Un mataroní bocamoll

Entrem al plató acompanyats d’Espartac Peran per veure com es fa un programa

Veure el reportatge en pdf

1 mtrní bcmll. Ntrm l pltó akmpnyts d’Sptc Prn x vure cm s f 1 prgm. Heu jugat mai a desxifrar un missatge amb llenguatge de mòbil? Aquesta és una de les proves que han de passar els concursants del Bocamoll, un concurs presentat pel periodista mataroní, Espartac Peran. Aquesta i d’altres proves sobre paraules i mots catalans, alguns més comuns altres de bastant complicats, han fet enganxar a molta gent a aquest concurs de TV3. Hem pogut visitar el plató on es realitza aquest programa, conèixer tots els membres del nombrós equip que fan possible el programa i descobrir les seves funcions específiques que fan que el Bocamoll surti rodó.

Després de passar-se l’estiu passat substituïnt a Josep Cuní en els Matins de TV3, Espartac Peran va canviar de faceta, va deixar de ser la cara del trànsit per passar a presentar un concurs lingüístic:  Bocamoll.El concurs presentat pel periodista mataroní Espartac Peran ha estat una de les novetats d’aquest any en la graella televisiva catalana. L’èxit del programa, que es va estrenar poc abans de Nadal i porta més de 150 emissions, l’ha fet mantenir en antena i també que a hores d’ara la direcció de la cadena catalana ja li reservi un espai en la programació de la tardor vinent. Aquest concurs que juga amb les paraules i la cultura catalana, és una versió d’un programa del canal basc ETB, anomenat Mihiluze.Abans de començar el programa, l’Espartac Peran i la Silvia Pons, codirectors del Bocamoll, repassen el guió, fent èmfasi en la pronunciació correcta de les proves, sobretot les paraules menys usuals. Mentrestant, al plató, el públic està rebent una breu classe de comportament: quan s’ha d’estar en silenci o quan es pot aplaudir, per exemple. Ho fan d’una forma amena, de la mà de Mia Castellví, un altre mataroní.

Acabat el repàs, el presentador del Bocamoll passa pel camerí on té preparat el vestuari -que us pensàveu que L’Espartac tria aquestes camises acolorides?- i després per maquillatge. Com també fan els concursants, però en una altra sala.Silenci i... dins!Quan les càmeres, els llums i el so està a punt, el plató es torna un espai de silenci basilical, el realitzador dóna l’ordre des de control i tot es posa en marxa. Durant el programa, l’ambient al plató transcorre distès, amb prou feines s’aprecien nervis entre els concursants. Molt diferent és l’ambient del control de realització, mig en penombra i il·luminat per un gran nombre de monitors. El realitzador, Manel Cuesta, està dret, al mig de la sala donant ordres als ajudants dels controls -entre ells, Anna Martínez, una altra mataronina- , als càmeres i als tècnics del plató. Ho controla tot a un ritme estressant.Mitja hora més tard, una de les tres parelles es queda sola amb l’última prova, si guanyes s’emporten el pot. Sigui com sigui, al final de la prova Peran acomiada el programa i surten els crèdits amb més d’una trentena de persones que hi ha dar­rera d’aquest programa diari.