Formar-se d’adult, la segona oportunitat

Les escoles d’adults a Mataró estan més saturades que mai oferint titulacions a aquells qui segueixen formant-se mentre estan desocupats

“El coneixement no ocupa lloc”, diuen alguns avis i àvies als néts cansats d’estudiar. No ocupa i ens fa savis, això està clar. Però el què encara és més evident és que mai és tard per aprendre coses noves i, encara menys, per obtenir titulacions. Aquesta és una de les opcions que molta gent està escollint un cop s’han quedat desocupades, víctimes de la dramàtica crisi econòmica. Els centres de formació d’adults aquí hi juguen un paper molt important. Analitzem avui què fan, què busquen i a qui van dirigides les escoles d’adults de Mataró.

“L’atur frega les 15.000 persones a Mataró”, “Se segueixen perdent feines i en tot un any l’han perdut 530 persones”. Aquestes frases apareixien en aquest mateix mitjà de comunicació a principis de març. Eren dades del mes de febrer que facilita l’Observatori del Mercat de Treball de l’Ajuntament. Més persones desocupades a la capital de Maresme. Persones que tot just s’hi troben ara, però moltíssimes persones que fa mesos que no troben feina. Què fer mentrestant?

Hi ha centenars de consells a la xarxa que poden ajudar a passar aquest temps d’incertesa. N’hi ha que aconsellen que la persona desocupada no es desanimi, que s’actualitzi el currículum, altres creuen que el millor és fer esport o música per distreure els pensaments.

Fins i tot hi ha grans webs que ensenyen com preparar un bon pla d’estalvis per no malgastar els diners que s’obtenen del cobrament de l’atur. Mantenir la ment àgil i desperta, elaborar una bona agenda de contactes o adquirir nous coneixements i experiències, també són uns quants dels exemples que es proposen. Seguir formant-se quan s’és adult, una nova oportunitat per trobar feina?La segona oportunitat

A la ciutat de Mataró hi ha 4 escoles d’àmbit públic dedicades a la formació d’adults. L’escola Alarona, l’escola Can Marfà, l’escola Can Noè i l’escola Els Tarongers són els quatre centres en què ocupats i desocupats poden adreçar-se per seguir formant-se. Allà on es poden adquirir nous coneixements i experiències i, fins i tot, titulacions. Hem parlat amb alguns dels centres de formació d’adults mataronins i tots coincideixen amb què la seva principal funció és la d’oferir una “segona oportunitat”. L’oportunitat que algú potser mai ha tingut o que quan la va tenir no la va saber o voler aprofitar.

 

Cohesió de la societat

Tot i això, se’n destaca molt positivament també, la tasca cohesionadora  d’aquests centres. De fet, la directora de l’escola d’adults de Can Noè, Trini Palomino, ho defineix com a un “espai de trobada intercultural i generacional” perquè creu que “és un punt de trobada de moltes cultures i que potencia el paper de cohesió social a les escoles”. En la mateixa línia, la directora de l’escola d’adults Els Tarongers, Ester Benito, assegura que aquest fet cohesionador de l’àmbit social “fa que no només sigui un centre educatiu en el què es fa un aprenentatge més formal”.Què ofereixen?Cada un dels centres de formació d’adults té les seves activitats formatives –normalment ensenyaments no reglats- a destacar, cursos d’autoformació, a distància, etc. No obstant això, coincideixen en oferir quatre punts fonamentals: la formació instrumental, el graduat en educació secundària –GES-, la preparació per a la prova d’accés a cicles formatius i la preparació per a la prova d’accés a la universitat per a majors de 25 anys.

Encara que potser avui en dia tots els cursos estiguin majoritàriament plens, la formació instrumental i el GES són principalment els ensenyaments més demandats. S’entén la formació instrumental com a aquell aprenentatge de coneixements elementals amb l’obtenció, si és el cas, del certificat d’estudis. El GES, per la seva banda, va destinat directament a l’obtenció del títol de graduat en educació secundària.

Som el nexe d’unió perquè continuïn la vida acadèmica

El centre i els barris

Els barris de Mataró tenen vida pròpia. Ho demostren les multitudinàries festes que organitzen cada any, símbol sovint, de la bona entesa entre veïns i veïnes. Aquest fet d’interrelació entre cultures queda plasmat també quan s’entra en un centre educatiu. “Nosaltres tenim tot tipus de gent, és el més representatiu de la Catalunya actual”,  afirma la directora del centre d’adults Els Tarongers, situat al barri de Cerdanyola. Benito concreta: “tenim persones joves provinents d’una escolarització bàsica que no ha estat reeixida, persones grans que no van acabar la seva escolarització bàsica, persones nouvingudes que volen conèixer els idiomes del nostre país, persones nouvingudes que volen formar-se,...”.

De forma diferent ho veuen els del centre. “Nosaltres estem al cor de Mataró i el nostre perfil és una mica diferent”, diu Anabel Marín, directora de l’escola d’adults de Can Marfà, que destaca que el gruix de gent que acudeix al seu centre està entre els 18 i els 40 anys.Atur = Més gent?A més a més, Marín també creu que “amb la crisi econòmica es nota que la gent va més desesperada” per a l’obtenció d’una titulació. En el mateix discurs que es centra Palomino des de l’escola d’adults de Can Noè: “Hi ha molta població que no té formació i en caure a l’atur s’han adonat que la necessiten per tornar a tenir feina”.

“Nosaltres mai hem pogut assumir tota la demanda que s’ha presentat i ara amb la crisi, encara menys”, destaca en aquest cas la directora de l’escola d’adults Els Tarongers.

Trencar amb els prejudicis

La concepció d’anar en aquestes escoles de formació d’adults ara ha canviat. “Les escoles d’adults van néixer per a la necessitat del procés d’alfabetització”, recorda Trini Palomino. Però ara, pocs casos es troben d’aquestes característiques. “S’hauria de trencar amb la visió que a les escoles d’adults hi va la gent molt gran o els joves que han fracassat a l’escola”, reivindica Benito de la concepció actual. “Som el nexe d’unió perquè es continuï amb la vida acadèmica”, suma Marín. Tot plegat un conjunt de circumstàncies que segurament per una banda no ens agraden però que per a l’altra només podem observar amb un somriure. Els coneixements no marxen tan fàcilment. Els títols acadèmics de ben segur que tampoc no ho faran. D’aquesta manera, tant si s’és jove com adult, tant si es té feina com si s’està desocupat, el millor és formar-se. S’ha d’estar a punt per quan tot acabi.

L’oportunitat privadaEls quatre centres dels què hem parlat en aquest reportatge són d’àmbit públic. L’opció privada però, òbviament, també existeix. I la veiem amb l’escola d’adults d’El Triangle. Una escola que tot just ara celebra el seu primer aniversari com a escola d’adults en tant que els seus alumnes ja poden examinar-se oficialment al mateix centre. Un aniversari que se suma al dels 25 anys del centre educatiu en el seu conjunt. L’alternativa a l’ensenyament públic que, segons El Triangle, “et garanteix un tracte més personalitzat”.“Creiem que la gent és conscient de la necessitat de formar-se”, creu la cap d’estudis, Glòria Farrés que afegeix: “formem les persones també en la seva vida i no només en la seva faceta treballadora, en aquest sentit el món educatiu hauria d’aspirar a ser una formació global”. El Triangle té un passat molt consolidat amb els 25 anys de trajectòria que porta a les espatlles, això els fa assegurar que “es crea un vincle amb els alumnes que va molt més enllà”. “Creiem en què quan sortim de la crisi serà molt important que la gent estigui formada i que com a mínim, tindran l’esperança d’un futur millor”, conclou Farrés.