Treball conjunt, estalvi per a tots

La crisi econòmica fa plantejar moltes empreses deixar els seus locals i compartir espais

Sumar esforços i no pas restar-ne. Això és el que pretenen moltes empreses en aquests moments per tal d’evitar una davallada considerable dels seus ingressos. Hi ha alguna solució clara davant aquesta situació? Sembla que de moment no. Però tot i això, les petites i mitjanes empreses, els autònoms i els emprenedors, s’espavilen prou bé. Un exemple clar és el de treballar conjuntament en els mateixos espais per tal d’optimitzar recursos, el què s’anomena fer “coworking”. Veiem en què consisteix.

La dura situació econòmica situa al conjunt de Catalunya -al mes de gener d’aquest any- una xifra de més de 600 mil aturats. Poca gent en vol parlar i molts en són els que segueixen fent mans i mànigues a les seves empreses -o per les que treballen- per no formar part de l’increment d’aquesta xifra. Empreses, autònoms i particulars estan afectats, sobretot aquells que directa, o indirectament, formen part d’una petita o mitjana empresa. Potser per aquest motiu o pel fet de reinventar-se, s’ha cregut oportú apostar pel treball conjunt. Per allò que diuen: “la unió, fa la força”. Treball conjunt = estalviUna de les tendències arribades des dels Estats Units en els últims anys, és la de treballar conjuntament diferents empreses en un únic espai. Reinventar-se o interrelacionar-se entre elles també els pot sortir a compte.Aquest fet s’anomena “coworking”, altrament conegut a la xarxa com a “cotreball” i s’ha estès per tot el territori. De fet, treballant al mateix espai, petites i mitjanes empreses, autònoms o fins i tot emprenedors, aconsegueixen reduir costos fixos com puguin ser el lloguer del local, l’aigua o l’electricitat. I en temps de crisi, evidentment s’han d’exprimir al màxim els recursos disponibles per poder arribar a finals de mes. Oportunitat de negociA Catalunya existeixen milers de centres de cotreball. Al Masnou, Premià de Mar o Mataró també en podem trobar alguns exemples dels més destacats a la comarca. “Unir diferents empreses en un mateix espai també permet que s’interrelacionin entre elles”, explica la directora de l’Àtic Coworking Business Center, Vanesa Vaquerizo, que ho veu com a una “oportunitat de negoci”. De fet, a l’Àtic Coworking de Mataró aquest fenomen ja l’han pogut observar i diferents empreses que en alguns moments han compartit espais han acabat apostant pels respectius negocis. Amb la situació de crisi econòmica que s’està vivint a bona part d’Europa “la concepció ara ha canviat”, creu Vaquerizo referint-se a treballar conjuntament al mateix espai entre diferents empreses. I pel que sembla no s’equivoca. Empreses de diferents sectors comparteixen llocs comuns amb total tranquil·litat com si ho fessin al seu propi despatx individual.

 

Qui sap si la interrelació de les petites i mitjanes empreses pugui esdevenir a una unió per a la supervivència. És evident que aquestes empreses són les que en aquests moments més han de filar prim en les seves despeses.Més enllà del cotreballUna particularitat d’Àtic Coworking Business Center és que no només té espais de cotreball com a tal, ofereix també despatxos privats, servei de gestoria a clients externs i interns, oficina virtual i sales de reunions per a fer-hi conferències o qualsevol mena de formació. De fet, es tracta del primer Business Centre -traduït com a centre de negocis- a la comarca del Maresme.

La demanda d’empreses, autònoms i emprenedors a aquest centre els ha obligat a ampliar un pis més els seus espais. És doncs, això del cotreball, una solució a la crisi? “Serveix molt per optimitzar el temps de treball, les infraestructures, es crea un bon ambient de feina i un no està sol, aquests són els avantatges per a les empreses que vénen a aquí”, respon la directora del centre de negocis.

Unir diferents empreses permet que s’interrelacionin

Els rics més ricsUn dels clients d’Àtic és Luxumm, una empresa mataronina  que utilitza la terrassa de l’espai per mostrar-hi els seus productes. Aquest espai el fan anomenar “show room” i es tracta de mobiliari exterior focalitzat a cadenes hoteleres, ressorts, camps de golf o masies, entre altres. “El què exposem va dedicat al professional de nivell” explica el director de Luxumm, Jordi Verdejo. “Són productes de màxima qualitat pels qui volen luxe als seus espais exteriors”, destaca la mateixa font. Parlar de luxe en un context on sembla que tot vagi malament sembla incoherent però la situació actual permet que aquells qui tenen diners els puguin invertir més i millor. Els rics, ara són més rics.

A tot el conjunt de l’estat espanyol, Luxumm és un dels primers espais que mostren aquesta mena de mobiliari exterior dedicat al sector hoteler fonamentalment. El seu director té clar el per què: “tenim un bon clima Mediterrani i l’hem d’aprofitar” per això “l’objectiu de Luxumm és que d’un espai exterior en podem fer un ambient exterior i de luxe”.Amb tot el mobiliari de Luxumm exposat a la terrassa d’Àtic s’ha creat una avinentesa entre ambdues empreses i així, qualsevol client del centre de negocis pot fer ús tant del mobiliari com de la terrassa organitzant, per exemple i si és el cas, un esdeveniment privat per a vendre o mostrar els seus productes.L’ambient de treball

Sigui on sigui l’empresa, sigui de què sigui el producte que es fabrica o produeix, si una cosa és important és l’ambient en què es treballa. A través del cotreball l’ambient és de feina sí o sí, cosa que en un principi promou la productivitat i la rendibilitat del temps. Un bon ambient dins i fora l’espai de treball, com també ho fa Luxumm, pot generar més energia als treballadors durant el dia. Energia transformada en motivació. Potser és un motiu per tancar el cercle: quan un treballa bé, rendibilitza el temps, pot explotar més les seves oportunitats de treball, pot aconseguir bons resultats, crear un bon ambient de feina gràcies a la satisfacció i això produir que es torni a treballar bé. Una teoria potser ideal o potser agafada amb pinces que en el fons fa que, amb la crisi, tothom hagi de veure una petita escletxa de llum al final del túnel.

És bo treballar des de casa?Hi ha qui està acostumat a estar tot el dia en pijama per casa i treballar des del portàtil assegut al sofà. La situació no és ni bona ni dolenta. Però majoritàriament els resultats parlen per si sols. Està demostrat que treballant des de casa és menys productiu que fer-ho en un entorn professional, ja que existeixen multitud de distraccions que fan difícil la concentració. A més a més, es tendeix a caure en el síndrome del pijama, la mandra i la menor activitat ja que no hi ha cap presència comercial ni professional a la vora.