Circ social per a infants i joves

Cronopis consolida la seva escola de circ a Can Fugarolas

  • Marta Gómez // Fotos: Anna Aluart
  • Divendres, 25 Setembre 2015 00:00

Especials 2014/2015, Cronopis 1

Del circ tradicional al circ contemporani passant pel circ social. Els dos últims vessants són els que s’ofereixen des de Cronopis, el col·lectiu mataroní que promou el circ a la ciutat. Per aquest nou curs escolar, i plenament consolidats a l’espai de Can Fugarolas, Cronopis proposa una escola de circ per a infants i joves d’entre 7 i 16 anys. En aquesta escola, a més d’ensenyar moltes de les disciplines i modalitats que es practiquen al circ contemporani, es vol transmetre l’essència de què representa practicar aquest art: formació, assaig i entrenament, creació i actuació. Coneguem com és el circ a la nostra ciutat.


De circs segurament n’hem vist molts, sigui en publicitat, pel·lícules o en les ciutats i pobles que aterren de tant en tant. El circ però, està concebut com aquell espai en què s’hi riu, s’hi plora i s’hi veuen, com a mínim, coses diferents del que un està acostumat. Els lleons, les foques o els elefants ja han quedat en un segon pla i poques vegades s’utilitzen en les grans carpes punxegudes que es traslladen quilòmetres enllà per presentar les seves creacions. A Mataró el col·lectiu Cronopis pretén fer d’abanderat d’aquell circ ja no tradicional, sinó contemporani que, a més, inclou un vessant més social.

Cronopis és, doncs, el col·lectiu local que treballa per la promoció del circ. En aquests moments se situen a Can Fugarolas, lloc on han trobat un bon espai per desenvolupar aquesta pràctica. “Volem ajudar a companyies emergents a fer circ social”, assegura un dels socis de Cronopis, David De La Rosa. En la mateixa línia explica un altre soci del col·lectiu, Jordi Mas: “creixem per la gent nova que s’adhereix, que s’implica i participa de l’espai i ens permet augmentar el nombre de cursos per oferir”.

"Un dels avantatges que aporta el circ social és la integració de qualsevol persona"

Les quatre potes

Tots els socis de Cronopis, que han de ser usuaris, tenen molt clar quin és l’objectiu de fer circ: actuar. I per això, tots ells també es recorden entre ells que les quatre potes del col·lectiu [que marquen el camí i el procés per arribar a l’actuació] s’han de mantenir passi el que passi: “per actuar necessites crear, per crear necessites assajar i entrenar i per assajar i entrenar necessites formació, sense algun d’aquests passos no pots actuar”, assegura De La Rosa. I segurament per aquest mateix argument obren a tots els socis l’espai d’assaig i entrenament de forma lliure. Espai que, a més, consideren que està molt ben preparat. Aquesta zona s’obra a petits grups de circ que vulguin venir a assajar les seves creacions d’espectacles i que se’ls ofereix la “residència” a Cronopis.

Especials 2014/2015, Cronopis 3

Circ amb teatre

“El circ a vegades es concep com el lleó, la dona barbuda i el forçut” lamenta De La Rosa que parla del “circ tradicional” i assegura que anys enrere, amb aquesta concepció, “es mostrava la gent que tenia dots fora del normal i portaven animals perquè sense televisió ni Internet no es podien veure habitualment”. De La Rosa creu que d’aquesta imatge a la imatge del circ que es fa actualment hi ha un abisme important i per això assegura que “el circ contemporani és la manera d’utilitzar totes les tècniques del circ per concentrar-se a explicar alguna cosa”. És així com es barreja el circ amb els arguments, les històries i el teatre. “Si has d’explicar alguna cosa, ja no només fas malabars pensant a fer malabars o equilibris pensant en no desequilibrar-te sinó que es juga amb els sentiments i les emocions de la història”, sentencia el soci de Cronopis.

Circ social

Dins del circ contemporani Cronopis treballa amb un vessant més concret i aquesta és la del circ social. “Aquesta altra part del circ s’enfoca a obtenir una millora en aquesta societat des de gent amb discapacitat, a gent amb risc d’exclusió social passant per gent amb problemes econòmics” explica Jordi Mas que afegeix: “en realitat és gent que no té un entorn estable”. El circ social permet veure gent amb discapacitat, com és el cas del grup Circ Bombeta [també instal·lat a Cronopis en col·laboració amb el Taller d’Idees], que “són capaços de fer coses que no farien mai en un altre àmbit”, assegura Mas. “Sovint la discapacitat que tenen i que transformen amb el circ et fa veure la capacitat extra que demostren i desenvolupen”, remarca la mateixa font.

Un dels avantatges que aporta el circ social és la integració de qualsevol persona: “és un lloc on hi ha cabuda per a tothom” explica De La Rosa que segueix dient: “qui no té força pot fer un número de pallassos, qui no pot fer una tombarella pot fer equilibris o malabars”. I d’aquesta manera s’arriba a tot arreu perquè “tothom té una capacitat que el diferencia de la resta i, en cas que no la trobi, sempre se la pot inventar” conclou De La Rosa.

“Hem aconseguit que Mataró sigui un referent del circ a Catalunya”

Escola de circ

L’any passat des de Cronopis es va començar, de forma una mica experimental, el què en van anomenar “l’escola de circ”. Consisteix a oferir cursos de circ per a infants i joves de 7 a 16 anys. L’èxit de la primera edició ha portat a ampliar l’oferta i consolidar tres grups -dos d’infants i un de juvenil- que pràcticament ja són plens per aquest nou curs. “L’escola de circ és un projecte que teníem al cap des de feia molt de temps, però tampoc teníem l’espai, ara a Can Fugarolas l’hem pogut començar a tirar endavant i sembla que ha funcionat molt bé”, explica satisfet Mas. Aquests cursos, que s’imparteixen trimestralment i en horari d’extraescolar, pretenen que tots els nens puguin tastar de totes les disciplines i modalitats del circ, des del trapezi fins als pallassos, passant pel llit elàstic o els malabars. “Volem donar l’oportunitat real de fer circ contínuament després de l’escola”, conclou Jordi Mas.

Què els crida l’atenció als nois i noies? “Els més petits sobretot els crida el fet de tocar diferents modalitats. Cada nen troba el seu moment i el seu lloc i tots aprenen els uns dels altres”, explica una de les sòcies de Cronopis i mestra de l’escola de circ, Marina Montserrat. La Laura Cano segurament n’és un exemple. Ella té 15 anys i va assistir a la primera edició de l’escola de circ. Aquest any té molt clar que repeteix i sap perfectament el perquè: “fer circ enganxa”. “A mi m’encanta quan pujo al trapezi, és com si em sentís molt lliure sense tocar de peus a terra”, continua la Laura. Com ella, prop de 30 nens tenen l’oportunitat de provar de fer circ per aquest any. “No volem morir d’èxit i intentarem fer llista d’espera en lloc d’obrir més grups”, explica Jordi Mas prudentment.

Especials 2014/2015, Cronopis 2

Els valors

Sigui a l’escola de circ, a formacions d’adults o des de qualsevol de les activitats que s’organitzen des de Cronopis, s’intenta fomentar que tots els valors que aporta el circ quedin ben treballats. “Són valors com la motricitat, la motricitat fina, l’equilibri, l’alçada, jugar amb la por, l’autosuperació, la companyonia, entre molts d’altres”, explica Montserrat que vol afegir: “de fet, és una manera d’afrontar sentiments i un gran repte”. Ella mateixa creu que el circ en si mateix no és fàcil i que cal superació per enfilar-se a segons quin lloc o controlar sensacions i emocions, però que precisament això és “el que més enganxa de fer circ” i ajuda a “pujar l’autoestima”.

Mataró amb el circ
Mataró és, gràcies a Cronopis, abanderada i referent de la pràctica del circ. “Molts dels que ara formem Cronopis vam entrar en el món del circ i de seguida ens va captivar. Vam ajuntar-nos i vam començar a crear aquest esperit de veure i fer circ que coneixem a Mataró”, explica Jordi Mas satisfet. “Hem aconseguit que molta gent vingui a consumir circ a escala amateur i és una espiral que es va fent gran i que situa a la ciutat de Mataró com a un lloc on poder venir a presentar la teva creació, on poder venir a entrenar i assajar, on poder venir a veure espectacles…” explica Jordi Mas que conclou: “Hem aconseguit que Mataró sigui un referent del circ a Catalunya”. Aquest curs ho serà una mica més.

L’energia de Can Fugarolas  
Can Fugarolas ha estat, en part, el tret de sortida d’entitats com Cronopis. Ells ja existien abans però l’espai del qual disposaven els quedava limitat en molts dels sentits. Ara Can Fugarolas els ha permès ampliar les instal·lacions, comptar amb un magatzem on poder emmagatzemar tot el material d’escenografia i creacions d’altres companyies, comptar amb un gran espai d’assaig i entrenament i disposar també de zones on poder fer representacions de petit format. L’energia que es transmeten les entitats i col·lectius que actualment ja s’hi troben acaba de conformar la xarxa i sinergia pel qual ja va sorgir la iniciativa de reformar un antic concessionari en un espai social, creatiu i de treball a baix preu.