaccio
7. Cobertura d'actes i redacció
La cobertura d'actes i la redacció de les informacions es fa imprescindible per elaborar totes les notícies d'actualitat. Hi treballen la redacció i també els encarregats d'El Tot Esport.

Especials 2014/2015, 8 maquetacio de la revista
8. Maquetació de la revista
Bona part del dimarts i dimecres es destinen a la maquetació de la revista. Són hores intenses en què a partir de la maqueta es treballa en el contingut informatiu de la mateixa.

Especials 2014/2015, 9 seleccio de portades
9. Selecció de portades
L'equip de fotografia proposa tres imatges per a la portada d'aquella setmana i l'equip central n'escull una tenint en compte diferents factors com les notícies d'actualitat o els temes especials.

Especials 2014/2015, 10 correcio i edicio
10. Correcció i edició
Abans del repàs final cal la correcció i edició de totes les seccions de la revista tant anuncis com textos. El tancament d'aquesta és acurat i a contrarellotge. Dimarts i dimecres cal estar ben concentrat.

Especials 2014/2015, 11 repas final
11. Repàs final
Revisar tot el contingut de la revista és un treball minuciós i delicat. És l'últim pas per repassar tot el que està escrit i també les fotografies i els anuncis. Al Tot Mataró cuidem tots els detalls!

Especials 2014/2015, 12 revista en format web
12. La revista en format web
Pels més impacients la revista es penja cada dijous a través d'Internet. És una bona forma de poder consultar-la sense tenir-la encara a les mans. Tots els continguts ja són a la web.

Especials 2014/2015, 13 impressio en format paper
13. Impressió del format paper
La Litografia Rosés posa en marxa les seves rotatives dimecres a la nit, començant la impressió de 30.000 exemplars iguals. Hi treballen de forma exclusiva quatre de les seves màquines.

Especials 2014/2015, 14 repartiment de la revista
14. Repartiment de la revista
El repartiment de la revista es fa habitualment divendres a primera hora del matí. En els punts habituals, que solen ser forns de pa i supermercats, on els lectors s'han acostumat a trobar El tot.

Especials 2014/2015, 15 lectura dels mataronins
15. Lectura dels mataronins
Els fidels lectors del Tot Mataró esperen cada divendres la revista, l'opció perfecta per a informar-se de l'actualitat i les principals novetats  comercials de la ciutat.