Tot preparat pel Nadal 2015

La campanya de Nadal a la ciutat inclou novetats, entrebancs i celebracions

  • Marta Gómez // Fotos: Anna Aluart
  • Dimecres, 23 Desembre 2015 10:46

Especials 2014/2015, Nadal 1

La campanya de Nadal de la ciutat és segurament un dels moments més esperats de l'any, sobretot per als més petits. La ciutat es transforma amb llums, colors, activitats i diferents propostes per gaudir d'uns dies de vacances i dies festius.
Aquest any Mataró proposa novetats com la Pista de Gel instal·lada al Parc Central o la transmissió en directe de la Cavalcada de Reis de la ciutat. També inclou alguns entrebancs com l'encesa dels llums que ha anat amb una setmana de retard respecte del que estava previst o la mateixa pista de gel inaugurada també amb retard. També hi ha celebracions com el trasllat de la seu dels Pessebristes o la consolidació de la revetlla popular de Cap d'Any i la Fira de Pessebres i Ornaments de la Plaça de Santa Anna. En el reportatge d'aquesta setmana repassem tots aquests elements i descobrim quina és la seva situació actual.


Amb l'arribada del mes de desembre sembla que tant comerços com associacions i empreses són més visibles que mai. De fet, segurament estem davant d'una de les èpoques de l'any que s'organitzen més activitats: tions solidaris, fires de pessebres i ornaments, pistes de gel, etcètera. I això, sempre i quan no parlem de la venda de loteria i participacions, polvorons, bombons i infinitat de propostes més.

El Nadal és, sens dubte, un dels moments de l'any que generalment la gent es gasta més diners. El comerç ho agraeix, les butxaques del mes de gener potser no tant. Sigui com sigui l'inici de la campanya de Nadal l'acostuma a marcar el mateix comerç, tot i que hi ha altres senyals que també ens ho evidencien: la Fira de pessebres i ornaments de Mataró, l'encesa dels llums de Nadal, la instal·lació com a novetat d'enguany de la pista de gel o la inauguració de l'exposició de pessebres i diorames. Tot plegat ens fa pensar que arriba el Nadal i que Mataró es vesteix de gala per rebre, el dia 5 de gener a la nit, els tres Reis Mags d'Orient carregats de regals per a uns i carbó per a uns altres.    

Patinar sobre gel 10 anys després

Es va anunciar a bombo i platerets. La històrica pista de gel a la ciutat tornava a instal·lar-se, aquesta vegada al Parc Central. Estava tot a punt el dia de la seva estrena, menys la mateixa pista de gel, que encara s'estava construint. La gran aposta de Bulevards de Mataró, capdavanters en la iniciativa, havia d'obrir les seves portes el 4 de desembre, tot i que, finalment ho va fer una setmana més tard.
La mítica pista de gel de la ciutat torna 10 anys després amb un format molt més gran. Es tracta d'una pista de gel de 720 metres quadrats i patrocinada per l'empresa Kinder que ha sufragat bona part dels costos econòmics de la infraestructura. Des de Bulevards de Mataró creuen que calia apostar per una nova activitat d'oci dins de les festes de Nadal a la ciutat, sobretot després de la retirada de la fira dels 'hippies'.  Estarà oberta fins al dia 10 de gener.

La pista de gel es va inaugurar una setmana més tard per problemes amb la instal·lació

Especials 2014/2015, Nadal 2

Els Pessebristes estrenen seu

La tradicional exposició de pessebres i diorames de Mataró aquest any s'ha hagut d'instal·lar a la nova seu de l'Associació de Pessebristes de Mataró, al carrer Alarcón, 27, el que era l'antic parvulari de Menéndez i Pelayo. Els Pessebristes se situaven a l'Antiga Presó conjuntament amb altres entitats i associacions, però la delicadesa de l'estat d'aquest equipament els va obligar a sortir d'allà poc després de l'estiu.
El nou equipament, ja inaugurat per part de l'Ajuntament, mostra l'exposició de pessebres i diorames que cada any l'Associació ofereix a la ciutat. Per comunicar el canvi d'ubicació, des de l'Ajuntament s'ha engegat una campanya de comunicació i per part dels Pessebristes s'han organitzat diferents tallers pràctics, conferències i xerrades per a atreure  i situar a tots aquellls que cada any els visitaven a la Presó. L'exposició també estarà oberta fins al 10 de gener.

Cavalcada de Reis per TV3

Una de les novetats d'aquestes festes de Nadal, sens dubte serà la Cavalcada de Reis. De fet, la Cavalcada no serà nova sinó que serà retransmesa en directe per la televisió pública catalana, TV3. Cada any, aquesta cadena escull una de les cavalcades del territori català per a retransmetre-la en directe, i en aquesta ocasió ho serà la ciutat de Mataró.
La notícia va arribar per fonts properes al Tot Mataró i ho va confirmar poc després Antoni Blanch, director de la cavalcada, i per l'Ajuntament, que ho va incloure en el programa d'activitats de Nadal. Segons expliquen aquestes fonts, el fet de ser retransmesa per TV3 la cavalcada no ha modificat res. De fet, Blanch ja havia anunciat al mes d'octubre, abans de conèixer la notícia, una línia continuista amb el que havia fet en els dos anys anteriors. El conte de somnis per a petits i grans tornarà a ser, doncs, l'eix central de la nit més màgica i esperada de l'any.

Llums de Nadal

Un acord entre l'Ajuntament de Mataró, el Gremi d'Hostaleria i Unió de Botiguers (UdB) ha permès que més comerciants s'involucressin en el pagament dels llums de Nadal. De fet, amb l'encesa dels llums de Nadal en el principals carrers de la ciutat és, cada any, símbol inequívoc de l'inici de la campanya nadalenca.
L'encesa oficial estava programada per a l'última setmana de novembre fent-la coincidir -com ha estat en les darreres edicions- amb l'inici de la Fireta de Nadal de la Plaça de Santa Anna. Aquest any però, la col·locació dels llums ha retardat l'encesa una setmana, tot i que en principi no té res a veure amb l'estalvi econòmic ni amb desavinences entre l'Ajuntament, el Gremi i UdB.

5 anys d'OCA popular
Ha costat molts esforços poder aconseguir una revetlla popular de Cap d'Any a la ciutat de Mataró. Per tancar el 2015, però, la ciutat ja podrà dir que ha celebrat la seva cinquena edició de l'Operació Cap d'Any (OCA). De fet, són sis anys i cinc revetlles, una d'elles es va haver de suspendre. Recordem que l'OCA va començar a la gàbia, va passar per la seu dels Capgrossos i ara s'instal·la a la Plaça de Santa Anna.

Especials 2014/2015, Nadal 3

Fireta de Nadal
Segurament si hi ha un fet que ens inicia la campanya de Nadal a Mataró és la instal·lació de la Fira de Pessebres i Ornaments de Nadal a la plaça de Santa Anna, el que més popularment es coneix com a "Fireta de Nadal". Una vegada més és el lloc ideal per a trobar tot el que cal per a decorar la casa, les figures i complements del pessebre, molsa, ponsèties, neules, torrons i tot tipus de llums. Hem de recordar que és la segona fira de Nadal més popular i concorreguda de Catalunya.