La imatge de la Soledat, molt més que un símbol

La germandat Nostra Senyora de la Soledat celebra els 25 anys de l’arribada de la verge a Mataró

  • Marta Gómez / Fotos: arxiu
  • Dimecres, 16 abril 2014 10:51

Especials 2013, lan soledat 1

Es necessiten prop de 40 dones per portar la imatge de la Soledat. Una imatge que va arribar fa 25 anys a la ciutat de Mataró i que es va instal·lar al barri de Cirera. La germandat, fundada dos anys abans, va ser la primera a Catalunya en ser tota constituïda per dones. Un mèrit que encara se’n fan bandera i que destaca al pas dels misteris de la passió de Crist de Mataró. Coneguem la història de la germandat i el seu funcionament actual.


Només fa 25 anys que la imatge de la Soledat és a la ciutat de Mataró. De fet, és la imatge que coneixem en aquests moments. Antigament hi havia hagut una altra “Soledat” que va ser prohibida durant la guerra civil per la seva feminitat i que actualment està guardada a Santa Maria. La “nova” imatge va ser concebuda per la lluita i devoció privada d’una sola persona que, amb esforços, va pagar de la seva butxaca “la verge que faltava a Mataró” i la va entregar a la ciutat l’any 1989.

Per què la Soledat?

Els misteris de la passió de Crist van per ordre i no pot aparèixer abans la Coronació d’Espines que  La Verònica. Doncs el mateix va passar fa més de 25 anys quan es van plantejar quina imatge havia de tenir el barri de Cirera: van mirar quines imatges tenia Mataró i van observar quina hi mancava. “Ja hi havia diferents imatges a la ciutat i era la que faltava i la que més necessitàvem” explica la presidenta actual de la germandat i capatàs del pas de la verge, Cristina González.

La imatge
La imatge de la Soledat va ser treballada a Sevilla per l’escultor Juan Ventura entre l’any 1988 i l’any 1989. Abans d’arribar, però, la germandat de la Soledat s’havia constituït (encara sense estatuts) dos anys abans i, fins i tot, havien sortit en processó. Aquesta primera sortida la van fer amb una imatge de Santa Teresa de Jesús vestida com a Mare de Déu de la Soledat. En aquell moment eren tan sols 15 portadores de la imatge que, amb la nova Soledat, van haver d’augmentar amb una gran crida al barri.

Només dones

El barri de Cirera va respondre a la crida de la germandat. De fet, qui va respondre van ser les dones del barri. Davant la demanda de portar la imatge només es van involucrar la part femenina de la zona. Això va fer-se plantejar constituir una germandat íntegrament per dones, l’única de tot Catalunya en aquell moment. “Aquella decisió ens aporta pros i contres, per una banda tenim homes que ens ajuden a tot el muntatge i això ens facilita la feina, i per l’altra, el pas de la verge pesa molt i necessitem més dones que si només fos portat per homes”, explica una González reflexiva.
Als estatuts de la germandat diu que les penitents i les portadores han de ser tot dones, igual com el conjunt de la presidència.

Especials 2013, la soledat 2

Més que un símbol

La imatge de la Soledat és més que un símbol o una pura imatge per a totes aquelles que la porten. La Inés Alejo, per exemple, porta 24 anys a la germandat. Ella ha anat amb la creu i ara és portadora i va entrar per devoció i molta fe: “Vaig començar per una promesa amb el meu pare que estava molt malalt i d’aquesta manera la meva mare anava amb la verge dels Dolors i jo amb la Soledat”, explica Alejo. La devoció per a  la Inés segueix a flor de pell: “La soledat ho és tot per a mi. A les nits quan reso, començo per Jesús i acabo per ella”, assegura i afegeix: “Però quan vaig sota el pas, no deixo de mirar-la perquè és com si prengués vida”.

Un altre cas és el de la Yolanda Pérez que va començar per la germana d’una molt bona amiga, ara fa 12 anys. “De seguida em va enganxar”, diu Pérez “però és difícil explicar el perquè”, assegura. La Yolanda diu que si no véns, com li va passar l’any passat quan va tenir una criatura, “és com si et faltés alguna cosa”. Els moments més àlgids sempre són les processons i tant la Inés com la Yolanda, de dues generacions diferents, passen molts nervis. “Cadascuna té el seu ritual. “Jo tinc la túnica al llit, el cinturó, la medalleta i m’ho poso tot pel seu ordre. Quan sents tocar els tambors, a l’estómac de seguida hi notes papallones”, descriu la Yolanda emocionada.

Jo tinc la túnica al llit, el cinturó, la medalleta i m’ho poso tot pel seu ordre.
Quan sents tocar els tambors, a l’estómac de seguida hi notes papallones

La Setmana Santa

Pels qui porten passos de Setmana Santa és realment el moment més àlgid i esplèndid de l’any. Les portadores de la Soledat assagen tres mesos abans de la primera processó i, de les tres que surten, la seva presidenta, en destaca la de Divendres Sant. “De les tres que fem la de divendres és la més especial  perquè pots estar parat al carrer i veure passar la passió de Crist per davant teu”, assegura González. No obstant això, també destaca la del dissabte que diu que la troba “molt bonica” perquè “només sortim nosaltres i el Sant Sepulcre pels carrers dels nostres barris i és molt emotiva”.
Cal recordar que la Processó de Divendres Sant l’any passat va ser declarada Patrimoni Cultural de la ciutat de Mataró i, també en l’edició del 2013, va ser la més multitudinària a la ciutat, comptabilitzada fins al moment.

La fe és actual?

Són 25 anys que fa que va arribar la imatge de la verge a Mataró però, en quin moment ens trobem ara? “Penso que la crisi econòmica ha fet que la gent torni a creure i a confiar en què algú els pot ajudar”, contesta ràpidament la capatàs del pas. Al llarg d’aquest quart de segle hi ha hagut tres etapes de volum de gent a la germandat de la Soledat. En un primer moment va venir molta gent per la crida que es va fer al barri, després hi va haver un moment d’equilibri i, fins i tot, de baixada i ara, segons explica González “tornem a estar de pujada i la gent participa més i s’involucra més en aquests actes litúrgics”.

Demà, que serà Divendres Sant, serà el dia pletòric per a totes les confraries i germandats. Ho serà però, molt en especial per la de la Soledat, que lluirà les millors orquídies cuidades durant l’any per les portadores, per celebrar el 25è aniversari de la seva arribada.

LES DADES

Un únic pas
Especials 2013, la soledat-unic pas

 2,5m d’ample x 3m de llargada
Especials 2013, la soledat -2'5 amplada

1000kg (aprox.)
Especials 2013, la soledat -1000 kgs

40 dones portadores
Especials 2013, la soledat -40 dones portadores

Indumentària negra i blanca
Especials 2013, la soledat -roba blanca

Especials 2013, la soledat -homes de la soledat
Els homes de la Soledat
La germandat de la Soledat va ser creada fa més de 25 anys íntegrament per dones. Amb l’arribada de la imatge al 1989 es van crear els estatuts i es va decidir excloure dels penitents i portadors als homes, que no s’havien presentat en un primer moment al voluntariat. El seu paper però és ara fonamental a la germandat en tasques de muntatge i desmuntatge i de la banda musical.
Aquests homes, molts són els familiars de les dones penitents i portadores que, d’alguna manera o altra, manifesten la seva devoció amb l’ajuda pràctica al pas de la verge.