Club Social Andana: anònims però imprescindibles

L’associació treballa amb persones amb risc d’exclusió social mitjançant tallers i activitats

  • Mireia Biel / Fotos: Ivan Ruiz
  • Divendres, 28 Juny 2013 00:00

Ciutat, Associació Andana

La crisi econòmica ha posat en boca de tots conceptes com la desigualtat social, l’exclusió social i el risc de pobresa. Les xifres d’atur, els desnonaments, la política d’austeritat que practiquen els governs,  però també l’índex de formació són aspectes que influeixen directament en el benestar social. Per lluitar contra situacions d’aïllament i exclusió social existeixen centenars d’associacions anònimes, que realitzen una tasca invisible, encara que molt necessària. Aquest és el cas del Club Social Andana, una associació mataronina sense ànim de lucre que treballa amb persones en risc d’exclusió social.


Un trenta per cent de la població viu amb risc de pobresa o exclusió social segons dades de l’Idescat de l’octubre de 2012. En un any, Unicef alerta que la pobresa ha augmentat un vuit per cent a Espanya i que les diferències regionals s’han duplicat. La crisi econòmica ha fet que, des del 2009, el nombre de persones en situacions d’aïllament social segons dades oficials ha augmentar i les ONG han posat damunt la taula xifres alarmants, com per exemple, que el 2011, la taxa de risc de pobresa i exclusió social es situava en el 26,7 per cent.

Les causes que condueixen a situacions de pobresa i exclusió social són, segons un estudi de la Generalitat titulat ‘La lluita contra l’exclusió social: un projecte compartit’, estan vinculades “amb la insuficiència d’ingressos, problemes de salut, una formació deficitària i un entorn urbanístic i un habitatge degradat”. Segons la mateixa font, “la pobresa i l’exclusió social solen reproduir-se a l’interior de les famílies que n’estan afectades”.

La formació, cabdal

En aquest camp, resulta imprescindible que associacions locals i estretament vinculades a la ciutat desenvolupin programes d’ajuda que es focalitzen en el problema directament. Aquest és el cas del Club Social Andana, un punt de referència per persones amb risc d’exclusió social o sense sostre. Va néixer el 2004 com un projecte de la Taula d’Entitats de Promoció Social amb l’objectiu de ser un punt de trobada per a homes i dones en  risc d’exclusió social, on es troben per  dinar i berenar i on poden fomentar les seves activitats socials.

Per tant, es tracta d’un recurs puntual per a persones en aquesta situació i l’objectiu és crear un espai de relació on es dóna cobertura a les necessitats bàsiques d’alimentació, higiene i atenció social per a les persones derivades per Serveis Socials i altres entitats de promoció social de Mataró. Al mateix temps, es fomenten els vincles socials i mitjançant diversos tallers i activitats formatives es treballen les capacitats socials dels individus.

Ciutat, Associació Andana

Cogestió i voluntariat

El Club Social Andana és una associació sense ànim de lucre congestionada per la Creu Roja a la ciutat i l’Ajuntament de Mataró. El treball en xarxa és un aspecte imprescindible per al desenvolupament del projecte. Per aquest motiu, es mobilitza un nombre important de professionals i voluntaris. Tres professionals i 26 voluntaris provinents de Càritas, Jaume Pineda, Conferències St. Vicenç de Paül, Associació Envi, la Creu Roja i el Consorci Sanitari del Maresme i d’altres que hi col·labren a títol propi conformen l’equip que permet tirar endavant totes les activitats que es fan al centre. Els responsables del projecte consideren que el voluntariat és clau: “la seva participació dóna un valor afegit a la iniciativa perquè dinamitzen les activitats que s’ofereixen i estableixen un vincle positiu amb els beneficiaris”.  

Molts usuaris tenien una llarga trajectòria laboral abans de la crisi

La ciutat ho necessita

Com ja han demostrat les xifres exposades anteriorment, des del 2009 el percentatge de persones en risc d’exclusió social ha augmentat de forma notable. Des del Club Social Andana asseguren que “la crisi socioeconòmica és un dels factors i això queda demostrat perquè molts usuaris i usuàries del centre tenen una àmplia trajectòria laboral i s’han trobat en una situació de pobresa i exclusió en perdre la feina”.

Actualment, el Club Social Andana compta amb un total de 34 usuaris. Mataró disposa d’altres recursos que donen resposta a les necessitats d’aquestes persones com ara el Centre d’Acollida Municipal i la Fundació Menjador Sant Joaquim. Malgrat la seva funció és molt important perquè dóna cobertura a necessitats bàsiques, des de l’associació afirmen que “nosaltres també incidim en fer una intervenció específica que treballi les habilitats i busqui la millora de la qualitat de vida”.

Un 30 per cent de la població viu en risc d’exclusió social

És en aquest sentit en el que es marquen totes les activitats, ja que els seus organitzadors i dinamitzadors asseguren que “d’aquesta manera aconseguim millorar les habilitats socials, l’acció i la participació, la creativitat i la cohesió de grup”. Així doncs, els beneficiaris assisteixen a classes de formació bàsica i alfabetització, però també hi ha creats grups de treball, com el de Teatre Social. Així mateix, es fa Arteràpia, ball, Reiki, jocs en grup, tallers, xerrades i sortides que tinguin vinculació amb l’actualitat.

Ciutat, Associació Andana

Resultats positius

Des d’aquesta associació es mostren del tot satisfets amb els resultats obtinguts “tant pels usuaris i usuàries com per l’impacte que té a la ciutat”. Afirmen que, sens dubte, “els beneficiaris desenvolupen habilitats socials i de relació amb els altres, milloren l’autoestima i poden començar a créixer personalment”. Una bona manera de començar un nou camí per a reinserir-se, no només al món laboral, sinó a la societat, en plena normalitat.  

Ciutat, Associació Andana

Una de romanos”, posar-se sobre l’escenari

Tal com ja s’ha explicat, el Club Social Andana compta amb un grup de teatre. Si fa dues setmanes es va dur a terme una exposició d’obres i dibuixos fetes pels beneficiaris de l’associació. El passat 22 de juny, Can Gassol va estrenar l’obra “Una de romanos”, interpretada també per membres del club. El proper 26 de juny, tanmateix, repetiran dues actuacions que, en aquest cas, es duran a terme al centre Cívic Pla d’en Boet. Es tracta d’una obra còmica interpretada per una vintena d’actors que és fruit de la creació col·lectiva a partir d’improvisacions que recreen la Roma clàssica.

Ciutat, Associació Andana

Exclusió social, el concepte

Segons l’estudi citat, el concepte d’exclusió social és un fenomen que es caracteritza perquè “la persona, les famílies o els col·lectius afectats no disposen dels recursos materials suficients per atendre les necessitats bàsiques de forma mínimament acceptable”. Es considera que la pobresa sempre integra un nivell o altre d’exclusió social. De fet, és imprescindible tenir en compte factors com ara l’habitatge, la salut, l’ocupació, la formació o l’educació que poden transformar una situació d’aparent equilibri en un context d’exclusió.