Poppox: el mòbil mataroní

L’empresa mataronina està al Tecnocampus tot i que fabrica a la Xina

  • Marta Gómez // Fotos: Anna Aluart
  • Divendres, 13 Novembre 2015 00:00

Especials 2014/2015, POPPOX 1

El magatzem el tenen a Vic, la part d’enginyeria a la Xina, el desenvolupament tècnic a Sabadell i l’engranatge de tota l’empresa, l’equip comercial i la creativitat del disseny a Mataró. Poppox és la nova empresa mataronina situada al Tecnocampus que ven telèfons mòbils 4G. Des de fa aproximadament mig any els està distribuint per pràcticament tot Catalunya i de fet, alguns ja diuen que es tracta del “mòbil català”.


Poppox no és una companyia telefònica sinó una empresa de disseny i desenvolupament de telèfons mòbils 4G. Ho expliquen des de Poppox i volen que quedi clar, ja que ells no ofereixen el servei, sinó el producte. Tots els telèfons mòbils són lliures i no hi ha cap tipus de permanència amb l’empresa. Però, com es crea una nova marca de telèfons mòbils avui en dia?
 
“Fa dos anys vam fer un estudi de mercat molt i molt detallat per saber quins productes tecnològics podrien tenir més tirada. Vam arribar a l’evident conclusió que el mòbil podria ser un dels productes amb més sortida al mercat dels pròxims anys”. Aquestes són les paraules del director de Poppox, Jordi Serra. El que és evident és que el mòbil és un producte de moda que, segons sembla, ho serà durant anys.
 
Serra, la gran font d’inspiració de la nova marca, assegurava, en declaracions al Tot Mataró, que el procés va ser “complicadíssim”: “Vam mirar d’agafar mòbils que ja estaven prefabricats o predissenyats i costumitzar-los, però vam tenir molts problemes tècnics. Al final vam decidir fer nosaltres directament el mòbil”. De fet, Poppox havia estat mirant de fabricar directament tot el mòbil a la Xina o a Europa, tot i que pensen que “sobretot a Europa no hi ha la tecnologia per a fer-ho”, expressava Serra. Per això van optar per dissenyar des d’un inici des de Mataró i fabricar-lo a la Xina amb tota l’operativa dirigida des de la capital del Maresme.

Com és un Poppox?
Un mòbil Poppox “és tècnicament igual que qualsevol altre”, sentencia Serra. Es caracteritza per ser un mòbil de quarta generació, el que normalment s’expressa com a “4G”, té sistema operatiu Android, 1GB de RAM i 64 bits, per reflectir només algunes de les característiques del dispositiu. “Les especificacions tècniques són molt altes, la qualitat també i el servei és molt bo”, diu Serra, que creu que es tracta d’un mòbil de mitja-alta gamma. De moment, des de principis de l’estiu que és quan es va fer el primer llançament, existeix el primer model de Poppox, el que anomenen “Poppox P1”.

Especials 2014/2015, POPPOX 2

Competència directa

Tenint en compte que en els centres comercials cada vegada hi ha més oferta de telefonia mòbil, fa pensar que Poppox té molta competència directa. De fet el seu director no se n’amaga gens i tampoc els preocupa en excés. Diuen que Poppox “és una empresa petita” i que, de moment “no necessiten un gran volum de vendes com sí que necessiten altres marques mundialment conegudes”. Serra creu que “és molt important el màrqueting que fa cada empresa” i que la diferència es basa en “la manera en què es presenta el producte final, el disseny i la postvenda”.
 
“Hi ha molta competència no només de marques sinó també de mòbils d’importació, molta gent compra mòbils a l’estranger”, assegura el director de Poppox que creu que això pot provocar problemàtiques amb la garantia dels telèfons, els centres de reparacions i la durada d’aquestes. “Que algunes empreses puguin trigar un mes i mig a reparar el mòbil d’un client és un ‘handicap’ molt gran i justament aquí és on ens hem permès fer-nos el forat al mercat”, destaca Serra.

Poppox ha dissenyat els mòbils i la web oficial de la sèrie de TV3 ‘Merlí’ i ja ha cedit dispositius per a una nova sèrie de la mateixa cadena.

Tracte de proximitat

Un forat al mercat que Poppox, doncs, ha trobat amb el tracte al client: “donem una atenció al públic i una atenció de proximitat que les altres empreses no poden donar”. “Tractem a tots els clients com ens agradaria que ens tractessin a nosaltres” explica el director de Poppox, i assegura que això s’aconsegueix posant a disposició del consumidor eines per posar-se en contacte amb l’empresa: atenció en línia per Internet, correu electrònic directe i amb resposta ràpida, web didàctica per a l’execució de la compra del dispositiu i molta atenció telefònica.

Sobretot això últim, l’atenció telefònica, que des de Poppox fins i tot reconeixen haver-se plantejat el tancament de la seva atenció telefònica per “saturació”. “Ens truca moltíssima gent interessant-se pel P1. Al principi ens saturava tota la feina i ens vam plantejar no atendre trucades. Ens vam adonar que, si seguíem rebent-ne, guanyàvem la confiança del client i guanyàvem demanda”, relata Serra com si l’experiència li quedés molt llunyana, tot i recordar que d’això no fa ni un any.
 
Amb l’aposta pel tracte de proximitat Poppox ha decidit, ja no només atendre totes les trucades que calgui, sinó respondre consultes de funcionament del dispositiu, configuració, etc. I, a més a més, obren les portes a deixar veure i provar el model Poppox P1. De fet, aquesta és ara de les demandes més sol·licitades, sobretot entre treballadors i estudiants del Tecnocampus que fa pocs mesos s’han assabentat de l’aterratge de l’empresa a les seves instal·lacions. “El boca-orella és la clau de les nostres vendes”, remarca Serra somrient.

Especials 2014/2015, POPPOX 3

Creixement evolutiu

Des que van iniciar la idea de tirar endavant una marca de mòbils, fins a estar venent i distribuint el producte sense parar, han passat dos anys. Quina ha estat l’evolució d’aquest primer període? “Molt bona”, és la resposta rotunda i en fred del director de Poppox que afegeix: ”ha estat un canvi radical per a la majoria dels de l’equip que venim del món industrial i no ens havíem apropat mai al món del consumidor, i la veritat és que és molt gratificant”. “Parlar amb la gent, que expliquin el que volen del mòbil, les coses bones i les que no els agraden de manera general de tots els models… tot plegat també ajuda molt a millorar el teu producte”, explica Serra.

Més models?

Amb la gran acceptació del primer model de Poppox, el P1, ja s’ha posat en marxa l’engranatge pel segon model: el P3. Aquest model que ja s’està tirant endavant es tornarà a fabricar a la Xina, on Poppox té un altre equip de persones que treballen en la fabricació del dispositiu. El desenvolupament tècnic una vegada més es farà a Sabadell i l’emmagatzematge a Vic. Arribarà a Mataró quan estigui a punt per poder-se comercialitzar. Un procés que, en un principi, es repetirà cada any com també fan les grans companyies.
Així doncs, pel 2016 hi haurà nou model i, a més a més, una nova porta oberta. Poppox podria començar a vendre a Anglaterra a mitjà termini. Jordi Serra assegura que “és un mercat que ens agradaria tocar perquè la penetració d’smartphones a la societat anglesa és molt alta i coneixem bé el mercat”.

El mòbil de la granota
Poppox es representa simbòlicament amb una granota al costat de la marca. És una granota mexicana que “és molt atlètica, molt bona nedadora, molt grimpadora -cosa estranya en les granotes, grimpa sobre els arbres i s’agafa fort i no cau encara que faci tempesta”, explica el director de Poppox, Jordi Serra. La simbologia de la granota representa la relació entre les persones i el mòbil. Serra explica: “el mòbil és part de nosaltres i sempre va amb nosaltres, està enganxat a nosaltres com la granota ho està a l’arbre”. Aquesta granota ha donat nom popular a la marca de mòbils i ja no només s’anomena Poppox com el “mòbil mataroní” o el “mòbil català”, sinó com “el mòbil de la granota”.