Un nou cicle per degustar el jazz en òptimes condicions

“Nits de jazz” programa quatre concerts al Casal l’Aliança

Veure el reportatge en pdf 

La gent de Big Sam Hal·ler Quartet Jazz no havia comès cap altre pecat que el de ser uns amants de la música jazz, ser de Mataró i el de no tenir una oferta que els acontentés. Van crear una associació sense ànim de lucre, es van posar mans a la feina i ara presenten “Nits de Jazz” un cicle de quatre concerts, de nivell, del millor que es pot trobar pel que fa a aquesta música a casa nostra. No vol ser, però, un cicle més. Vol destacar per copsar una oferta fins ara orfe, per donar acomodament a gent que possiblement no vagi a veure concerts en altres llocs, vol ser un conjunt de vetllades còmodes, on la gent estarà en taules amb espelma, copeta de cava i pastes, entre altres “delicatessen”.

 

“Nits de Jazz” arrenca dijous que ve al Casal de l’Aliança. A la polivalent sala del carrer Bonaire és on se celebraran tots els concerts organitzats per Big Sam Hal·ler Quartet, un total de quatre durant dosdijous seguits, un descans amb motiu de Setmana Santa, i ja després de Pasqua el dos darrers, acabant amb Nono Fernández Trio el 3 d’abril. Tots els concerts s’iniciaran a les nou del vespre, una hora elegida perquè tothom s’ho pugui fer venir bé. Des de l’organització el que es destaca és que aquest cicle ve a cobrir un buit en l’oferta jazzística de la ciutat.

El jazz és un gènere musical que viu a Mataró d’alguna propina a la Casa de la Música Popular, un cicle comptat a Privat, les jam sessions de quatre malalts del gènere i els concerts que feia l’Arcàdia Cafè Cultural, que com se sap, ara desapareixeran del mapa perquè aquest local abaixa la persiana. Vist així, aquest “Nits de Jazz” sembla caigut del cel i més si tenim en compte que vol arribar a un públic més ampli. Gent de 20, de 30, de 40 o de 50. Sense límits més enllà dels que pot posar una de les músiques amb més seguidors dels anomenats “silenciosos” que no ompliran pavellons ni tindran un festival propi –tret de Terrassa, sana enveja– però que, amb iniciatives com aquesta, demostraran que n’hi ha sota les pedres d’amagats del jazz. I més si, com en aquest cicle, es tracta de jazz de qualitat.

Una associació sense ànim de lucreBig Sam Hal·ler Quartet Jazz té molt poc temps de vida. Tot just es va constituir com a associació a inicis d’any per tal d’organitzar aquest cicle de quatre concerts. Aglutina diversa gent, propera al Jazz, farta d’haver d’emigrar de Mataró per veure bons concerts del gènere. S’ha constituït, a més, com a associació sense ànim de lucre que, si treu guanys d’aquest cicle els reinvertirà en futures edicions del mateix.

Perquè el Nits de Jazz arriba amb la idea de quedar-se i tant pot ser que en futurs anys es consolidi, com que creixi o es modifiqui, l’organització resta bastant a l’expectativa. Big Sam Hal·ler, emperò, no amaga la intenció de créixer per esdevenir un referent en el món de la música del jazz català.

Els quatre concerts del cicle comencen a les nou del vespre dels dijous, al Casal l’Aliança del Carrer Boanire. Les entrades van a 12 euros cada concert, i 40 un abonament pels 4 concerts. La venda anticipada es fa al Patronat Municipal de Cultura de Mataró i una hora abans de l’espectacle al mateix Casal.El primer concert, un homenatge a Bill EvansPerò abans i com a primer pas hi ha l’edició d’aquest any, que s’ha tancat amb quatre concerts de notable qualitat i que obrirà el trio “We sing Bill Evans” dijous que ve, dia 6. Els preus són acceptables de 12 euros el concert i 40 l’abonament als quatre, avís pels més previsors. El Trio que obrirà foc el lidera Joan Díaz un dels pianistes més reconeguts de Catalunya que interpretarà cançons del cèlebre pianista americà que no s’ha de confondre amb el saxofonista del mateix nom. L’obra de Bill Evans és revisitada pel trio comandat per Díaz amb nous arranjaments a temes als quals s’ha posat lletra. Una formació exquisida, per degustar amb ambient de club de jazz còmodament ambientats al Casal de l’Aliança.

La segona sessió, un monstre del pianoEl segon concert del Nits de Jazz portarà al trio d’Ismael Dueñas, un autèntic monstre del piano i expert en la traducció jazzística de clàssics haguts i per haver. Una ocasió per escoltar curioses versions de Tom Waits, Beatles, Millet, The Cure o Jimmy Hendrix.

 

Dueñas hi posa un plus personal, amb un so personatilzat i elegant, divertit i transgressor i alhora ortodox amb el clàssic jazz, tot i que potser es tracta del concert que es desvia més pel que fa a les varietats del jazz en tot el cicle. El concert serà el 13 de març, segon plat del menú del cicle.De tercer plat, MozzaikEl Quartet que duu per nom Mozzaik és potser l’aposta més modesta del Nits de Jazz que organitza Big Sam Hal·ler Quartet Jazz. Es tracta d’un conjunt de fort contingut experimental, format per gent de la casa i que beu d’influències que van del jazz tradicional al més actual. Els seus membres són coneguts a l’escena jazzística de Catalunya i el seu virtuosisme està fora de tot dubte. Mozzaik actuarà el dijous abans de Setmana Santa en el tercer concert, obrint una setmana de descans abans que prengui el relleu el cap de cartell d’aquesta primera edició, Nono Fernández.El cap de cartell: Nono FernándezNono Fernández és un contrabaixista majúscul que, a priori, és el cap de cartell d’aquest primer Nits de Jazz. Forma part de diferents grups de renom, ha tocat múltiples vegades amb la Vella Dixieland o ha col·laborat amb Tete Montoliu, Deborah Brown o Horace Parlan.

Fernández és tot virtuosisme al contrabaix i vindrà en formació de trio, al costat de Peer Wyboris al piano i Joan Monné a la bateria. Serà el darrer concert i el més esperat, ja que els organitzadors del cicle l’anuncien com un autèntic “crack” del jazz, un habitual dels grans grups i cites d’aquesta música a casa nostra i a l’estranger. Un monstre per a la primera edició d’aquest cicle que, d’anar bé, aspiraria a la continuïtat.

Un nou color a l’oferta culturalPerquè la cançó de l’enfadós que Mataró no xuta en l’aspecte cultural, que no s’hi fa res topa amb iniciatives de la importància d’aquesta de Big Sam Hal·ler Quartet Jazz, que ha preparat un cicle ambiciós pensant en que tindrà resposta. Com sempre, quan es munta una moguda així no deixa de ser una moneda tirada enlaire, pot sortir cara o pot sortir creu, però en una ciutat no sobrada de cicles musicals, que viu i amb prou feines del Foment, la Casa de la Música, Privat, l’Arcàdia i la Comuna de l’Art, no es pot permetre que la iniciativa d’un grup de gent entusiasta, per un públic nou es desfaci. Una cita dels dijousNits de Jazz vol acabar sent referent però neix amb precaucions, realment s’aspira a molt però falta veure a què s’arriba. Que no tingués èxit confirmaria que som capgrossos. Que no sigui així. Els qui els agrada el jazz s’hauran d’estar quatre dijous sense veure Polònia, queda avisat. Perquè segurament és una oportunitat única, aquest Nits de Jazz que aposta pel dia més tronera d’entre setmana, que proposa assaborir el jazz amb comoditat i amb tots els al·licients. La moneda, com dèiem, ja està tirada.

Fer del Casal de l’Aliança un club    

L’objectiu de Nits de Jazz és aconseguir fer del Casal de l’Aliança un autèntic club de jazz, selecte, amb ambient, amb encant. Per això amb l’entrada a cada espectador se li donarà una copa de cava, pastes. La Sala del Carrer Bonaire que sovint acull concerts o altres esdeveniments, presentarà una imatge diferent i renovada, amb tauletes per a grups, tot molt autèntic i a l’estil dels clubs anglosaxons on escoltar,  en vetllades íntimes, la millor música negra. Aquesta posta en escena es fa per fer el màxim d’agradable l’estada i el concert i quan s’acabi la copa de cava, es pot comprar-ne més.Es pretén aconseguir així un ambient intimista i coquetó, que doni caliu als artistes, encant als concerts i especials les nits de quatre dijous a la ciutat de Mataró.Nits de Jazz pretén fer fixe la cita amb aquesta música cada dijous, intentant com es deia abans que els amants del jazz tinguin un cicle del seu gust.

EL PROGRAMA

We sing Bill Evans, Dijous 6 de marçIsmael Dueñas trio, Dijous 13 de marçMozzaik, Dijous 27 de marçNono Fernández Trio, Dijous 3 d’abril