Les notes dels missatges musicals

Amb l’inici del Cicle de Músiques Tranquil·les analitzem el panorama musical de casa

Amb la bona cartellera que enguany porta el Cicle de Músiques Tranquil·les tot fa pensar que els bons concerts només poden venir de grans grups musicals. Però... i les formacions emergents? Tenen poques possibilitats? Hi ha qui pensa que l’era digital ha ajudat a promoure grups novells que més tard pujarien a la fama. Un exemple en són grups com Els Catarres o Els Amics de les Arts. A quin graó estan els grups mataronins i quin panorama tenen de cara en endavant? Aquí intentarem plasmar-ho.

 

Fa prop de tres setmanes es va donar el tret de sortida al Cicle de Músiques Tranquil·les. Una edició que dies abans del primer concert ja s’etiquetava com “la millor”. Tres són els escenaris del Cicle d’enguany -el Teatre Monumental, la Sala Clap i el bar El Públic- on s’intentarà fer una aposta per fer arribar tots els concerts de la Casa de la Música a tots els públics, independentment dels seus gustos i la seva edat. No obstant això, el director del Músiques Tranquil·les, Jordi Her­reuela, va assegurar durant la presentació del certamen que “els concerts estan pensats per a un públic més adult que surt quan fa fred, quan tens ganes de seure i gaudir reposadament de la música, de les lletres i dels instrumentistes”. Així que per gustos, els colors.

La millor cartelleraDe fet, la vuitena edició del cicle musical de Mataró, ja ha portat a la capital del Maresme a Paul Fuster i Stepmother. També ho ha fet Andrea Motis i Joan Chamorro. Amb èxit absolut en ambdues actuacions. Les cites més destacades que encara resten vigents estan encapçalades per Albert Pla, Sílvia Pérez Cruz i Antònia Font. Tot i que a aquesta “millor cartellera” també hi consten grups més emergents i de la comarca maresmenca com Illa Carolina, Maria Rodés o Gospelsons.

Les cançons són missatges...

El panorama general

Si una cosa no podem amagar és que el panorama musical català creix a mesura que passen els dies. I és que cada dia sorgeixen més grups de música. Tothom és capaç de formar un grup? Qui sí i qui no? “Que tothom qui vulgui pugui fer música està molt bé”, creu Dani Àlvarez, membre del grup de folk La Coixinera. “La música és cultura, així que a qui li agrada l’ha de potenciar i donar-li suport”, assegura Joan Lorente, cantant de LEDS. “Com més gent s’agrupi i formi grups, més varietat pel públic de seleccionar el què li agrada”, destaca Miquel Coll, baixista de The Free Fall Band.

Grups consolidatsLEDS, La Coixinera i The Free Fall Band. Tres exemples diferents que reflecteixen el panorama musical mataroní de cara als grups que comencen a estar consolidats i han adquirit cert reconeixement per part de Mataró i la resta de la comarca del Maresme. Tots tres han tret treball en el darrer 2012: Transformacions, Agafa’t Fort i Elephants never forget, respectivament. Passes endavantEl grup més jove dels tres que ara comentava és The Free Fall Band. Una formació que ja ha situat el seu tema ‘Zombies’ com la tercera millor cançó del 2012 escollida pels oients d’iCat FM, per davant d’Antònia Font i darrera de Els Amics de les Arts. A més a més, The Free Fall Band han estat seleccionats per tocar al Primavera Sound 2013 el proper mes de maig. Un reconeixement que els “satisfà moltíssim” i que consideren que “és una recompensa increïble”. “Al Primavera Sound toquen molt i molts grups que ens agraden i estarem tocant amb ells”, explica Coll. “No només és una recompensa sinó que encara és ara que no ens ho creiem”, conclou la mateixa font.LEDS va aconseguir fer sonar un dels seus temes a la reconeguda sèrie de Televisió de Catalunya “Polseres Vermelles” mentre que La Coixinera han estat seleccionats en la segona ronda de les votacions dels Premis Enderrock 2013 com a millor grup de folk i com a millor directe de folk. Petites passes dels tres grups que els consoliden i els ajuden a difondre els seus treballs. Inicis diferentsMentre hi ha grups de música mataronins que aquest últim any han tret disc i que per tant es consoliden al territori, altres tot just acaben de començar. Màfia, Skarxofa Roja, A la Quieta Band o Paul Klason són formacions diferents amb projectes singulars. Tots però, novells. “Amb uns amics del barri vam voler formar una banda”, explica el cantant de Màfia, David Espín. “A nosaltres ens ajuntava la participació a la colla castellera dels Capgrossos”, assegura la cantant d’A la Quieta Band, Diana Rahmouni. Sigui com sigui hi ha molts motius per formar un grup, motius o excusa, tal i com relata el bateria d’Skarxofa Roja, Oriol Ser­ra: “vam començar perquè volíem passar una bona estona” o Paul Klason “el projecte va néixer per la necessitat de l’artista en arribar a la maduresa que creia convenient”.

 

Petits i grans objectiusTenen els mateixos objectius els grups de música emergents i els consolidats? “L’objectiu principal de LEDS és gaudir del què fem i fer cançons que arribin el més lluny possible”, creu el cantant de la mateixa formació que afegeix: “les cançons són missatges i cadascú les ha d’interpretar a la seva manera per fer-les seves”. Des de The Free Fall Band no es plantegen un 2013 amb una línia clara. El seu baixista explica que ells treballen a “curta distància” perquè volen “fer petits passos” per poder fer tot el què volen ja que “les cançons són els propis objectius”.La crisi no ajuda gens a la cultura. De fet, molts dels grups si una cosa reivindiquen és que se’ls paguin els concerts, encara que sigui de forma simbòlica, per tot l’esforç, la feina i la il·lusió que porten dalt dels escenaris. D’aquesta manera, si s’aconsegueix, l’oferta musical, tant a Mataró com a la resta de comarca i país, serà a gust de tothom. I és que les cançons són missatges i dels missatges sempre se’n poden fer cançons.  

Internet, un nou concepteHi ha grups que han aconseguit ser on són en part per haver ofert de forma gratuïta i lliure totes les seves cançons a través del seu portal web. És una bona eina? Hi ha opinions per a tot: “No crec que a nosaltres ens sortís a compte difondre la música per Internet pel nostre estil de música”, creu Àlvarez. “Tothom qui fa música ho ha de presentar d’alguna manera i fer-ho per Internet, de forma senzilla i gratuïta et permet arribar a molta gent”, assegura Lorente. Sigui com sigui, és la manera actual per conèixer els grups de música més emergents i ho demostra que, tant grups novells com consolidats, tots són presents a Internet i les Xarxes Socials.