Ciència i lleure, l'equació de l'èxit

El LAC desenvolupa un projecte en educació científica pioner a l’estat espanyol

Per què? Aquesta és la pregunta que més vegades hauran de fer-se els nens i nenes del LAC perquè el projecte assoleixi el seu objectiu, és a dir, despertar l’interès, la curiositat per la ciència. Per què plou? Per què es donen certes reaccions químiques? Per què... el que els nens i nenes vulguin saber. Qualsevol qüestió serà  benvinguda si té a veure amb la ciència i es pot trobar la resposta sense necessitat d’aprendre grans teoremes, sinó descobrint i, fins i tot, jugant.  

 

El passat dissabte dia 16 de febrer, la Plaça Santa Anna era testimoni de la presentació del Laboratori d’Aprenentatge Científic, ja popularment conegut com el LAC. Desenes de nens i nenes de totes les edats van tenir l’oportunitat de participar al tast d’experiments que s’havia organitzat: la Taula dels Invents amb experiments sobre la levitació magnètica o la Ludoteca de l’Equilibri formada per plafons amb reptes d’habilitat. Però això era sols un tast del que ha de començar a funcionar de forma definitiva al TecnoCampus d’aquí a poques setmanes.

Objectiu: conèixerLa biòloga Núria Radó i l’enginyer Pol Bartrès són els artífexs del Laboratori d’Aprenentatge Científic, un espai de lleure per a l’expressió i l’experimentació científico-tecnològiques ubicat al TecnoCampus Mataró-Maresme i destinat a infants i joves d’entre 10 i 18 anys. La iniciativa compta amb l’Ajuntament de Mataró i s’ha fet realitat gràcies a l’ajut de finançament del Ministeri d’Economia i Competitivitat provinent de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT).

Apropar la ciència és “el nostre objectiu romàntic”. Així el planteja Núria Radó, coordinadora del LAC. Radó assegura que la voluntat de LAC és “demostrar que la ciència no és avorrida ni aliena a nosaltres”, de manera que “cal que els ensenyem que podem divertir-nos estudiant ciència”.

Analfabetisme científic

A banda, tanmateix, els responsables del projecte es mostren preocupats per la societat en què vivim i mitjançant un projecte educatiu innovador pretenen incidir en la concepció futura de la ciència: “si despertem l’interès per la ciència en els petits que d’aquí a 10 anys seran joves i d’aquí 20 adults, aconseguirem que la ciència sigui una disciplina transversal”. Un punt necessari perquè, segons Radó, “cal fer front a l’analfabetisme científic” que queda palès quan, per exemple, “ens parlen de l’existència de les cèl·lules mare i com a societat no tenim una opinió al respecte”.

 

Traslladar la motivació“La curiositat és inherent a l’ésser humà i d’aquí ha de néixer l’interès per la ciència, de manera que nosaltres intentarem despertar aquesta curiositat en els nens”, diu Radó, que vol traslladar aquesta motivació als participants del LAC per tal que valorin que “com a éssers humans ens ha d’interessar la ciència perquè ens interessa la cultura”. D’aquí que un dels objectius sigui, a llarg termini, convertir la ciència en un coneixement transversal.

L’educació actual separa clarament les diferents disciplines científiques, igual que també separa els coneixements d’Humanitats i de Ciències. Aquest és un dels fets que des de LAC es vol evitar i que, en conseqüència, cal afrontar amb un mètode de treball completament diferent al que s’utilitza a la majoria de centres educatius. Com ho faran?

Ciència + lleure

La premissa inicial és clara: “per què no pot haver-hi escoles de ciència si n’hi ha de música?”. Així, es podria pensar que LAC serà una escola de ciència. Però no. LAC, com el nom indica, és un laboratori. I en un laboratori s’experimenta, es descobreix. Radó detalla els matisos del projecte quan explica que “aprendrem en base al mètode científic”, un fet que implica, directament, “un aprenentatge indirecte i intuïtiu”. Per tant, els nens assolirien una sèrie de coneixements de forma passiva, interioritzant-los. Així doncs, “farem ciència sense tenir un gran background”. Els justos per aplicar el mètode científic “que sempre comença amb una pregunta, sigui quina sigui”. Estudiar ciència pot ser divertit? Sí. I sembla ser que mesclar ciència i lleure és l’equació de l’èxit.

 

Divertir-se aprenent

L’educació en el lleure és una intervenció educativa en el temps lliure d’infants i joves fora de l’ensenyament reglat.
Els centres d’esplai i els agrupaments escoltes són les associacions juvenils on es porten a terme les activitats d’educació en el lleure. Un grup al qual s’afegirà el LAC per transmetre valors tot contribuint a l’educació integral dels infants i joves.

Teixir sinergies El LAC, acollit pel TecnoCampus Mataró-Maresme, no és un projecte aliè a la filosofia del centre d’estudis superiors de la ciutat. Per això, el projecte Xnèrgic i LAC treballaran de forma paral·lela, malgrat que els objectius no són ben bé els mateixos. De fet, Xnèrgic vol incentivar els nois i noies a cursar futurs estudis relacionats amb l’enginyeria perquè des de fa anys s’arrossega una manca de vocació que contrasta amb l’elevada demanda de professionals, mentre que LAC senzillament pretén despertar l’interès per la ciència.

Centres d’interès

Els nens i nenes seran els que decidiran què aprenen. Cada mes es proposaran dos centres d’interès temàtics a partir d’una gimcana. A partir d’aquí, segons els interessos de cada alumne, es dividirà el grup i es començarà a treballar. El primer mes s’articularà al voltant dels conceptes ‘Vida’ i ‘Invents’.