Quatre cordes veteranes

El Cor Madrigalista és el cor més antic de Mataró

Fa 38 anys que van unir-se a la ciutat de Mataró. Amb l’objectiu de cantar, aprendre i enriquir-se de la música, el Cor Madrigalista de la ciutat no ha posat el fre de mà. La seva evolució al llarg d’aquests anys els ha fet organitzar-se molt millor que al principi, consolidant-se així com el cor més antic de la capital del Maresme. Encara que la mitjana d’edat volti els 60 anys, l’esperit jove, alegre i d’aprenentatge no ha desaparegut. Ho demostra l’últim intercanvi musical fet a Txèquia i la renovació periòdica d’una junta que s’estableix cada vegada amb ganes de millorar.

El Cor Madrigalista de Mataró, si té una cosa que els diferencia, és que varen formar-se per cantar madrigals. Els madrigals avui en dia no es coneixen massa, si bé es tracta d’unes composicions musicals desvinculades de l’església i els lligams sagrats. Un estil de música del segle XIV que normalment es feia a dues veus i acompanyat d’instruments musicals. Tenint en compte que la societat ha anat apartant aquests cants, el Cor Madrigalista mataroní encara en conserva el nom i algunes peces que segueixen portant a algun escenari. Ells però, ho fan a quatre cordes i normalment sense instruments. No obstant això, el seu repertori consta en aquests moments de partitures d’obres clàssiques de A.Vivaldi o W.A.Mozart, entre altres. Quatre cordesCom qualsevol altre cor, aquest del que parlem avui també, es divideix en quatre cordes: sopranos, contralts, tenors i baixos. Les cordes de sopranos i contralts estan formades normalment per dones, mentre que les de tenors i baixos són homes. Aquesta divisió clàssica dels prop d’una quarantena de cantaires que consoliden el Cor Madrigalista, s’utilitza també per la rotació de la junta directiva i administrativa del cor. D’aquesta manera, cada dos anys, toca un president de diferent corda que en el darrer any. De fet, fa tot just dues setmanes que aquest canvi de responsabilitat i de corda s’ha portat a terme i al capdavant de la presidència del Cor Madrigalista de Mataró s’hi ha posat en Joaquim Sarlat, en substitució de l’Esteve Bergadà. Un dinamisme que permet la renovació dels càrrecs però que alhora, fa créixer l’esperit de superació del conjunt del cor. Segurament un dels punts importants que ha fet que aquest cor porti 38 anys establert al municipi.

Cites sòlidesL’actuació del Cor al Concert de Setmana Santa ja és més que un clàssic. I és que el repertori de música sacra és una de les cites marcades al calendari que el Cor agafa amb més il·lusió. L’actuació emmarcada dins de la Festa Major de Mataró de Les Santes al pati de Les Caputxines també té força rellevància. I és que la quantitat de públic que hi assisteix fa que sigui un bon moment per fer una crida a més cantaires. En l’edició passada d’aquest concert, els mataronins van tenir la gentilesa de comptar amb el Cor Cantus de Txèquia amb qui conjuntament van cantar obres tradicionals d’ambdós països. Tot i que tant sols faci dos mesos del concert de Les Santes, des del Cor Madrigalista ja s’ha pensat en l’actuació de la propera Festa Major i és que de cara al 2013 comencen a preparar un concert basat en peces sobre la gastronomia.

I per no deixar-nos els moments de l’any en què pugen als escenaris, durant el Nadal els mataronins també prenen protagonisme. El Concert de Nadal amb un repertori de cançons tradicionals i nadales d’arreu del món és més que un fet consolidat per a aquest Cor. Enguany però, serà diferent. I és que el Cor Ciutat de Mataró els ha convidat a cantar el 22 de desembre -en un conjunt de 100 cantaires- el què s’anomena “El Messies de Händel”. Un concert que tindrà lloc en la XXX edició de la Setmana de Música Antiga de Mataró i que el Cor Madrigalista afronta com un gran repte.

 

Intercanvis musicalsEncara que sembli que els intercanvis només es fan a les escoles, pels coneixements dels estudiants o els joves que busquen futur a altres països, el Cor Madrigalista ha demostrat que això no té edat. I és que a través d’aquest cor ja s’han realitzat dos intercanvis musicals per Europa. L’últim ha estat aquest passat mes d’agost a Txèquia. Els mateixos que van venir a actuar amb el Cor mataroní per Les Santes, els van rebre a la seva ciutat durant deu dies. L’intercanvi d’experiències i sobretot de coneixements musicals va ser, un cop més, molt enriquidor per a tots plegats. D’aquesta manera els mataronins van poder oferir a la ciutat de Markovice peces del nostre país en representació, també, de la ciutat de Mataró. Llarga trajectòriaEl Cor Madrigalista va néixer ara fa 38 anys sota la direcció de Salomé Esquerra i en herència i essència del què havia estat l’Orfeó Mataroní. Sempre s’ha mantingut en l’objectiu de “crear escola” de música fent que els seus membres estiguin prou formats musicalment, a més de promocionar la cultura musical tant a Mataró com a la resta de la comarca i país. Des dels seus inicis aquest cor ha estat dirigit per diferents persones abans no arribar a l’actual Jordi Guri. Entre els directors: Jordi Arenes, Jordi Teixidor, Genís Mayola o Xavier Nogué.

Molts dels cantaires comparteixen l’afició cantant a diferents cors, potser com a conseqüència d’aquest fet relacionat amb el cant exclusivament clàssic, ha fet que en aquests moments la mitjana d’edat del Cor Madrigalista se situï prop dels 60 anys. Una dada que, amb l’entrada de Sarlat a la presidència, volen rebaixar. Tot i la crida a més cantants en aquest cor veterà, les prop d’una quarantena de persones que ja hi pertanyen, segueixen anant al Foment cada dimarts per contribuir a que les quatre cordes no sonin dissonants.