Solidaritat sobre rodes

Estudiants del Tecnocampus participen a Unidesert 2016, una aventura al Marroc

  • Marta Gómez // Fotos: cedides
  • Divendres, 15 Gener 2016 00:00

Especials 2014/2015, UNIDESERT 1
Qualsevol iniciativa sorgida directament de les experiències dels estudiants universitaris és bona per descobrir quines són les seves inquietuds i reptes. Avui volem descobrir Unidesert, un raid de 9 dies pel Marroc que comença a finals de febrer i en el qual participen estudiants d'entre 18 i 28 anys.La representació mataronina hi participa directament des del Tecnocampus. Són dos nois que, amb molta energia i ganes d'emprendre el que serà una de les aventures més importants de les seves vides, preparen un cotxe de més de 20 anys. Aquest és un dels punts que han de complir per participar-hi, a més de tenir a disposició una brúixola i un mapa. Ho aconseguiran?


Una aventura "humana, esportiva i solidària". Aquesta  és la premissa i a partir d'aquí, tot són emocions i reptes. Unidesert no deixa de ser una experiència de 9 dies pel Marroc amb la peculiaritat de fer-se amb tant sols una brúixola, un mapa i un cotxe de més de 20 anys. Aquesta aventura està destinada a nois i noies estudiants d'entre 18 i 28 anys. En l'edició del 2016, que se celebrarà a finals del mes de febrer, hi ha participació mataronina.

Una aventura amb tan sols un mapa, una brúixola i un cotxe de més de 20 anys

Unidesert va néixer el 2009 i ara prepara la seva cinquena edició. Des de l'organització pretenen, entre altres coses, "donar un tipus de formació més pràctica als alumnes" i "oferir un gran viatge amb el qual els estudiants hagin de treballar la seva participació", explicava el creador d'Unidesert, Adolf Argelaguer, a La Xarxa el passat mes de desembre. És per aquest motiu que, tant escoles com universitats que tenen alumnes que participen a Unidesert, valoren la implicació en el projecte també en els casos en què no s'aconsegueix arribar al Marroc. Estem parlant d'un procés complicat abans d'iniciar l'aventura.

Especials 2014/2015, UNIDESERT 2

El cotxe té més de 20 anys
Una de les bases de l'aventura és que cada parella de participants ha de comptar amb un vehicle i aquest cotxe ha de tenir més de 20 anys. Per què? Des de l'organització asseguren que és pel seu baix cost d'obtenció, per la fiabilitat del vehicle, per la senzillesa en la seva mecànica sense que contingui elements electrònics, la seva bona capacitat de circular per pistes i el seu baix consum. Els mataronins han optat per un Ford Fiesta  de color vermell de 21 anys. 

Solidaritat i valors
Cada un dels vehicles participants carrega un mínim de 30 quilos de material solidari, educatiu i sanitari. Aquest material s'anirà repartint al llarg del trajecte. "Amb això també aconseguim que els participants s'adonin que aquí, per exemple a Barcelona, tenim una realitat que a fora, per exemple al Marroc, no hi és", assegurava Argelaguer.
A més a més del repartiment d'aquest material, l'aventura està pensada perquè els mateixos participants intentin superar els seus reptes, tinguin una experiència important, i diferent, a la seva vida i, sobretot, es formin en el creixement personal pel que fa al treball en equip, als valors i diferències de cadascú, la constància, l'esforç o la superació.
Per a participar-hi els dos mataronins han hagut d'abonar un total de 2.000 euros d'inscripció.

Driving 4 Dream
La representació mataronina a Unidesert ve a càrrec d'un equip format per en Marc Gaixas (21 anys) i en Jordi Sánchez (23 anys). Ells són els primers mataronins a presentar-se a Unidesert i tots dos són estudiants d'ADE-Màrqueting del Tecnocampus.  Ja s'han batejat amb el nom de "Driving 4 Dream (D4D)" i de fet, pretenen que "tota la universitat s'hi impliqui: els d'audiovisuals amb els vídeos, nosaltres amb tot el tema de promoció, les empreses amb els patrocinis,...", explica Marc Gaixas. "Volem fer un cotxe cent per cent de Mataró", anuncia Gaixas que creu que per això encara calen molts esforços.

"Nosaltres ja participem en totes les jornades d'emprenedoria que organitzen des del Tecnocampus, ens agrada, però aquesta experiència serà diferent", explica Jordi Sànchez que afegeix: "Personalment és un conjunt de reptes". Sànchez creu que l'objectiu d'Unidesert no és arribar el primer sinó "fer el mínim de quilòmetres possibles i acabar la ruta amb un mapa i una brúixola".

Finançament i patrocinadors

Driving 4 Drem han fet el procés de participació una mica diferent del que habitualment es realitza. I és que ells, com ja hem dit, són estudiants d'ADE-Màrqueting i és per aquest motiu que han decidit deixar una mica de banda la mecànica que requereix la prova per l'obtenció de finançament i patrocinadors. El Tecnocampus, Poppox i Group Prostocks són els màxims patrocinadors de D4D.  Un procés en el qual ha calgut "sort i morro", assegura Gaixas rient.  

Dificultats

Unidesert dóna alguns consells previs de dificultats que els participats es poden trobar durant la ruta. Què pot passar? Que es rebenti una roda del cotxe o es faci una esquerda al dipòsit de benzina. De totes maneres hi ha un equip de suport format per mecànics que vetllaran, en la finalització de cada etapa, que el vehicle estigui perfectament. "Tot i no dominar la mecànica ens en sortirem, sinó amb el suport dels altres companys que sí que són mecànics", assegura Jordi Sànchez que continua rient: "Hi ha gent que ens diu que som uns sonats". "Nosaltres no pensem en el que pot passar, ja trobarem la solució quan hi siguem", sentencia Gaixas.

9 dies, 6 etapes

L'itinerari començarà a Algesires en direcció a Tànger. Serà allà quan es comenci la primera etapa cap a Midelt, passant per Boudnib, Erg Chebbi, Dinosaur, Tagouniti, Marrakech i fins a Algesires de nou. En un total de 9 dies i 6 etapes en el que els participants cada dia hauran de dormir en tendes de campanya i preparar-se la ruta de l'endemà.

Especials 2014/2015, UNIDESERT 3

L'aventura comença el 27 de febrer a Algesires però els mataronins han decidit començar-la abans i posar a prova el seu vehicle. Així doncs, Gaixas, i Sánchez sortiran de Mataró el 25 de febrer per baixar fins a Algesires i estar preparats per a la sortida de la gran aventura. Les xarxes socials seran el reflex de la seva experiència.