Preguntem: Festa al Cel.sí o Festa al Cel.no?

Polítics, entitats i associacions opinen sobre la continuïtat del festival aeri

  • Marta Gómez // Fotos: Anna Aluart
  • Dijous, 08 Octubre 2015 17:22

Ciutat 2014/2015, Festa al cel

Dues setmanes després d’un dels esdeveniments més multitudinaris de l’any, les dades definitives de la Festa al Cel encara no s’han fet públiques. De moment només se sap que s’esperaven 200.000 persones i que finalment en van ser 115.000. Aquest cop el temps va acompanyar i les platges de Mataró es van omplir de gom a gom.
La despesa i els ingressos definitius encara són a l’aire mentre l’Ajuntament de Mataró segueix elaborant l’informe a partir del qual el govern decidirà si manté l’aposta o no. La Festa al Cel ha rebut abans d’aquesta segona edició, i també després, des d’adhesions i suports entusiastes a crítiques pel seu caràcter o el seu cost.


En espera que l’Ajuntament confirmi que la ciutat vol acollir la Festa els pròxims anys o no,  El Tot Mataró ha elaborat un sondeig entre les principals entitats, associacions, organitzacions, sindicats i partits polítics de la ciutat.
Hem demanat la posició favorable o contrària a la continuïtat del festival aeri i l’argument pel qual se situen en aquesta posició sobre la gran aposta de promoció de la ciutat.

Ciutat 2014/2015, Bote 2
David Bote (PSC)

[=]  “Cada euro que paga un ciutadà amb els impostos és sagrat. Per tant, a l’hora de gastar-lo o invertir-lo s’ha de ser absolutament curós. Estem seguint tot el que vam dir: màxima transparència, hi haurà una publicació exacta de la despesa de la Festa al Cel, s’explicarà a tots els grups municipals i a tota la ciutadania i hi haurà una anàlisi del retorn econòmic de la festa”.

Ciutat 2014/2015, Quim Fernàndez 3
Joaquim Fernàndez (CiU)

 [SÍ] “La Festa al Cel és la millor eina de promoció de ciutat, progrés social i creació d’ocupació a Mataró”.

Ciutat 2014/2015 Teixidó 3Francesc Teixidó (ERC)

[NO] “Actualment Mataró no s’ho pot permetre. Si no costés ni un duro a la ciutat hi estaríem a favor.”

Ciutat 2014/2015, Juli Cuellar3Juli Cuéllar (CUP)

[NO] “Rebutgem la promoció de la ciutat mitjançant grans esdeveniments aliens als interessos del teixit associatiu i econòmic de la ciutat i, en aquest sentit, considerem que aquests diners s’han de destinar a necessitats reals i més urgents: educació, habitatge, serveis socials o cultura”.

martínezEsteve Martínez (ICV-EUiA)

[NO] “En aquests moments creiem que hi ha temes que necessiten amb urgència un increment pressupostari mentre que a la Festa al Cel s’hi ha dedicat tants diners. El tema mediambiental tampoc ens convenç i posem en dubte també el retorn econòmic que té l’esdeveniment. Creiem que és el moment d’anar tots conjuntament per treballar el Front Marítim com a element de promoció de ciutat.
Ens preocupa també l’aportació que ha fet el Mataró Parc a canvi de res”.

Lluís Torrents i Josep Maria ÁlvarezUGT Mataró (Lluís Torrents)

 [SÍ] ”Endavant amb la Festa al Cel sempre que es faci amb promotors privats. Aquesta festa no s’ha de fer amb recursos públics”

Montse MorónMontse Morón (Volem)

[NO] “No ens agrada el tipus de festa que és i el protagonisme que agafen els avions militars. Mataró es mereix festes amb més força i més impacte. Els diners que s’han invertit es podrien invertir en educació o sanitat”

Ciutat 2014/2015, jose Manuel LopezJ.M. López (PP)

[SÍ] “Esperem que ens donin el balanç i el retorn de com ha anat aquest any. Entenem que cal aprofundir més, veure si es consolida i hi ha una atracció clara a la ciutat. Se li ha de donar una nova oportunitat”.

Ciutat 2014/2015, Teresa presidenta Unió de BotiguersUnió de Botiguers de Mataró

[SÍ] “Apostem per la Festa al Cel i qualsevol esdeveniment d’alt nivell que sigui avantatjós per a la ciutat. Tot el que es faci a Mataró és benvingut. Per això demanem que es mantingui, es recuperi i es multipliquin aquests tipus d’actes que fan que Mataró sigui visible arreu, podent atraure inversió, atracció turística i activitat econòmica”

CCOO (Xavier Hernández)

[NO] “Creiem que contamina l’ecosistema, la combustió dels avions i el soroll que produeixen al veïnat. Es poden fer coses per celebrar el que calgui però sense contaminar gens”

Ciutat 2014/2015, xavier caravaca 1Xavier Caravaca (Cs)

[=] “Considerem que és un esdeveniment important amb un potencial grau de promoció de ciutat. Amb el temps s’haurà de veure si és una oportunitat per establir a Mataró o cal canviar. De moment les aportacions privades i els patrocinis van endavant. Això és positiu”.

Ciutat, Monica LoraMònica Lora (PXC)

[SÍ] “Apostem per la continuïtat de la Festa al Cel per la seva singularitat i perquè inverteix en un bé per a la ciutat. Com hem pogut veure ha ajudat a comerciants i restauradors i, en general, als ciutadans que van poder gaudir d’un cap de setmana diferent”.

 

Ciutat 2014/2015, LOGO TOT MATARO

Tot Mataró i Maresme

[SÍ] “És una gran oportunitat pel rellançament econòmic de la ciutat. Tots els sectors han sortit beneficiats: sector serveis, restauració i turisme. Entenem que és una important promoció de la ciutat”.

Coordinadora Obrera Sindical

[NO]  “Considerem que és una despesa de recursos públics per una festa de caràcter classista i militarista. Creiem que no repercuteix en res a la ciutat sinó a la precarietat laboral. Són uns diners públics que van destinats a beneficis privats”.

Manifestació contra la festa del Cel. De peus a Terra

Plataforma ‘De peus a terra’

[NO]  “Considerem que és una despesa pública que creiem que cal fer en altres aspectes com els habitatges socials o les beques menjador. Constantment ens diuen que no hi ha diners però després es gasten quasi un milió d’euros en aquesta festa.

Federació d’Associacions de Veïns de Mataró

[NO] “No estem en contra de la festa en si mateixa sinó del moment en què es fa i de la utilització dels diners públics. Creiem que en la situació econòmica que es troba Mataró no s’hauria de fer”.

Consell Comarcal MaresmeConsell Comarcal del Maresme

[SÍ] “Aquesta edició estava molt ben organitzada i sempre que hi hagi els recursos necessaris donarem el suport a totes les iniciatives que serveixin per dinamitzar la comarca i aquest n’és un molt bon exemple”.

POrt de MataróConsorci El Port de Mataró

[SÍ]  “Estem a favor del que determini l’Ajuntament. No volem entrar en termes econòmics perquè desconeixem tot el tema pressupostari, però d’entrada el que fem és donar suport a les iniciatives de promoció de ciutat que són del Front Marítim. Sabem que els locals de restauració i hostaleria van treballar moltíssim. Compartim el mateix posicionament que l’Ajuntament”.

Societat Pesca i Activitats Subaquàtiques

[SÍ] “És un dinamitzador fantàstic de tota l’activitat del front marítim. Tot i l’inconvenient de la massificació de molts espais durant el cap de setmana és perfecte per donar a conèixer tota la zona”.

Gremi d’Hostaleria i Turisme

[SÍ] “Creiem que és una promoció de ciutat important. És una manera de donar a conèixer la ciutat a nivell territorial. Hem demostrat ser una capital preparada per a grans esdeveniments i ser l’aparador dels comerços i de la restauració”.

Hotel Atenea Port Mataró

[SÍ]  “Estem a favor de la continuïtat de la Festa per la repercussió que té a nivell econòmic i mediàtic a la ciutat”.

Bulevards de Mataró

[SÍ]  “Nosaltres hi som per donar suport a tots els plans de dinamització de la ciutat. Entenem que la Festa al Cel és favorable per a tothom perquè és un valor a la ciutat i perquè acaba generant riquesa. Qui ha de valorar la part econòmica no som nosaltres i esperem tenir més informació sobre això”.

Joan Salicrú (Periodista)

[SÍ] “Econòmicament és un èxit per a la ciutat, sense cap mena de dubte. Estic convençut que aquest element de promoció que necessita la ciutat ha d’estar explícitament vinculat a la cultura. El festival d’orgue de Santa Maria o el de jazz a Torre Llauder són bones iniciatives, però jo crec que cal alguna cosa molt més massiva i que servís per cohesionar humanament la ciutat i alhora generar activitat econòmica”.

Ciutat 2014/2015, PACPlataforma d’Afectats per la Crisi

[NO] “Tenint tots els problemes socials que hi ha a la ciutat creiem que és qüestió de prioritats. S’haurien de modificar altres coses, com els sous dels polítics, abans de perjudicar els ciutadans, aquells que se’ls retallen ajudes. Hem de valorar què ens treu més la gana, són els avions? No”.