Prevenció + Actuació + Consciència = Santes Segures

El gran dispositiu de seguretat de la Festa Major és a punt per intentar reduir riscos

  • Marta Gómez // Anna Aluart i cedides
  • Dimarts, 23 Juliol 2013 00:00

Especials, Santes Segures 1

Per molt divertides que siguin les festes majors, les dinàmiques de la població i els comportaments d’aquesta en època festiva, són molt imprevisibles. També és el cas de Mataró. I de fet, és un exemple clar a tractar per la gran multitud de gent que assisteix a una de les nits més sonades de la festa local de la capital del Maresme: la Nit Boja. És imprescindible garantir una bona seguretat i per això calen molts esforços, recursos i prevenció. Coneixem quin és el dispositiu de seguretat de Les Santes i com s’aplicaria el Pla d’Emergència en cas que calgués.


L’augment considerable de gent en els darrers anys durant la Festa Major de Mataró ha fet plantejar moltes coses tant a l’Ajuntament com a tots aquells qui vetllen per la seguretat de la festa. De fet, en les darreres edicions de la Nit Boja, una de les nits més multitudinàries del conjunt de la festa, s’ha patit per la seguretat dels milers de persones participants. Molta gent, molta eufòria desmesurada, massa vidre i, sobretot, massa alcohol. Però el principal problema potser recau amb què una part de la població es mostra poc responsable i amb poca coneixença i consciència, de les dinàmiques dels actes de Les Santes.


 “Model Mataró”

L’aplicació de les últimes normatives de seguretat que regulen actes amb gran afluència de gent i actes amb pirotècnia, com els correfocs i el castell de focs, fan que les Santes d’aquest 2013 tinguin alts nivells de protecció amb preventius i plans d’actuació que s’activarien en cas de necessitat. Però de fet, la ciutat de Mataró ja estava fent bé les coses des de fa temps i ja era pionera en el desenvolupament d’aquesta documentació. Havia elaborat els seus propis protocols, nivells d’actuació i normes per tal d’intentar coordinar una bona seguretat en una festa major que des de fa molts anys ja es preveia multitudinària. D’aquí a què alguns l’anomenen el “model Mataró”, tot i que en aquests moments, la llei obliga a què totes les festes majors segueixin la mateixa normativa de seguretat.


 Santes segures

Si una cosa sembla estar clara pels qui intenten analitzar i controlar la seguretat és el que assegura el Cap de manteniment i serveis de la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró, Joan Abril: “hi ha molts factors controlables i esperats, l’únic que és variable i del tot imprevisible és la gent”. Per això des de l’Ajuntament de Mataró també s’han engegat campanyes de conscienciació i pedagogia sobretot pel Desvetllament Bellugós, l’acte per excel·lència. L’any passat es va fer campanya per la no utilització del vidre, mentre que aquest any s’ha centrat en el responsable i moderat consum d’alcohol. A més a més, des de Protecció Civil s’ha visitat diferents centres escolars per a difondre aquest missatge als adolescents –públic majoritari i més vulnerable- així com també ho han fet els Bombers amb un discurs ple de consells bàsics d’actuació en cas d’emergència.

Especials, Santes Segures 2

El dispositiu

Per evitar que s’hagi d’activar mai el Pla d’Emergència del Desvetllament Bellugós, per posar un exemple, hi ha desenes de persones que vetllen per la seguretat de la ciutadania. Començant per l’Ajuntament de Mataró i acabant pels Equips de Suport passant per la Policia Local, els Bombers, Protecció Civil, ADF i la Creu Roja són tots els qui conformen el gran dispositiu de seguretat de Les Santes. Tot i que tots ells coincideixen amb què “el risc zero no existeix” aposten per acostar-s’hi. “Cal conèixer bé l’espai en què es desenvoluparà l’acte, els elements que el conformen, el volum de gent que hi podria participar i la dinàmica que es creu que podrien tenir”, assegura el coordinador general dels Equips de Suport, Josep Maria De Ramon.

Cadascú en la seva mesura aporta els recursos que creu oportuns i necessaris: “Nosaltres tenim dispositiu terrestre i aquàtic i disposem de 8 o 9 vehicles traslladats a punts estratègics i 75 persones al carrer: socorristes, tècnics, conductors, infermers, metges i responsables de coordinació a més de patrons i socorristes aquàtics”, concreta el responsable del Departament de Socors i Emergències de la Creu Roja a Mataró, Xevi Pallàs.

Pocs minuts d’actuació

Només acostar-se a la tarda del 25 de juliol ja s’activa en fase d’alerta el Pla d’Emergència. Per posar en funcionament aquest Pla, cosa que no ha passat mai, cal primer conèixer les seves fases: “analitzaríem els riscos per veure els problemes que podríem tenir, contemplaríem els mitjans humans i materials dels quals disposem, comprovaríem les fitxes d’actuació i executaríem la implantació per a què la gent conegui la situació”, explica la Cap del Servei de Protecció Civil de l’Ajuntament de Mataró, Carlota Dicenta. Tot plegat, en molt pocs minuts.

 

“L’únic que és variable i del tot imprevisible és la gent”

Eix de control

Els actes que es consideren amb més risc, com ara el Desvetllament, l’Escapada a Negra Nit, el De Parranda! o el Castell de Focs, convoquen el que s’anomena el Centre de Coordinació d’Emergències Municipals –CECOPAL- reunits normalment a la Direcció de Cultura. Es tracta d’un comitè en el què s’hi representen tots els serveis preventius que conformen el dispositiu de seguretat. Serveix per agilitzar la presa de decisions de responsables i per a poder coordinar amb major eficàcia tot el que pugui succeir. “És evident que el què cal primer és executar el PAS –Protegir, Avisar i Socórrer- a partir d’aquí tot és treballar conjuntament”, creu el Cap del parc de Bombers de Mataró, Joan Carles Romero. “Tot suma i així aconseguim resoldre coses complexes de forma fàcil”, detalla De Ramon elogiant el treball en xarxa.
 
El nombre d’accidents i incidents del conjunt de Les Santes ha disminuït en l’últim any gràcies a mesures com la de contraprogramar el Desvetllament Bellugós. Ha augmentat també la prevenció de riscos i la conscienciació per part de la població de gaudir de la festa i no espatllar-la. Segurament per molts mitjans i esforços que es facin des del CECOPAL si la seguretat no és activa i cadascú procura individualment, no hi ha remei. És per això que el millor que pot passar és que no passi res.

Ciutat desprotegida?

Mentre el centre de Mataró durant Les Santes sembla estar col·lapsat de gent i de diversió, la ciutat segueix funcionant. Així són les rutines individuals i col·lectives de les persones igual com els sentits i gustos de cara a la participació d’activitats o festes. De fet, no deixen de ser les dinàmiques socials habituals. És per això que tots els dispositius de seguretat, ja sigui de Bombers, Creu Roja, Policia Local, etc. a més d’estar pendent de tot el que pugui estar passant al centre, han d’atendre qualsevol avís que els arribi de la seva zona de cobertura destinada. Així es garanteix també, que la ciutat no estigui desprotegida.

Especials, Santes Segures 3

 

 

Especials, Santes Segures 4

 

Especials, Santes Segures 5

 

Especials, Santes Segures 6

 

Especials, Santes Segures 7

 

Especials, Santes Segures 8