Créixer comptant fins a quinze

Diferents grups treballen per fer pedagogia de Santes i busquen la complicitat de l’Ajuntament

  • Mireia Biel
  • Dijous, 02 Maig 2013 19:20

santes 1

El cartell de Les Santes 2013, tal com va explicar el seu autor, Pol Codina, “és de concepte fàcil per convertir-se en un element de la festa major proper per als més petits”. Una obra on hi apareixen totes les figures i comparses. Els menuts saben què signifiquen? Coneixen bé Les Santes i la seva història? Les escoles treballen la Festa Major, però no existeix ni un arxiu, ni material públic ni un projecte pedagògic útil pels centres i els professors perquè “els petits creixin vivint Les Santes”. Quin camí cal seguir?

En un Plenari de Santes va sorgir la idea de recuperar la Maleta Pedagògica de Santes, una eina educativa editada a principis dels anys 90 que recopilava informació i material sobre la Festa Major de Mataró, però també recollia un projecte educatiu per ensenyar el valor i el significat de Les Santes als més petits. Ara, una vintena de docents treballen revisant tot el material que té el Centre de Recursos Pedagògics, on es troben mensualment per anar donant forma al futur projecte, que encara no té data de finalització.

santes 2

Cobrir una necessitat
Tres membres de l’equip de la Maleta expliquen com s’està duent a terme el procés i quins són els principals reptes als quals s’enfronten: “tot sorgeix de veure que existeix una necessitat de crear un material únic perquè hi ha sectors de la ciutadania i del professorat que no coneixen la Festa Major”. Per aquest motiu, el grup de treball configurat al volant del CRP vol “crear xarxa per treballar per la ciutat, perquè totes les escoles puguin disposar d’una sèrie de materials per tractar a fons la festa i fer-ne una bona difusió”.


En el mateix sentit, els membres del grup de treball van detectar que “Les Santes només es treballen en aquells centres on hi ha professors que coneixen la matèria”. Per això, consideren que “hi ha una manca d’informació i de materials públics a la qual volem enfrontar-nos”.

Proposta transversal
Segons expliquen, “l’antiga maleta conté un projecte educatiu molt interessant però que cal actualitzar perquè té materials que han quedat obsolets”. Així doncs, malgrat que actualment es troben en la fase de revisió dels continguts, “volem dissenyar una proposta que s’adapti a la dimensió que ha adquirit actualment la nostra festa”.  I amb un únic objectiu: “que els nens coneguin i estimin i creixin amb Les Santes”.


Cal actualitzar tots els materials, incorporar-hi les noves figures com el Dragalió i alguns nans i detallar altres aspectes canviants de la festa. La proposta d’ara fa 20 anys anava adreçada a un públic infantil molt concret: alumnes de la llar d’infants, de parvulari i de primària. Ara, es mantindran aquesta franges, alhora que s’hi afegiran idees per tal que els alumnes de secundària també puguin treballar Les Santes: “es tracta d’una proposta transversal que va de conèixer les figures i entendre-les a analitzar la història de Les Santes i a vetllar per la consciència festiva”.

santes 4

i15!, projectes didàctics
L’any 2002, un grup de cinc persones vinculades a la docència o a les comparses mataronines, van iniciar l’associació i15!, que s’ha involucrat també en la reedició de la maqueta. Un grup que ha publicat diversos materials que s’han repartit per les escoles de la ciutat. Un joc d’imants, un llibre-CD titulat ‘Les Santes amb lletra i música’ amb vocabulari específic de les colles i la festa, així com els sons típics. Així mateix, també van editar ‘Les Santes de cap a peus’, un llibre compaginat que permet que els nens juguin i interactuïn amb els continguts. I per últim, vuit volums, on cada dia de la festa tenia un conte, perquè servissin per crear una petita biblioteca d’aula.


Dani Àlvarez, membre d’i15!, explica que “pensàvem que hi havia d’haver uns materials adreçats a pares i d’altres que es poguessin treballar a l’escola, però consideràvem que aquesta era una funció que havia d’assumir l’Ajuntament”. El consistori, segons Àlvarez, “ha destinat molt pocs esforços propis a fer pedagogia de la festa”, però sí que agreix que “hàgim pogut firmar un conveni i que tinguem el suport econòmic en totes les ocasions”.

Crear criteri
Tot i així, Àlvarez es mostra preocupat per la necessitat creixent “no de donar a conèixer Les Santes, sinó de formar els joves i a crear criteri sobre la festa”. Per assolir aquest objectiu, “cal acordar i assumir uns mínims que puguem i vulguem transmetre perquè la festa segueixi vigent”.


Des d’i15, Àlvarez assegura que “veiem molt coixa la franja juvenil i ells són els futurs organitzadors de la festa”, una franja que es treballarà amb la Maleta Pedagògica de Santes – tal com s’ha explicat – i que es va començar a tocar amb les xerrades de conscienciació arran de la polèmica del Desvetllament Bellugós.  

El paper de la Casa de la Cultura
Joaquim Fernàndez, regidor de Cultura, ja va explicar a El Tot que “el govern considera que la nova Casa de la Cultura Popular hauria d’incloure un espai de residència i un arxiu de Les Santes”. Fernàndez també va assenyalar la Casa de la Cultura Popular com una oportunitat per construir “un espai de trobada que permeti exposar el patrimoni festiu de la ciutat”.


Tant l’associació i15! com el grup de treball, igual que la majoria de les comparses de la ciutat, troben a faltar un espai on les figures es puguin visitar i on les escoles puguin anar “a veure-les i tocar-les”. El futur projecte de la Casa de la Cultura Popular que s’ubicarà a Can Fàbregas, per tant, hauria de ser un altre pilar configuratiu del projecte pedagògic i transversal de difusió i coneixement de Les Santes.


Camí per córrer
Mataró ja gaudeix de materials didàctics de l’associació i15!. Per tenir la nova Maleta de Santes, un temps més. Mentrestant, cal treballar perquè els petits estimin com mai la seva Festa Major”.

Més implicació institucional i més eines educatives, els reclams del Racó de Santes

santes 3

‘Com expliquem Les Santes als més petits?’, aquesta va ser la premissa al voltant de la qual es va articular el Racó de Santes de diumenge passat. I les conclusions que es van extreure, encara queda molt camí per recórrer abans no s’aconsegueixi dissenyar un projecte educatiu transversal que permeti que els més menuts es facin una idea del que és, el que significa i com s’ha de viure la Festa Major.
Davant la inexistència d’eines per ensenyar quin valor tenen Les Santes – a l’espera de la reedició de la Maleta Pedagògica de Santes ja explicada -, el Racó de Santes va destacar, especialment, “la falta d’implicació per part de l’Ajuntament a l’hora de vehicular aquesta necessitat pedagògica present a moltes escoles on l’alumnat no coneix la festa si no li expliquen allà”.
Alguns membres de la colla gegantera van considerar que “la problemàtica del Desvetllament és només la punta de l’iceberg pel que fa a consciència de la festa i ensenyament”. Per aquest motiu, van valorar positivament les xerrades fetes pels geganters l’any passat i van explicar que per a l’edició d’enguany estan preparant unes samarretes amb el lema ‘desvetlla’t bé, fes festa’, “per conscienciar els mataronins”. També van argumentar, però, que “cal anar més enllà i començar la formació des de baix”.
Així doncs, els assistents van reflexionar al voltant de les eines disponibles per ensenyar Les Santes i van detectar la mancança, no només de recursos, sinó d’espais i fórmules per “tocar de prop” la festa. Segons van assegurar, “malgrat que hi ha 3 Santes senceres gravades, no existeix una documentació audiovisual editada, presentable i consultable”, al que van afegir que també cal crear un arxiu de material de Les Santes, així com trobar la manera perquè la població pugui tenir contacte directe amb el patrimoni – un aspecte que podria trobar la solució en la Casa de la Cultura Popular.

santes 5