La gran aposta per l’skate a Mataró

L’Skate Club Mataró té poc més de mig any de vida i ja supera els 120 socis

  • Text: Marta Gómez / Fotos: Skate Club Mataró
  • Dijous, 18 Juny 2015 12:46

Especials 2014/2015, SKate 1

Molta gent avui ja sap què és un ‘skate’ com a objecte i per a què es fa servir. Alguns amb més traça que altres intenten patinar pels carrers de la ciutat, sigui com a mitjà de transport o per dur a terme aquesta pràctica en alguns dels punts habituals i habilitats de Mataró. Alguns d’ells ja formen part de l’Skate Club Mataró, el nou club de la ciutat que vol fomentar aquesta pràctica i consolidar-la a la ciutat. Coneguem avui qui són i què pretenen.


A conseqüència d’una inquietud i afició permanent entre uns joves mataronins, feia anys que es gestava el que finalment ha esdevingut l’Skate Club Mataró. Pretén ser una unió de conceptes (esport, salut i cultura) amb una base inqüestionable pel foment de l’skate a la capital del Maresme.

Per què l’skate? Es tracta d’un esport que està en auge per molts motius diversos. De fet, la ciutat de Barcelona –per posar un exemple- ha construït 5 parcs per a skaters en un termini de dos anys. Un altre exemple el trobem més a prop, a la ciutat de Badalona. Aquest municipi ha acollit el passat mes de maig -i per primera vegada- dues de les competicions més importants a nivell internacional dins el món dels patinadors. Per tant, davant de la demanda i l’augment de patinadors, no és estrany que sorgeixin d’una banda necessitats i de l’altra clubs esportius per fomentar aquesta pràctica. Amb la mateixa evolució i auge de l’skate apareix la història de l’Skate Club Mataró que no deixa de ser una reinvenció del que inicialment havia estat l’Associació Mataronina d’Skate.  

El club pretén transmetre uns valors molt sòlids: esport, salut i cultura

D’associació a club

El 2007 es crea per primera vegada l’Associació Mataronina d’Skate amb l’objectiu de difondre amistosament els coneixements sobre aquest esport entre coneguts. No s’aconsegueix massa repercussió ni tampoc un increment desmesurat de membres associats fins passats uns anys. El 2010 la situació segueix irregular dins de l’associació tot i que es comencen a fer contactes per créixer i aconseguir un nom dins la ciutat de Mataró. A costa de reivindicacions i converses, l’any 2011 es milloren algunes de les instal·lacions que Mataró ja tenia i es fa un manteniment de les pistes més acurat.

Amb aquests dos petits graons de l’escala ja assolits, el 2012 es plantegen fer una primera competició oberta a tothom i programada a Les Santes Esportives del mateix any. “Aquella competició va sortir molt bé, tot i que vam lamentar que vingués més gent de fora que de Mataró”, assegura l’actual president de l’Skate Club Mataró, Albert Poquet.  Les activitats de l’Associació s’aturen aleshores un parell d’anys a l’espera de traçar noves línies d’actuació que plategen al 2014 amb un projecte més sòlid.

“Decidim d’una vegada per totes fer competicions, exhibicions i activitats diverses de forma informal però regular”, explica Poquet. I això, permet a l’associació, arribar a parlar amb la Unió Catalana d’Skate Board que els posa sobre la taula la possibilitat de donar més facilitats i suport en les competicions i activitats sempre i quan deixin de ser una associació i es constitueixin com a club esportiu. L’any 2014 doncs, l’Associació Mataronina d’Skate desapareix i es crea l’Skate Club Mataró.

Especials 2014/2015, SKate 2

Esport, salut i cultura

L’Skate Club Mataró a més a més de fomentar l’esport a la ciutat pretén transmetre uns valors molt sòlids entre els qui el practiquen: esport, salut i cultura. D’una banda ser conscients que es tracta d’un esport, un esport alternatiu, que s’acostuma a fer de forma individual i a l’hora que a cadascú li vingui més de gust. “Substitueix a tots els esports d’equip que molts joves acaben deixant per massa exigència, pressió i disciplina”, puntualitza Poquet. Practicar skate és també fer salut i alhora, “cultura urbana”. El president del club assegura que també “és una pràctica molt vinculada a l’art i la música” i afegeix que “està associat al disseny de les taules, per exemple, o a la música hip-hop i rock”. Marques com Jart Skateboards fan dissenys de taules amb grups de música com Slayer o Motorhead.  

Un nou Skatepark hi concentraria aquells que ara patinen en places públiques

Socialització i integració

“Jo mateix he conegut a molta gent amb qui no m’hagués trobat si no hagués patinat”, afirma Albert Poquet. És ell mateix, el president del club, qui creu que es tracta d’un esport amb un gran grau de socialització i integració entre els qui el practiquen. “Uneix a gent de totes les edats que potser mai relacionaries”, afirma la mateixa font que afegeix: “cada persona té el seu estil, fa la modalitat que vol, sap els seus límits,... és un esport tan lliure que provoca motivació només per aquest fet”.

Especials 2014/2015, SKate 3

Activitats i classes

La constitució del club d’skate no té gaire més de mig any. No obstant això, des de l’inici, la junta directiva es va proposar fer moltes activitats, competicions, exhibicions o classes d’iniciació mensuals. De fet, dins del club hi ha integrants com l’Eloi Pujol, que professionalment es dedica a patinar en la modalitat de longboard, o en Pol Catena, reconegut internacionalment. Les seves figures també són clau per emmirallar als patinadors més petits. La pròxima exhibició tornarà a ser al programa de Santes Esportives d’aquest 2015 on pretenen superar l’afluència de gent de fa 3 anys i acabar de consolidar el club a la ciutat.

Mataró està preparada?
En aquests moments l’Skate Club Mataró té més de 120 socis que anualment paguen una quota simbòlica per garantir petites despeses del club. Mataró però, està preparada per acollir tota aquesta pràctica? La resposta per part del club és: “encara no”. “Les instal·lacions no són adequades per fer una de les modalitats més comunes anomenada ‘street’, però estem treballant perquè millorin aviat i es pugui fer, a més a més, una ampliació de l’Skatepark que ja tenim” assegura Poquet.

Amb un Skatepark com el que planteja el club, és a dir, de modalitat ‘street’, permetria que patinadors que ara practiquen aquesta modalitat en places públiques es dirigissin sempre a un mateix espai. “La possibilitat de malmetre mobiliari urbà, soroll o perill per a vianants aliens no existiria”, expliquen des del club que veuen la renovació de l’skatepark com a una prioritat.

Atraure turisme

Una de les possibilitats que analitzen des del club mataroní és que una aposta clara per aquest esport a la ciutat pugui revertir en l’augment de turisme. “Molts turistes que arriben a Mataró pregunten on són les pistes per patinar, si a Barcelona aporta turisme, a Mataró també en pot portar”, assegura el president del club. Amb el nou govern municipal segurament caldrà reprendre converses pendents, tot i que el club d’skate mataroní sembla tenir-ho força clar: “ens ajudaran positivament perquè coincidim amb transmetre valors molt similars”. 

Especials 2014/2015, SKate 4

The Lien Portrait  
En els darrers dos anys s’ha elaborat a Mataró el llargmetratge ‘The Lien Portrait, dirigit per Albert Poquet. Parla de les sensacions i pensaments que tenen els patinadors quan pugen sobre un skate. L’estrena del llargmetratge serà el pròxim 17 de juliol a la Sala Duba de Mataró. De moment, el tràiler oficial es pot trobar a la versió digital d’aquest mateix article.