Els cavalls; Mestres del lideratge de la nostra vida

Horseway potencia el creixement personal i professional a través de la formació amb cavalls

A través de la interactuació amb els cavalls, les persones poden desenvolupar aptituds per poder créixer a nivell personal i professional. Els cavalls entre ells mateixos, només els cal una mirada per transmetre’s alertes i expressions. Són grans i forts, però no per això menys sensibles que els éssers humans. L’empresa d’Argentona Horseway, gràcies als cavalls de la ramaderia Eugassada Farriols, s’encarrega de potenciar totes aquestes habilitats humanes a través de la formació assistida amb cavalls.

 

“Capacitat d’una persona de percebre i reconèixer els sentiments de forma apropiada i precisa, de comprendre’ls i assimilar-los, i de regular i modificar adequadament els estats d’ànim propis o aliens”. Aquesta és la definició exacta que fa l’Enciclopèdia Catalana del concepte “intel·ligència emocional”. Un concepte que sovint ens sembla abstracte però que no és gaire lluny de tot allò que sentim, percebem i amb el que reaccionem. Què em passa? Quina emoció és més positiva per a mi? Qui sóc jo? Com em relaciono amb el meu entorn? Com s’aconsegueix això? Al llarg de la vida ens fem preguntes que només sabem respondre amb l’experiència. Si existeix un animal que ens pot ajudar en aquesta educació emocional però, és el cavall. Cavalls i persones

Ni cavalls ni persones tenen una similitud clara físicament parlant. Segurament la semblança es pot percebre quan s’observa la sensibilitat i expressió d’ambdós. Hi ha una empresa a Argentona, anomenada Horseway que precisament interrelaciona els dos éssers. L’objectiu és clar:  potenciar el creixement personal i professional de les persones a través de la formació assistida amb els cavalls. Una formació basada en entendre que els cavalls tenen un nivell de sensibilitat que fa que les persones prenguin consciència de les seves emocions i les seves actituds.I amb nens i nenes?L’educació emocional i la corresponent formació a través dels cavalls també funciona amb nens i nenes. De fet, potser pel fet d’estar en plena etapa de creixement, els nens en poden treure més beneficis. “Els nens i nenes quan s’acosten als cavalls han de ser conscients de com estan i què senten i aquí aprenen a controlar-ho”, explica la professora i educadora emocional del centre –també sòcia fundadora de Horseway- Marian Alonso. “Amb els cavalls ells integren la seva manera de fer, que seria la més natural i la més idònia per portar el lideratge de la nostra vida” destaca Alonso que afegeix: “ens ajuden a tenir confiança en un mateix, les idees clares, anar cap allà on volem i tenir creativitat si surten imprevistos per no quedar-nos bloquejats en una dificultat”.

 

La peça clau: el tracte

La Yordanos Padrosa és adoptada i s’ha convertit en la imatge de Horseway després de veure’n l’evolució que ella mateixa ha notat en la relació amb els cavalls. Va arribar a Catalunya amb molta por. Tanta, que no dormia ni es relacionava amb ningú. Arribava a Horseway amb respecte i certa incredulitat tot i la passió pels cavalls que ja tenia. “Jo no volia expressar-me i la Melin –també sòcia fundadora del centre- em va proposar un tracte: jo l’ajudaria amb els cavalls i ella m’ensenyaria a muntar-los”. El tracte va ser acceptat i la Yordanos, temps després, ha deixat de tenir por i ha portat les seves expressions al primer pla de la seva vida. “Els cavalls m’han transmès confiança i paciència” explica la mateixa. “Amb ells pots ser qui ets perquè mai et jutjaran i això és el que més m’ha ajudat”, conclou la Yordanos satisfeta.

Melin Farriols: “Els cavalls poden ajudar a les persones          a agafar confiança, respecte i bons modals”

L’experiència vivencial

A més de la Yordanos, una desena de nens i nenes han passat aquesta Setmana Santa per Horseway. Alguns ja hi són habituals, altres s’hi estrenaven, però tots compartien el sentiment d’estima als cavalls i cadascú ho vivia a la seva manera. “Em relaxa molt venir perquè és quan penso només en una cosa, en lloc de moltes”, explicava l’Stella Sorensen. L’Arlet Ferré per la seva banda, deia que “són uns animals molt macos i que si els cuides bé et poden arribar a fer molt feliç”. Però potser la clau rau en l’argument de la Meritxell Romera que creu que “mai s’ha de cridar als cavalls perquè es poden espantar molt i tirar al qui l’està muntant”. Perquè “ells són molt simpàtics amb tu si tu no els hi fas res”, conclou l’Olivia Sorensen.

 

Els beneficis

Per a l’educació i formació emocional, Horseway utilitza 4 eugues, 1 cavall, 1 poni i 1 burra de la mateixa ramaderia Eugassada Farriols. “Aquests animals són animals molt sociables que tenen unes normes internes molt clares i això pot ajudar a les persones a agafar confiança, respecte i bons morals”, assegura l’altre de les sòcies fundadores de Horseway i especialista en etologia equina, Melin Farriols. Són grans i forts “però molt sensibles”, destaca la mateixa font que posa en paral·lel aquest concepte amb les sensacions de les persones en determinades situacions.És obvi doncs que els cavalls, o qualsevol dels éssers animals innocents i aïllats de les rutines humanes, segurament poden ajudar les persones millor que entre elles mateixes. No obstant això, no deixa de ser curiós que, a través del comportament dels humans vers aquests éssers vius, les conductes de les persones puguin variar. Una variació que fins i tot pot anar vinculada a la seguretat i el lideratge de la nostra pròpia vida. Així que curiós però efectiu, que és el què en definitiva, demostra Horseway cada dia.