“Han de guanyar els actors”

Els Tallers de Ficció i Direcció de la productora Ada Media aposten per la vinculació entre professionals i alumnes.

Poques són les possibilitats d’iniciar un curs de ficció, teatre o cinema organitzat per professionals actius al sector. Si per altra banda s’organitza o es crea, l’allau de peticions és assegurada. I per què? Què aporten els qui en saben a aquells que tot just admiren la professió? La productora Ada Media està organitzant des del passat mes de juliol diferents tallers de ficció. Ho fa al TecnoCampus Mataró-Maresme en col·laboració amb l’IMAC i gràcies al director de ‘La Riera’, Esteve Rovira, i el guionista mataroní, Manel Bonany.

L’aventura començava el mes de juliol quan, en busca de “noves línies d’ensenyament”, el guionista mataroní, Manel Bonany, i el director de televisió –actual director de La Riera de TV3-, Esteve Rovira, van apostar pels “Tallers de Ficció” a Mataró. Rovira ho havia fet en altres poblacions però no a la capital del Maresme. “Diferents sinergies ens portaven a Mataró”, explica Bonany. Així és quan a través de l’Institut Municipal d’Acció Cultural –IMAC- i el TecnoCampus Mataró-Maresme es va poder tirar endavant la primera edició.Professionals i alumnes

El taller que es va fer aleshores -i el què s’ha repetit ara durant el mes d’octubre i novembre- és el de “L’actor i la càmera”. Aquests tallers tenen una durada de 5 sessions de tres hores aproximadament cadascuna i amb un màxim de 15 alumnes. “No volem tenir més alumnes per por a no transmetre de la mateixa manera tot el què volem ensenyar”, assegura l’Esteve Rovira. Un punt clau d’aquests tallers és l’aprofitament dels coneixements dels professionals. “Volem transmetre l’experiència i posar en contacte els alumnes amb els professionals”, explica Manel Bonany. Però, per a qui estan pensats aquests tallers? Bàsicament per a persones que ja tenen –encara que sigui poca- experiència al món del teatre, que hagin fet teatre amateur o simplement els fascini posar-se davant d’una càmera i actuar.

Interpretació“Els hi expliquem que la càmera és un element físic però narrador” explica Rovira, “que no cal que cridin per transmetre més sensacions” perquè “el què nosaltres volem que entenguin realment és el què no s’ha de fer mai davant de la càmera” i “expliquem, sobretot, que l’espectador espera de l’actor que reprodueixi el què es fa a la vida real”. Així doncs, fer un monòleg de dos minuts amb una càmera a menys de dos metres no sembla tan senzill quan Rovira els hi demana als seus alumnes. Ells ho portaran tot preparat, però quan s’asseuran a la cadira hauran de demostrar tot el què ‘el director’ els ha ensenyat. Primer en busca del “món interior”, el què vulgarment anomenaríem com a “vista perduda”, i després en la demostració dels sentiments i la transmissió de sensacions. La resta d’alumnes es mantindran atents observant la pantalla que reflectirà la imatge de la companya o el company. Un bon exercici per aprendre d’un mateix i de la resta. Per valorar els tons de veu, les expressions amb la cara o els moviments del cos. Un bon exemple també, per ser valorat pels professors.

 Davant d’una càmera “menys és més”

‘La Riera’ a Mataró

Per a moltes coses poden servir aquests tallers, sobretot per adquirir coneixements. Però si per alguna cosa els alumnes volen i poden demostrar que tenen talent, és perquè participants a tallers com aquests han acabat a les grans pantalles. Un cas clar és el de Jordi Planas, l’actor de la sèrie de La Riera que interpreta el personatge de Planas va assistir a un d’aquests tallers i anys després va ser trucat per l’Esteve Rovira a participar a una de les seves produccions audiovisuals. Tant Rovira com Bonany es fixen sessió a sessió en les capacitats, talent i coneixements de cada un dels seus alumnes perquè “no se sap mai” ja que “sempre i contínuament busquem cares noves”, assegura Rovira. Que la sèrie de TV3, ‘La Riera’ es rodi a la capital del Maresme també ha fet que més alumnes mataronins se sentin atrets pel món de la ficció, de la televisió i el cinematogràfic, encara que sigui per pura curiositat. No obstant això, el taller “L’actor i la càmera” té persones de tot l’àmbit del Maresme però també de diversos indrets de Catalunya. La crisi al món de la ficció

Aparentment sembla que la crisi afecta sectors on el material i tot el seu procés de producció i execució és més car. Però la situació financera és dolenta a tot arreu. “No és gens favorable en res, a nosaltres també ens afecta i ho hem de resoldre com podem”, afirma Rovira. Si bé és cert, “la ficció és el què menys ha baixat i el que més èxit té en aquests moments”, creu la mateixa font.I ells què en pensen?Un dels objectius dels tallers també és que “els alumnes estiguin contents i aprenguin moltes coses”, destaca orgullós Rovira, perquè “sovint quan es veuen en pantalla no s’estimen, es veuen molts defectes i pensen que mai els agafaran per fer cap paper”. “Volem desmitificar el pànic i el terror que tenen als càstings” perquè “la primera lluita l’han de guanyar els actors, que siguin objectius i que s’agradin”, conclou Rovira.“La majoria de nosaltres estàvem en grups de teatre amateur i no havíem treballat mai davant de càmera”, explica una de les participants al taller, Maria Miranda. “És molt diferent de tot el què ja havia fet. Amb el teatre les expressions han de ser molt acurades, aquí, i com ens diu l’Esteve, ‘menos es más’”, afirma la Judit Aguilera. Mentre que hi ha qui fins i tot repeteix, com en Jordi Gordo que diu: “Jo ja vaig fer un taller amb l’Esteve, va ser una experiència tan profitosa que vaig decidir fer-ne un altre amb ell”.

 

Nou Taller amb inscripcions obertes

El Taller de Ficció “L’actor i la càmera” finalitza aquest divendres, 16 de novembre, amb la visita de l’actor Jordi Planas. A les portes però, d’iniciar el proper taller, el Taller de direcció de ficció en cine i televisió el proper divendres, 23 de novembre.

A l’espera d’omplir totes les places pel proper taller, l’Esteve Rovira i en Manel Bonany, ja reflexionen sobre quin podrà ser el tema dels futurs tallers, on tornaran a transmetre l’experiència d’ells mateixos com a professionals a alumnes que es transformaran en actors en un futur proper.

Manel BonanyGuionista de MataróHa escrit guions de televisió a Estació d’Enllaç, Barri Sèsam, Todos los hombres sois iguales, Crims, El cor de la Ciutat, Majoria absoluta, Ventdelplà, Club Super 3, Música secreta, La Ratjada i Serrallonga. Autor del llibre Habitació zero, editat per Quaderns Crema.

Esteve Rovira                  Director i realitzador de Sant Esteve de Palautordera.Ha dirigit i realitzat diferents productes audiovisuals a la televisió com Rodasons, Sardana, El Joc de Viure, Nissaga de Poder, El Cor de la Ciutat, Laberint d’Ombres, Serrallonga la llegenda del bandoler. Actual director de La Riera de TV3.