Els altres protagonistes de l'any

Els Serveis Territorials, a Mataró

Una gran conquesta que fa capital. Així es defineix l’adjudicació a Mataró de la seu dels Serveis Territorials del Departament d’Educació que s’endú la capital del Maresme després d’una dura pugna contra Granollers, en negociació de passadissos i moguda de fils polítics. Finalment l’opció mataronina surt guanyadora i això que els Serveis Territorials obren porta amb una seu provisional però ben històrica i simbòlica, el Cafè Nou, a primera línia de Mar. S’inaugura el 18 d’abril. Aquest nou equipament ha de servir per facilitar la comunicació i els tràmits entre professionals de l’educació i l’administració que havien d’anar a Barcelona. A la vegada és també un suport logístic per a pares i mares dels més de 100.000 alumnes que estan escolaritzats al Maresme i al Vallès Oriental.

Desgràcia a la platja

La cantarella que diu que “Mataró sols surt als diaris per les males notícies” es cobra una evidència a primers de setembre quan mor una dona ofegada, víctima de la mala mar, a l’espigó de Mataró. El cas porta al darrera certa controvèrsia en tractar-se del primer dia sense dispositiu de vigilància després de l’estiu. Oriol Batista diu que es revisarà la seguretat lligada a la mar. 

Secopal, vist i no vist

Els esquàters de la ciutat acaben el 2008 sense cap Centre Social Okupat després que al novembre la policia desallotgi La Fibra a Rocafonda i l’antiga fàbrica de Secopal, anomenat pels okupes, CSOA Àcrata que havia estat ocupada al juny. La litúrgia davant els desallotjaments és l’habitual amb protestes de desenes de ciutadans contra l’opressió a aquest moviment.

‘Mataró Marítim’ un acord potencial

Després de desqualificar els ambiciosos plans del Partit Popular per al front marítim i el Port durant la campanya electoral, Joan Antoni Baron acaba fent-se la foto i el Ple Municipal acaba recolzant la creació d’una comissió que debati les potencialitats d’un port pendent de Pla Estratègic. El PP es marca el gol de la iniciativa però el projecte se’l fa seu tot l’Ajuntament que, amb alguna reticència i tot, dóna suport a la iniciativa en el marc d’una sessió d’oasi en la que també es renova el Pacte per la Nova Ciutadania.Aquest suport institucional a Mataró Marítim seria la gran alegria de l’any per un Partit Popular dividit a escala local entre la línia més oficialista del President Joan Manuel López i la més renovadora que encapçala el darrer candidat a alcalde, Pau Mojedano. 

Nova seu Caixa Laietana

Al gener, Caixa Laietana inaugurava la seva nova seu al Pla d’en Boet, després de les últimes ampliacions a unes instal·lacions, joia de l’entitat financera local. 

Sense Biblioteca

La decisió de Caixa Laietana de “tancar” només als seus clients la Biblioteca de Caixa Laieta després de la seva ampliació va generar controvèrsia.

30 anys d’Unió Botiguers

El 2008 ha estat un any d’aniversaris i un dels més celebrats va ser el de la Unió de Botiguers que va organitzar un sopar i va premiar els seus membres més veterans.

Miriam Makeba

Rep a Mataró el Premi per la Pau de l’Associació per a les Nacions Unides pocs mesos abans de morir. 

Esteve Terradas

Deixa l’Ajun­tament després de 25 anys de regidor i el substitueix Carlos Fernández a Presidència.

Anna Palà

Cap d’infor­matius i rostre públic més conegut de Televisió de Mataró, va morir als 40 anys deixant un gran buit. 

Joan Jubany

Els Mossos li trenquen el colze per fotografiar-los en una protesta contra els desallotjaments de les cases okupes.