El CAP de Rocafonda - Palau ocupat; reclamen el no desplaçament de dues doctores

Les AAVV de Rocafonda i el Palau han entrat a registre una carta al Conseller de Salut amb 2.000 signatures

  • Marta Gómez i Fotos d'Anna Aluart
  • Dijous, 09 Gener 2014 11:40

Tancada Rocafonda

La complexitat dels barris de Rocafonda i el Palau queda reflectida al seu Centre d’Atenció Primària (CAP). Aquesta complexitat però, lligada a canvis continus provocats per les retallades en la sanitat pública agreuja la cohesió social. El desplaçament de dues de les nou doctores del centre mèdic ha provocat mobilitzacions dels veïns que volen aturar, com sigui, la tisorada al seu barri. De moment, ja han ocupat el CAP i han recollit milers de signatures.

Les retallades en la sanitat pública estan afectant a tot el país. També a Mataró. De fet temps endarrere coneixíem mobilitzacions veïnals als Centres d’Atenció Primària (CAP) dels barris de la Llàntia i Cerdanyola per l’acomiadament d’un dels doctors. Ara, també han arribat al CAP de Rocafonda - Palau on, a més del desplaçament de dues doctores a un altre centre, s’han destapat altres “retallades encobertes”.

Els motius

A través de diferents assemblees de les Associacions de Veïns de Rocafonda i El Palau, amb els mateixos veïns i pacients del CAP de la seva zona, s’han destapat coses que encara no se sabien, com és el cas de l’eliminació de la figura de la mediadora intercultural marroquina o la reducció de dues places d’infermeria durant el 2013. A més a més, els veïns recorden l’intent de treure les urgències de cap de setmana que, per ara, és un tema sobre la taula endarrerit gràcies a les gestions de les AV dels barris. Un dels motius pels quals també s’han sorprès els usuaris del Centre d’Atenció Primària és que s’ha observat que diferents metges del CAP no fan la jornada completa, tal i com haurien de fer per la ràtio d’habitants que assoleix el centre. Tot plegat comporta que els veïns i veïnes de Rocafonda i el Palau cada vegada que vulguin ser visitats pel seu metge de capçalera hagin d’esperar, com a mínim, tres setmanes.

Tancada Rocafonda

Dues doctores més

I ara, a més, s’hi ha sumat l’imminent desplaçament de dues de les doctores del CAP. Es tracta de la Doctora Romeu i la Doctora Merino que a partir del 15 de gener podrien ser traslladades a un altre centre “per motius administratius”. Les doctores porten 19 i 8 anys respectivament treballant al CAP Rocafonda – Palau però el fet de ser interines  (i que els propietaris de les places fixes tornin) les ha portat a una situació in extremis. La complexitat del barri ha fet que aquestes dues doctores siguin especialment estimades i valorades no tant sols per les seves tasques com a doctores mèdiques sinó també per la dedicació, comprensió i coneixement de la realitat social de la zona. “El seu desplaçament és la gota que fa vessar el got”, assegura la presidenta de l’AV del Palau, Aurora Gironès. “Ha arribat l’hora de lluitar”, afegeix la mateixa font.

L'ocupació

Els veïns ja n’estan tips, volen reivindicar el que els agrada i el que creuen que els funciona, i per això, després de diferents assemblees, han decidit ocupar el CAP de forma pacífica i organitzada. Ho van fer ahir al vespre en una concentració que va aplegar prop de dues-centes persones. “L’assistència primària és un dret i una necessitat”, “Metge de capçalera 4 o 5 setmanes d’espera” o “Lluitem per una bona sanitat als nostres CAPs” eren algunes de les pancartes que van penjar a la façana i interior del centre mèdic. Una reivindicació que rebia el suport de la Federació d’Associacions de Veïns de Mataró, de la Coordinadora de Federacions d’Associacions de Veïns de Catalunya, la Coordinadora en defensa de la Sanitat Pública Mataró - Maresme i el sector agrari provinent, sobretot, de les Cinc Sènies. L'ocupació s’allargarà, diuen, “el que calgui” tot i que destaquen que “no impedeixen el servei mèdic ni el funcionament del CAP durant el dia”.

2.000 signatures

A principis de setmana les presidentes de les AAVV de Rocafonda i el Palau van entrar a registre una carta dirigida directament al Conseller de Salut, Boi Ruiz. En aquesta carta s’explicava la situació que estan patint als barris, els arguments, motius i evidències que creuen que hi ha i la demanda del no desplaçament de les doctores Romeu i Merino. Amb la carta, també s’hi van adjuntar 1.768 signatures de veïns i veïnes dels barris. Una xifra que augmentarà quan s’afegeixin les que s’estan recollint aquests darrers dies i que ja supera les 2.000.

Complexitat del barri

I és que a la reivindicació es té molt present la complexitat dels barris: complexitat social, econòmica, de cohesió,... Es tracta d’unes zones en què la població és d’edat molt avançada, cosa que sovint implica una salut delicada, amb majors atencions a causa de malalties cròniques o invalideses. Són barris amb una forta immigració extracomunitària formada per famílies amb molts infants i dones amb desconeixement de les mesures d’higiene i salut que, per tant, precisen una atenció mèdica més específica. Unes zones on hi ha molta població jove en risc d’exclusió social provocada per l’atur juvenil, la vida al carrer i la manca d’expectatives, factors que sovint deriven a addiccions que provoquen drogodependència o toxicòmans.

Tancada Rocafonda

S’aconseguirà?

La reivindicació social i les mobilitzacions no s’aturen. Omnipresent però, és el sentiment de veure si tot plegat “servirà d’alguna cosa”. Els veïns reclamen insaciablement que les doctores no siguin desplaçades i que tinguin cabuda a la plantilla del CAP de Rocafonda – Palau amb, diuen, “les modificacions o millores que calguin” i, si és necessari –afegeixen- que inclogui també els dos metges que retornen al centre mèdic. Demanen que “tota la plantilla de metges i infermeria faci la jornada completa” i que “respongui al nombre de professionals que hi ha adjudicats”. Reivindicacions escrites als llençols de les pancartes i portades al cor. Seguiran allà fins que ho aconsegueixin. Les retallades per molts d’aquests veïns, són de vida o mort.

L’Ajuntament de Mataró està al cas?
Una representació de veïns es va trobar el passat divendres amb la regidora de Família, Benestar Social, Salut i Consum de l’Ajuntament de Mataró, Olga Ortiz. Segons els veïns “l’Ajuntament està al cas de tot” malgrat que “no donen solucions” perquè “repeteixen el que els diu la Conselleria”. De fet, el govern de la ciutat haurà de donar resposta al Ple Municipal d’avui davant els precs i preguntes formulats pel PSC, ICV-EUiA i la CUP.

Francisco Manzilla. Pacient Dra Merino:
“Visc al barri des del 1973. La Dra Merino porta a la meva dona i sempre l’ha atès perfectament bé. No és d’aquells metges que et diu que entris a la consulta, et recepta alguna cosa i et fa marxar”.

Pili Falcón. Pacient Dra Romeu:
“Tinc molts problemes de salut. Per mi és com la meva confessora. Sé que no em pot solucionar tot el que pateixo però tinc el seu suport, la seva comprensió i els seus ànims”.

Rafael Alcaráz. Pacient Dra Merino:
“No volem que marxi. Des que va arribar que la tinc. Sóc diabètic i només ella em sap tractar bé la malaltia. Tot i això, les seves paraules curen més que totes les pastilles”

Francisco Rodríguez. Pacient Dra Romeu:
“He recollit 140 signatures a la meva botiga perquè no marxi. És amable, facilita les coses i es preocupa per tu i la teva família. Fa 15 anys que la tinc, és com si fos de casa”.

Teresa Sánchez. Pacient Dra Merino.
“Sempre està pendent de tu, és una persona exemplar. No és la típica doctora del bolígraf i la recepta, la Merino t’explica i t’escolta”.