Els noms propis de Les Santes 2014

Mägo de Oz, Txarango, Llibert Fortuny, Oques Grasses o Ebri Knight, destacats del programa

  • Cugat Comas / Fotos: Anna Aluart i cedides
  • Dijous, 05 Juny 2014 11:38

Les Santes 2013, Mago de oz

Dimarts es va donar a conèixer la major part de la programació de la Festa Major de Mataró. Falten menys de dos mesos per Les Santes i els mataronins i mataronines ja saben quins grups els faran ballar en els seus dies més esperats. Un nom destaca per sobre la resta, el de Mägo de Oz. El veterà grup de rock dur celta tocarà el 27 de juliol en el marc del Sarau al Port de Mataró gràcies a l’aposta dels operadors del mateix Port. El concert gran de Santes passa així a ser gratuït i a estar inclòs en la nit més massiva, després dels Focs.


L’accent musical és un dels aspectes que en roda de premsa més va voler destacar Quim Fernàndez, regidor de cultura.”Hem procurat arribar a la major part del públic i crec que tota la programació i el concert de Mägo de Oz en particular, cobrirà les expectatives”, va assegurar Fernàndez. Els creadors de clàssics generacionals com ‘Fiesta Pagana’ o ‘La Costa del Silencio’ encapçalen un cartell musical que compta amb noms com els de Txarango i Strombers al capdavant de les Dissantes de la Fundació Maresme –el 26 a la nit–, Oques Grasses, Ebri Knight, Ignorantes, Itaca Band, Miquel Del Roig o The Cabrians en l’àmbit més festiu o Llibert Fortuny i el concert especial de Pep Gimeno ‘Botifarra’ amb l’Agrupació Musical del Maresme en l’àmbit més degustatiu. Un total de 47 grups de música entre concerts i punxa-discos.

Nit Boja en cap de setmana

Les Santes d’aquest any han accentuat la prevenció i les campanyes a favor del civisme –que és el valor del mes de juliol de la campanya ‘Mataró Ciutat de Valors’– de cara a la coincidència del 25 de juliol i la seva Nit Boja amb el cap de set­mana. En aquest sentit Fernàndez explica que “seguirem amb les campanyes de treure vidre de la festa i del consum responsable d’alcohol i a més hem introduït la formació de voluntaris cívics perquè sàpiguen respondre millor davant determinades situacions”. Encara en la Nit Boja, l’Ajuntament confiarà la contraprogramació del Desvetllament al grup 40 Principales i un espectacle anomenat 40 Tour amb projeccions, música i mapping: “el nostre objectiu segueix sent que a la Riera hi hagi qui realment vol anar al Desvetllament i els que volen ballar i festa sense més vagin a baix a mar”, assegura Fernàndez.

Un altre acte que els darrers anys ha tastat la massificació és el No n’hi ha prou! del qual s’han replantejat elements com la distribució de les figures i l’escenari, però que el regidor assegura que “si se’n canviés l’escenari canviara l’acte, no ens ho plantegem”.
Civisme a banda, la solidaritat tornarà a ser un dels valors de Les Santes amb les pròpies Dissantes per una banda i amb el got solidari que tindrà diferents models per l’altra i que se servirà en tots els actes per 1 euro a benefici de Creu Roja i Càritas.

Les Santes 2014, Got solidari de Santes

Castells i canvis consolidats

Repeteixen respecte de l’any 2013 i no per això perden rellevància les ubicacions noves de la Ruixada al Nou Parc Central i els Requisits al Parc “vell”. També repeteix cartell la Diada Castellera de Les Santes que el 20 de juliol reunirà a Mataró a més dels “seus” Capgrossos, dues colles capdavanteres del món casteller com són els Castellers de Vilafranca i els Minyons de Terrassa. Totes dues colles podrien venir a Mataró amb els castells de gamma extra com a objectius: “L’aposta és forta i la Diada de Santes es consolida com la primera de més importància del calendari i la porta oberta a la part més intensa del calendari casteller”.

L’estrena del Pati del Cafè Nou com a espai de la festa, la vinguda a la Postal de Gegants d’una geganta alemanya que reprodueix la figura de l’arxiduquessa d’Àustria que va desembarcar a Mataró el 1708, en el marc dels actes del Tricentenari, o el caràcter gratuït de tota la festa a excepció de les obres de teatre són altres aspectes rellevants d’una programació encapsulada per tercer any seguit en el mateix pressupost.

Els protagonistes de les Santes

Santes 2014, els diables de Mataró
Diables de Mataró
La colla farà d’amfitriona d’una trobada de balls parlats que congregarà, la tarda del dia 20, més de 400 diables de Catalunya.

Santes 2014, focs
Pirotècnia Tomás
L’empresa pirotècnica de Benicarló, al País Valencià, s’ocuparà un any més tant dels Focs Artificials del 27 com de la Tronada del 29.

Santes 2014, Jaume Ayats
Jaume Ayats
El director del Museu de Música de Barcelona serà “l’Estrenador” i parlarà de la Missa de Les Santes en el marc de la pròpia ‘Estrena’.

Santes 2014, 40 principales
Tour 40 Principales
És la nova atracció a baix a mar com a programació alternativa a la Nit Boja amb un espectacle de vídeo, mapping, música i ball.

Santes 2014, Ebri Knight
Ebri Knight
El grup maresmenc serà, juntament amb els Leds, l’alternativa a Mägo de Oz la nit del Sarau, al Passeig del Callao.

Santes 2014, oques grasses
Oques Grasses
El grup de cançons com ‘Sexy’ o ‘Cul’ tornarà a Mataró per liderar la nit del 19 de juliol amb la festa universitària del TCM.

Santes 2014, Txarango
Txarango
El grup català més mediàtic del moment serà el cap de cartell de les Dissantes juntament amb Strombers.

Santes 2014, Llibert Forty
Llibert Fortuny
El saxofonista i el Memorial Ricard cuadra portaran el seu espectacular ‘Concert de Patum’ al Pati del Cafè Nou.

Santes 2014, Itaca Band
Itaca Band
Els Capgrossos organitzen per segon any un concert el diumenge de la Diada a la tarda-vesre. Itaca i Miquel Del Roig són el cartell previst.

Santes 2014, Jose soria
L’Alcalde de Cehegín
José Soria (PP) serà el convidat institucional d’aquest any a la Missa després de la polèmica primer i la visita de Mora a la localitat després.

Santes 2014, josep gimeno botifarra
Pep Gimeno ‘Botifarra’
El cantant valencià farà un concert conjunt amb l’Agrupació Musical del Maresme amb motiu dels 30 anys de la banda.